OneStat.com Web Analytics
print
 
HOME
TUI NEDERLAND
TUI SPIRIT
GESCHIEDENIS
HISTORISCH OVERZICHT
HOLLAND INTERNATIONAL
ARKE
KRAS
ARKEFLY
REISBUREAUS
ROBINSON
LASTMINUTE.NL
MERKEN
ARKE
ARKEFLY
EXTRAVACANZA
GOED IDEE REIZEN
HOLLAND INTERNATIONAL
KRAS
LASTMINUTE.NL
REISBUREAUS
TEC4JETS
FACTS & FIGURES
NOMINATIES EN VAKPRIJZEN
BROCHURES EN MAGAZINES
BELEEF!
WERELDS!
ARKEFLYER
A GLOBAL VIEW
ALGEMENE VOORWAARDEN
TUI NEDERLAND
ARKEFLY
ANVR
SGR
CALAMITEITENFONDS
LEVERANCIERS
TUI TRAVEL PLC
PERS EN MEDIA
PERSBERICHTEN
AANMELDEN PERSBERICHTEN
CONTACT
FOTO & MEDIA ARCHIEF
DUURZAAM TOERISME
TUI TRAVEL EN ANVR
VERANKERING
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - KETEN
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - PROJECTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - AIRLINE
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - KANTOREN
BELEID
ACTIVITEITEN
KLANTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
COLLEGA'S
BELEID
ACTIVITEITEN
SUSTAINABLE TOURISM
WIJS OP WINTERSPORT
VERVOER
VERBLIJF
VERMAAK
VERANTWOORDE PARTNERS
VERANTWOORDE TIPS
CONTACT
GERELATEERDE SITES
WERKEN BIJ TUI
CONTACT
RIJSWIJK
ENSCHEDE
ARKEFLY
KRAS
REISBUREAUS
KLANTENSERVICE
COMMUNICATIE

De bergnatuur staat onder grote druk. Dit wordt vooral veroorzaakt door de opwarming van de aarde en door het toerisme. Door de juiste vakantiebestemming en accommodatie te kiezen en piekperiodes te vermijden behoudt u de kwaliteit van de wintersportbestemmingen.

Winterse wijsheden voor een duurzame bestemming:

"Selecteer een bestemming die zich inzet voor de bergnatuur"                                                                                      [winterse wijsheid 06:06]

Een toenemend aantal skibestemmingen zet zich in voor de bescherming van de bergnatuur en initiëren duurzame activiteiten. Veel bergdorpen hebben al goed openbaar vervoer met (gratis) skibussen of zijn zelfs autovrij. Andere bestemmingen gaan verder en verdienen een duurzame stempel. Arke en Holland International bestempelen milieuvriendelijke bergdorpen met een sneeuwster. Deze dorpen bevorderen bijvoorbeeld het openbaar vervoer met (gratis) skibussen of het gebruik van groene energie. Daarnaast gaan zij bewust om met water, energie en afval.

Een bergdorp kan ook de titel Parel van de Alpen dragen. In Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk vindt u de Parels van de Alpen, waar onder andere duurzame mobiliteit centraal staat. De Nederlandse Ski Vereniging heeft in 2002 de Wintersportdiamant aan het Zwitserse Saas Fee uitgereikt voor de meest duurzame wintersportbestemming.

"Kies voor een autovrije bestemming."
[winterse wijsheid 06:07]

Steeds meer bergdorpen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Canada en de Verenigde Staten maken hun gemeente geheel of gedeeltelijk autovrij. Deze bergdorpen zijn kindvriendelijk en lekker rustig, omdat er geen auto's rijden. Vakantiegangers wordt gevraagd bij aankomst de auto aan de rand van het dorp te parkeren. Het openbaar vervoer is hier over het algemeen goed georganiseerd. In de brochures van Arke en Holland International worden autovrije dorpen aangegeven met een 'autovrij' tekstbutton.

"Boek een van nature sneeuwzekere bestemming."
[winterse wijsheid 06:08]

Elk jaar kruipt de sneeuwgrens in de bergen omhoog door het broeikaseffect. Bij elke graad temperatuurstijging schuift deze grens 150 meter naar boven en wordt de sneeuwperiode met vier tot zes weken verkort. Om het seizoen te rekken worden sneeuwkanonnen ingezet. De kanonnen zijn niet milieuvriendelijk, doordat zij veel energie en water gebruiken. Het is daarom beter een van nature sneeuwzekere winterbestemming te boeken. Deze ligt vaak wat hoger in de bergen of aan de schaduwzijde van de berg. In de brochures van Arke en Holland International staat de hoogte van elk skigebied aangegeven.

"Boek eens het onbekende."
[winterse wijsheid 06:09]

Jaarlijks bezoeken ruim 100 miljoen vakantiegangers de Alpen. Meer dan 1 miljoen Nederlanders boekt een wintersportvakantie naar dit berggebied. De druk op dit gebied is hierdoor groot. In het noorden van Europa en in Oost-Europese landen hebben gebergtes zoals de Lage en Hoge Tatra, Kaukasus en het Boheemse Woud ook skimogelijkheden, maar die worden minder benut. Boek daarom eens een minder bekend skigebied en spaar zo de Alpen. Arke, Holland International en Kras bieden u in Oost-Europa wintersportresorts aan in Georgië, Bulgarije, Tsjechië en in het noorden van Europa Finland en Noorwegen.

Winterse wijsheden voor accommodaties:

"Verblijf in een milieuvriendelijke accommodatie."
[winterse wijsheid 06:10]

In het winterseizoen wordt het inwonertal van veel kleine bergdorpen verveelvuldigd door de komst van vakantiegangers. De kleinschalige infrastructuur van veel bergdorpen is hier niet goed op berekend. Om de milieudruk door het hoge energie- en waterverbruik en de afvalproductie te beheersen, stimuleert onze reisorganisatie de accommodaties om een onafhankelijk, erkend milieukeurmerk als het Oostenrijkse Umweltzeichen te krijgen. In de brochures van Holland International hebben milieuvriendelijke accommodaties een speciaal groen pictogram. In de Arke brochures ziet u in de accommodatietekst of een accommodatie zich inzet voor natuur en milieu. 

"Help uw accommodatie en ga bewust met energie, water en afval om."
[winterse wijsheid 06:11]

Uw accommodatie kan uw hulp goed gebruiken bij het reduceren van energie en water en het scheiden van afval. Met een paar simpele handelingen helpt u al een handje. Laat daarom de kraan niet onnodig lopen, neem een douche in plaats van een bad, laat de verlichting niet onnodig branden en zet de verwarming lager als u niet aanwezig bent. 

Winterse wijsheden voor vakantiespreiding:

"Ga in het laagseizoen op vakantie."
[winterse wijsheid 06:12]

Als u buiten de piekperiodes van schoolvakanties uw vakantie boekt, heeft u minder last van de drukte op de wegen, in de dorpen en bij de skiliften. Bovendien geeft u de natuur een beetje rust tijdens deze periodes. Arke, Holland International en Kras bieden u de mogelijkheid om ook buiten de drukste periodes een vakantie te boeken.

"Wissel de standaard aankomstdag."
[winterse wijsheid 06:13]

Zaterdag is in veel bestemmingen de 'wisseldag' voor vertrekkende en arriverende wintersporters. Hierdoor is het erg druk op de wegen en in de dorpen. Arke en Holland International bieden u de mogelijkheid om een vakantie te boeken, waarbij bij bepaalde bestemmingen op verschillende dagen aangekomen kan worden. Hierdoor wordt de milieudruk meer evenredig over de week verspreid.

"Geniet ook van de bergen in de zomer."
[winterse wijsheid 06:14]

Met je korte broek en slippers in de eeuwige sneeuw? Boek eens een bergbestemming in de zomer. Een bergbestemming die ook in de zomer vakantiegangers verwelkomt, is minder afhankelijk van het skiseizoen. Hierdoor veranderen deze dorpen in de zomer niet in spooksteden en is er ook minder seizoensarbeid in deze gebieden. Vakantiegangers in de zomer komt de lokale economie en de bergnatuur ten goede. Arke, Holland International en Kras bieden u ook een zomeraanbod in de bergen.

Wijs op wintersport  ... voor blijvend sneeuwplezier!