OneStat.com Web Analytics
print
 
HOME
TUI NEDERLAND
TUI SPIRIT
GESCHIEDENIS
HISTORISCH OVERZICHT
HOLLAND INTERNATIONAL
ARKE
KRAS
ARKEFLY
REISBUREAUS
ROBINSON
LASTMINUTE.NL
MERKEN
ARKE
ARKEFLY
EXTRAVACANZA
GOED IDEE REIZEN
HOLLAND INTERNATIONAL
KRAS
LASTMINUTE.NL
REISBUREAUS
TEC4JETS
FACTS & FIGURES
NOMINATIES EN VAKPRIJZEN
BROCHURES EN MAGAZINES
BELEEF!
WERELDS!
ARKEFLYER
A GLOBAL VIEW
ALGEMENE VOORWAARDEN
TUI NEDERLAND
ARKEFLY
ANVR
SGR
CALAMITEITENFONDS
LEVERANCIERS
TUI TRAVEL PLC
PERS EN MEDIA
PERSBERICHTEN
AANMELDEN PERSBERICHTEN
CONTACT
FOTO & MEDIA ARCHIEF
DUURZAAM TOERISME
TUI TRAVEL EN ANVR
VERANKERING
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - KETEN
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - PROJECTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - AIRLINE
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - KANTOREN
BELEID
ACTIVITEITEN
KLANTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
COLLEGA'S
BELEID
ACTIVITEITEN
SUSTAINABLE TOURISM
WIJS OP WINTERSPORT
VERVOER
VERBLIJF
VERMAAK
VERANTWOORDE PARTNERS
VERANTWOORDE TIPS
CONTACT
GERELATEERDE SITES
WERKEN BIJ TUI
CONTACT
RIJSWIJK
ENSCHEDE
ARKEFLY
KRAS
REISBUREAUS
KLANTENSERVICE
COMMUNICATIE

Skigebieden met leuke sneeuwactiviteiten trekken veel vakantiegangers aan. Door de juiste winterse activiteiten te kiezen, neemt de druk op de bergnatuur af en draagt u bij aan het behoud van de typische bergnatuur en cultuur.

Winterse wijsheden voor activiteiten:

"Geef de piste een dagje rust."
[winterse wijsheid 06:15]

Met tennisrackets onder je voeten het bos in, een iglo bouwen of je laten verwennen in een kuuroord. Veel sneeuwbestemmingen verbreden hun winteractiviteiten. Arke, Holland International en Kras doen hier aan mee. Door de verplaatsing naar andere activiteiten neemt namelijk de druk op de skigebieden af en krijgt de piste een dagje rust. Bovendien profiteren meer lokale bewoners van uw bezoek. Veel bestemmingen moeten ook wel naar deze alternatieven uitwijken, omdat het skiseizoen korter wordt door de klimaatverandering. Op de website van Kras en in de Kras brochure Sneeuwvakanties worden allerlei tips voor uitstapjes gegeven.

"Vermaak je met milieuvriendelijke activiteiten."
[winterse wijsheid 06:16]

Veel wintersportbestemmingen bieden milieuonvriendelijke activiteiten aan, zoals off-piste skiën en heliskiën. Deze extreme activiteiten verstoren de natuur, maar brengen bovendien onnodig gevaar voor u mee. Arke, Holland International en Kras bieden daarom heliskiën niet aan. Off-piste skiën en sneeuwscooting moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. In de kwetsbare Alpennatuur raden wij sneeuwscooting daarom af. In Finland staat de natuur minder onder druk en wordt het bovendien veilig en ecologisch verantwoord begeleid, dus daar kan het wel. Met snowshoeing, snowbiking en langlaufen beleeft u ook veel plezier!

"Spring niet uit een helikopter."
[winterse wijsheid 06:17]

Helikopterskiën klinkt als pure spanning en sensatie. Toch is het belangrijk stil te staan bij de gevolgen voor de natuur en voor uzelf. Heliskiën verstoort wilde dieren en veroorzaakt luchtvervuiling. Bovendien brengt het gevaar voor u mee, doordat u het lawinegevaar niet kunt inschatten. Arke, Holland International en Kras bieden deze activiteit dan ook niet aan. In steeds meer wintersportbestemmingen is heliskiën beperkt of zelfs helemaal verboden.

Winterse wijsheden voor op de piste:

"Blijf op de geprepareerde pistes."
[winterse wijsheid 06:18]

Off-piste skiën is al in meerdere Europese bestemmingen aan beperkingen onderhevig. Dit is niet vreemd, het skiën buiten de geprepareerde pistes brengt namelijk schade toe aan de natuur. Bovendien brengt deze extreme sport onnodig gevaar voor u mee. Elk jaar komen skiërs en snowboarders om het leven, doordat zij het lawinegevaar niet goed inschatten en de waarschuwingen in de wind slaan. Wij raden u daarom off-piste skiën af. Wij staan hier in niet alleen; veel verzekeringsmaatschappijen bestempelen off-piste skiën als extreem gevaarlijk en dekken ongevallen niet.

"Houd de piste schoon."
[winterse wijsheid 06:19]

De kwetsbare bergnatuur met haar flora en fauna wordt ook bedreigd door wintersporters die hun afval laten slingeren. Meer dan 300.000 sigarettenpeuken worden jaarlijks op de grond gegooid vanuit een stoeltjeslift! Neem uw afval mee terug naar het hotel of gooi het in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Speciaal voor snoeppapiertjes, kauwgom en sigarettenpeuken verkoopt Respect the Mountains een handig mini afvalblikje waarmee u tevens hun goede doel steunt.

"Ski niet over te dunne sneeuw."
[winterse wijsheid 06:20]

Onder de sneeuwlaag van de pistes groeien planten. De flora houdt de berg gezond en stevig. In de winter hebben de planten het hard te verduren; zeker als de scherpe randen van uw ski's of board de planten beschadigen. Het is daarom beter over dikkere lagen sneeuw te glijden. Bovendien heeft u zo langer plezier van uw spullen.

Diverse winterse wijsheden:

"Laat je ski's en board in de zomer thuis."
[winterse wijsheid 06:21]

De flora en fauna rondom gletsjers is kwetsbaar en erg gevoelig voor mensenlijk ingrijpen. Het is beter voor de gletsjers dat ze na het smelten van de voorjaarssneeuw gesloten worden. Zo heeft de natuur ook een beetje vakantie. Arke, Holland International en Kras bieden daarom geen zomerskiën aan. Het is beter dat u uw ski's en board in de zomer thuis laat. 

"Geniet van lokale lekkernijen."
[winterse wijsheid 06:22]

Franse raclette, Oostenrijkse schnapps en schweinsbrat, Zwitserse Gruyere kaas en torte. Streekeigen en biologische gerechten dragen bij aan het behoud van het kleinschalig cultuurlandschap van de bergboeren. Bovendien komt het de lokale economie ten goede. Geniet dus met volle teugen van de lokale gastronomie.

"Neem geen fout souvenir met Edelweiss mee."
[winterse wijsheid 06:23]

De handel in ongewenste souvenirs bedreigt het voortbestaan van veel dieren en planten in de kwetsbare bergnatuur. Bedreigde planten en bloemen, zoals Edelweiss, worden soms bewerkt in souvenirs. Koop deze foute herinneringen niet. Zo blijft de kans bestaan dat u deze bloem ooit nog in het wild tegenkomt.

"Toon respect voor de bergnatuur en de lokale bevolking."
[winterse wijsheid 06:24]

Open staan en respect tonen voor de bevolking van de kleine bergdorpen in de wintersportbestemmingen dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van het streek. Pas uw kleding bijvoorbeeld aan als u een kerkje betreedt en fotografeer alleen die personen die dat op prijs stellen. Wees ook zuinig op de natuur. Breek bijvoorbeeld geen takken af van bomen en struiken en jaag wilde dieren niet op.

Wijs op wintersport ... voor blijvend sneeuwplezier!