OneStat.com Web Analytics
print
 
HOME
TUI NEDERLAND
TUI SPIRIT
GESCHIEDENIS
HISTORISCH OVERZICHT
HOLLAND INTERNATIONAL
ARKE
KRAS
ARKEFLY
REISBUREAUS
ROBINSON
LASTMINUTE.NL
MERKEN
ARKE
ARKEFLY
EXTRAVACANZA
GOED IDEE REIZEN
HOLLAND INTERNATIONAL
KRAS
LASTMINUTE.NL
REISBUREAUS
TEC4JETS
FACTS & FIGURES
NOMINATIES EN VAKPRIJZEN
BROCHURES EN MAGAZINES
BELEEF!
WERELDS!
ARKEFLYER
A GLOBAL VIEW
ALGEMENE VOORWAARDEN
TUI NEDERLAND
ARKEFLY
ANVR
SGR
CALAMITEITENFONDS
LEVERANCIERS
TUI TRAVEL PLC
PERS EN MEDIA
PERSBERICHTEN
AANMELDEN PERSBERICHTEN
CONTACT
FOTO & MEDIA ARCHIEF
DUURZAAM TOERISME
TUI TRAVEL EN ANVR
VERANKERING
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - KETEN
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - PROJECTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - AIRLINE
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - KANTOREN
BELEID
ACTIVITEITEN
KLANTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
COLLEGA'S
BELEID
ACTIVITEITEN
SUSTAINABLE TOURISM
WIJS OP WINTERSPORT
VERVOER
VERBLIJF
VERMAAK
VERANTWOORDE PARTNERS
VERANTWOORDE TIPS
CONTACT
GERELATEERDE SITES
WERKEN BIJ TUI
CONTACT
RIJSWIJK
ENSCHEDE
ARKEFLY
KRAS
REISBUREAUS
KLANTENSERVICE
COMMUNICATIE

Ketenverantwoordelijkheid
De toerisme-industrie heeft positieve en negatieve effecten op de lokale gemeenschappen, de natuur en het milieu op de vakantiebestemmingen. Voorbeelden zijn werkgelegenheid, inkomsten voor de lokale economie, luchtvervuiling, watertekort, biodiversiteitverlies en de uitbuiting van kinderen en dieren. De impact van deze effecten is mede afhankelijk van de mate waarin deze door de reisorganisaties worden gemanaged in de keten van leveranciers.

De toerismesector bestaat uit een complexe en uitgebreide keten. Dit geldt ook voor TUI Nederland, waarbij verschillende touroperators en retailkanalen vakanties samenstellen en verkopen. Hierbij wordt samengewerkt met honderden verkooppunten en duizenden toeleveranciers van vervoer, verblijf en vermaak in meer dan honderd landen.

De belangrijkste toeleveranciers voor vakanties van TUI Nederland zijn de aanbieders van accommodaties, de lokale agenten die onder andere de transfers verzorgen, de excursieaanbieders en de luchtvaartmaatschappijen. De onderneming richt zich met de ketenverantwoordelijkheid tot de eerste en veelal ook de tweede lijn leveranciers als het een dienst betreft die via een partner als TUI Group purchasing, de lokale agent of een andere derde partij zijn ingekocht in opdracht van TUI Nederland.

TUI Nederland hanteert duurzaamheidsrichtlijnen in de contracten met de toeleveranciers en afnemers. Deze verplichten de hoteliers een duurzaamheidsprogramma op te stellen, de effecten van hun handelen op het milieu, hun medewerkers en de lokale gemeenschap te managen, een Travelife award te behalen of te behouden en/of te voldoen aan richtlijnen op het gebied van water- en energieverbruik. De contracten van inkomende agenten en excursieaanbieders hebben een ethische en duurzaam toerisme clausule en addendum. Hierin worden eisen gesteld aan de leverancier en de partijen waarmee hij zaken doet, gesteld op het gebied van onder andere omkoping, milieumanagement, mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, kinderarbeid en dierenwelzijn. Leveranciers die door het structureel niet naleven van de eisen schade kunnen leveren aan de onderneming kunnen per direct een halt toegeroepen worden door de verkoop van de dienst te staken. Contractbreuk is hierdoor veelal niet nodig. TUI Nederland hanteert nog geen duurzaamheidsclausules voor derden luchtvaartmaatschappijen.

Met ingang van 2013 hanteert TUI Group een nieuwe Supplier Code of Conduct voor alle leveranciers. De Code stelt minimum standaarden die verwacht worden van leveranciers en hun werknemers, aannemers, agenten en dochterondernemingen. De code heeft betrekking op mensenrechten en arbeidsrecht, ondersteuning aan lokale gemeenschappen, milieueffecten en omkoping en corruptie.

Accommodaties
De hotelindustrie speelt een belangrijke rol op een vakantiebestemming. Door verantwoord management van water, energie en afval wordt de kwaliteit van de omgeving behouden. De inkoop van lokale producten en diensten en het creëren van werkgelegenheid dragen bij aan de lokale economie en stemt de lokale bevolking positief. Dit draagt bij aan een positieve vakantiebeleving van de vakantieganger. TUI Nederland streeft daarom naar het verduurzamen van het accommodatieaanbod en vergroten van het aantal accommodaties met een duurzaamheidslabel. TUI Nederland maakt hierbij onderscheid in het soort accommodatie en de plaats van een accommodatie in de ranglijst op basis van passagiersaantallen.

In 2013 is besloten dat TUI Nederland de internationale ‘Modern Mainstream’ doelstellingen van TUI Group gaat volgen. Dit houdt onder andere in dat het reisconcern zich gaat onderscheiden door vakanties met een duidelijke meerwaarde aan te bieden. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting door eigen accommodatieformules te ontwikkelen en door het aanbod van internationale TUI accommodatieconcepten aan te bieden. De strategie richt zich erop om zo minder doorsnee ‘commodity’ producten aan te bieden, maar meer unieke en gedifferentieerde vakanties.

In 2013 zijn de gedifferentieerde hotelketens en -formules hotels met KidsClubs en van COUPLES (o.a. Sensimar), MAGIC LIFE, PURAVIDA RESORTS, RIU, ROBINSON, SENSATORI en SPLASHWORLD. Deze accommodaties worden verplicht een duurzaamheidslabel en milieumanagement standaard te behalen en te voldoen aan de gestelde maximale water- en energieverbruik doelstellingen. Commodity producten worden verplicht een duurzaamheidslabel te verkrijgen. Hierbij richt de naleving en ondersteuning zich voornamelijk op de commodity producten die zich in de top 200 van bestverkopende accommodaties bevinden, die ongeveer 30 procent van onze passagiersaantallen vertegenwoordigen.

Voor zowel gedifferentieerde als commodity producten worden diverse maatregelen genomen. Duurzaam toerisme doelstellingen voor accommodaties zijn opgenomen in de product- en inkoopplannen. Het accommodatieaanbod waar negentig procent van de TUI-gasten verblijft, is opgevoerd in het managementsysteem van het duurzaamheidslabel Travelife. Hoteliers worden zo uitgenodigd om de Travelife zelfcheck te voltooien of een Travelife audit te ondergaan. Travelife en andere GSTC-erkende duurzaamheidslabels worden ook gepromoot door middel van conferenties, mailings, folders en andere activiteiten. Een aantal gedifferentieerde ketens, zoals RIU, ROBINSON en MAGIC LIFE, hanteren zelf al duurzaam toerisme strategieën.

TUI Nederland keurt niet elk keurmerk goed. Duurzame accommodaties of accommodaties met een duurzaamheidslabel zijn duurzame en milieuvriendelijke hotels, appartementen, vakantieparken en campings die gecertificeerd zijn door een Global Sustainable Tourism Council erkend keurmerk (bijvoorbeeld Travelife), in bezit zijn van een internationale milieumanagement standaarden (bijvoorbeeld ISO 14001 en EMAS) en/of gecertificeerd zijn door een standaard met grote internationale erkenning (bijvoorbeeld EU-Ecolabel en Green Key). Deze accommodaties nemen bijvoorbeeld vergaande maatregelen voor water, energie en afval, behandelen medewerkers eerlijk, gebruiken regionale producten en zijn actief betrokken bij de lokale bevolking.

TUI Nederland keurt meer dan 25 duurzaamheidslabels en managementstandaarden goed voor de duurzame accommodatiestrategie. Het concern geeft de voorkeur aan het Travelife (www.travelife.org) als duurzaamheidslabel voor accommodaties. Travelife is een onafhankelijk Europees evaluatiesysteem, waarin accommodaties kunnen worden geëvalueerd op basis van sociale en milieuaspecten, zoals arbeidsomstandigheden, omgang met de lokale bevolking en energiemanagement. Het label is GSTC-erkend.

Bestemmingen
De lokale overheid speelt een belangrijke rol op een vakantiebestemming. De lokale infrastructuur bepaalt in grote mate de mogelijkheden voor verantwoord management van water, energie en afval. Het selecteren van duurzame bestemmingen wordt bemoeilijkt door het beperkte aantal bestemmingskeurmerken en gecertificeerde bestemmingen wereldwijd. Op internationaal niveau wordt er gewerkt aan wereldwijd geaccepteerde criteria voor bestemmingen door GSTC. In Nederland initieert Vereniging Kust & Zee de opzet van een nieuw bestemmingskeurmerk.

TUI Nederland streeft naar het vergroten van het aanbod duurzame bestemmingen. TUI Nederland neemt de keurmerken QualityCoast Award voor kustplaatsen en eilanden (www.qualitycoast.info) en Blauwe Vlag stranden (www.blueflag.org) mee in de selectie van vakantiebestemmingen. Daarnaast wordt bij de inkoop van wintersportbestemmingen gekeken naar autovrije dorpen en milieuvriendelijke bestemmingen op basis van het intern ontwikkelde ‘sneeuwsterlabel’.

Inkomende agenten en vermaak 

Vervoer
Bus- en treinreizen zijn minder schadelijk voor het milieu dan vlieg- en autovakanties. Hoewel de vraag vanuit de klant gering is, streeft TUI Nederland ernaar de gasten keuze te bieden uit verschillende middelen van vervoer. Het streven is bus en/of trein altijd aan te bieden binnen Benelux, West-Duitsland en Noord-Frankrijk. In Nederland zijn alle touringcarbedrijven en bussen die TUI Nederland gebruikt in het bezit van het Keurmerk Touringcarbedrijf.

De merken van TUI Nederland informeren de gasten op verschillende momenten en manieren over de mogelijkheid om de uitstoot van de vlieg- of autoreis vrijwillig te compenseren via GreenSeat. De bijdrage voor de CO2-uitstoot van de gereden en gevlogen kilometers naar de ROBINSON Clubs zit geïntegreerd in de pakketprijs en wordt gecompenseerd door deelname in duurzame energieprojecten van GreenSeat (www.greenseat.nl).

Belangrijkste ontwikkelingen in 2013

 • Alle accommodatiecontracten hebben een Sustainable Development addendum, met uitzondering van de long-term contracten. In de contracten voor de gedifferentieerde producten staan duurzaam toerisme specificaties opgenomen.   
 • In 2013 lanceerde TUI Group een nieuwe Supplier Code of Conduct voor alle leveranciers, inclusief de accommodaties. De Code stelt minimum standaarden die verwacht worden van leveranciers en hun werknemers, aannemers, agenten en dochterondernemingen. De code heeft betrekking op mensenrechten en arbeidsrecht, ondersteuning aan lokale gemeenschappen, milieueffecten en omkoping en corruptie. 
 • Het aantal accommodaties met een duurzaamheidslabel is gestegen met 41,0 procent tot 598 accommodaties in het aanbod Winter 2012/13 en Zomer 2013 ten opzichte van vorig jaar, zonder dubbelingen. 8,1 procent van het totale aantal gecontracteerde accommodaties is een accommodatie met een duurzaamheidslabel.  
 • In 2012 verbleven 120.894 vakantiegangers in een gecertificeerde accommodatie; dat is een stijging van 8,7 naar 9,5 procent ten opzichte van 2012. Het aandeel vakantiegangers in een duurzame accommodatie is 10,3 procent exclusief Kras.   
 • TUI Nederland heeft in samenwerking met blueContec en Travelife vijf duurzaam ondernemen conferenties georganiseerd voor alle accommodaties in de bestemmingen Kos, Costa del Sol, Costa de la Luz, Algarve en Madeira. In totaal zijn 183 deelnemers aanwezig geweest. Accommodaties die direct lid werden van Travelife hebben een korting op het lidmaatschap en de audit gekregen van Travelife en TUI Nederland. Daarnaast zijn soortgelijke evenementen georganiseerd door ANVR, ECEAT-Projects en Travelife in Italië, Mallorca en Turkije. Naar aanleiding van de TUI-conferenties op Aruba, Bonaire en Curaçao in 2012 en op initiatief van de product manager van Suriname worden diverse accommodaties in deze bestemmingen geaudit door Travelife.  
 • Gedurende het jaar hebben diverse Travelife trainingen gericht op inkomende agenten plaatsgevonden in Brazilië, Italië, Kenia, Nepal, Oostenrijk, Thailand en Zuid-Afrika. Dit werd georganiseerd door ECEAT-Projects en ANVR. TUI Nederland heeft gecontracteerde agenten uitgenodigd deel te nemen.   
 • TUI Nederland heeft een periodieke agentennieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief met als doelgroep inkomende agenten verschijnt minimaal 6 keer per jaar en bevat de laatste nieuwsitems op het gebied van duurzaam toerisme.  
 • TUI Group lanceert de TUI Travel Animal Welfare Policy, waarin staat aangegeven wat het beleid en de strategie van de Groep is om dieren in het wild en in gevangenschap op de vakantiebestemmingen te beschermen. Daaruit voortkomend heeft TUI Nederland de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism geadopteerd om het vakantieaanbod te verbeteren.  
 • Het totale aanbod duurzame wintersportbestemmingen is gedaald met 22,6 procent tot 82 bestemmingen. Het aandeel milieuvriendelijk vervoer is gestegen met 19,0% tot 38,1% van het totale vervoersaanbod naar wintersportbestemmingen. De wintersportcijfers zijn exclusief Kras en Goed Idee Reizen.  
 • In 2013 heeft ANVR diverse vergaderingen geïnitieerd met ANWB, Stichting Natuur en Milieu, MVO Nederland, Royal Haskoning/DHV en touroperators om te praten over de mogelijkheden om het reizen per trein als alternatief voor vluchten te promoten. De ANVR brengt de knelpunten van de Nederlandse reisbranche in bij de nieuw geformeerde Europese projectgroep ‘Industry initiative for the improvement of rail distibution’. Dit dient o.a. een makkelijke en eenvoudig boekings- en reserveringssysteem van internationale treinreizen tot stand te brengen. TUI Nederland heeft aan diverse bijeenkomsten deelgenomen. Met ingang van zomer 2014 biedt Kras de NS-Combikaart niet meer aan in de belangrijkste brochures, omdat er geen digitale oplossing komt en Kras stopt met handmatig voucherwerk.   
 • Touroperator Kras maakt veel gebruik van de busvloot van Kras Touringcars van de gebroeders Kras. In 2013 werd de vloot uitgebreid met vijf nieuwe touringcars, waardoor de gemiddelde leeftijd van het wagenpark van dertig touringcars op 2,5 jaar komt. De nieuwe touringcars beschikken over een energiezuinige EURO 5 motor.  
 • Na een succesvolle pilot op Gran Canaria is TUI Nederland ook gestart met gezamenlijke transfers voor passagiers van alle aankomende vluchten in Europa (Spanje, Portugal, Tunesië, Turkije, Egypte, Griekenland, Cyprus).  
 • Van alle vakantiebestemmingen heeft 37,3 procent minstens één milieuvriendelijke activiteit of bijzondere excursie die een zichtbare positieve bijdrage levert aan mens, dier en/of natuur ter plaatse. Er zijn 136 duurzame excursies voor winter 2012/13 en zomer 2013 in 38 van de totaal 102 bestemmingslanden. Het aantal duurzame excursies is toegenomen met 28,3 procent ten opzichte van 2012.  
 • Voor de derde keer is de Groene Product Award uitgereikt aan de product medewerker met het beste product op het gebied van duurzaam toerisme. De prijs is gewonnen door Jan Mensink van Product Overland voor zijn product ‘Fietsend Europa ontdekken’. Dit product werd door de medewerkers van TUI Nederland verkozen tot beste product op het gebied van duurzaam toerisme. Erika Ordelman ontving met haar Fair Trade Tourism rondreis in Zuid-Afrika een eervolle vermelding. .