OneStat.com Web Analytics
print
 
HOME
TUI NEDERLAND
TUI SPIRIT
GESCHIEDENIS
HISTORISCH OVERZICHT
HOLLAND INTERNATIONAL
ARKE
KRAS
ARKEFLY
REISBUREAUS
ROBINSON
LASTMINUTE.NL
MERKEN
ARKE
ARKEFLY
EXTRAVACANZA
GOED IDEE REIZEN
HOLLAND INTERNATIONAL
KRAS
LASTMINUTE.NL
REISBUREAUS
TEC4JETS
FACTS & FIGURES
NOMINATIES EN VAKPRIJZEN
BROCHURES EN MAGAZINES
BELEEF!
WERELDS!
ARKEFLYER
A GLOBAL VIEW
ALGEMENE VOORWAARDEN
TUI NEDERLAND
ARKEFLY
ANVR
SGR
CALAMITEITENFONDS
LEVERANCIERS
TUI TRAVEL PLC
PERS EN MEDIA
PERSBERICHTEN
AANMELDEN PERSBERICHTEN
CONTACT
FOTO & MEDIA ARCHIEF
DUURZAAM TOERISME
TUI TRAVEL EN ANVR
VERANKERING
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - KETEN
BELEID
ACTIVITEITEN
BESTEMMINGEN - PROJECTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - AIRLINE
BELEID
ACTIVITEITEN
CO2-VOETAFDRUK - KANTOREN
BELEID
ACTIVITEITEN
KLANTEN
BELEID
ACTIVITEITEN
COLLEGA'S
BELEID
ACTIVITEITEN
SUSTAINABLE TOURISM
WIJS OP WINTERSPORT
VERVOER
VERBLIJF
VERMAAK
VERANTWOORDE PARTNERS
VERANTWOORDE TIPS
CONTACT
GERELATEERDE SITES
WERKEN BIJ TUI
CONTACT
RIJSWIJK
ENSCHEDE
ARKEFLY
KRAS
REISBUREAUS
KLANTENSERVICE
COMMUNICATIE

De geschiedenis van Arke is verstrengeld met die van een kleurrijk ondernemer: Ferdinand Fransen. Toch is hij niet de naamgever van het bedrijf, die eer komt toe aan Frits Arke. Hij was het die in 1934, een tijd van maatschappelijke en financiële onrust, de ondernemingsgeest en de moed had om samen met de 23-jarige Jan ten Barge een busbedrijf te beginnen onder de naam Reisbureau Twenthe. In de zomer van 1944 wordt het team versterkt met Ferdinand Fransen. Als zestienjarige komt hij rechtstreeks uit de schoolbanken bij de reisonderneming werken als plaatsvervanger voor de zieke administratieve kracht Hennie Agterhuis. Vanwege zijn kwaliteiten wordt hij spoedig benoemd tot verkoopleider.

Door een verschil van inzicht over de te volgen koers – Arke wil liever even op adem komen en Ten Barge wil snel verder groeien – besluiten beide heren ieder hun eigen weg te gaan. Frits Arke begint met steun van Agterhuis en Fransen het Reis- en Passagebureau Arke. In 1956 wordt dit een gezamenlijke vennootschap onder firma, waaruit Frits Arke zich in 1967 terugtrekt. Na het overlijden van Hennie Agterhuis in 1973 wordt Ferdinand Fransen enig eigenaar; hij groeit uit tot hét gezicht van het bedrijf.

In eerste instantie richt Arke zich op busreizen, maar in de loop der jaren ontwikkelt de organisatie zich tot een volwaardige touroperator die van alle reismarkten thuis is. Overnames volgen elkaar in rap tempo op en in 1989 verkoopt Fransen veertig procent van zijn aandelen aan de Duitse reisorganisatie Touristik Union International (TUI). In 1995 doet hij hetzelfde met de rest van zijn aandelenpakket. In dat jaar koopt TUI ook de aandelen van Holland International, waarna de aandeelhouders besluiten tot een samengaan van beide bedrijven onder de naam TUI Nederland. Arke en Holland International blijven als aparte merknamen bestaan.

In 2005 wordt Arke getransformeerd tot het multi-channelbrand van TUI Nederland, dat verkocht wordt via internet, de Arke winkels en het telefonisch contact center. Het merk Arke met de bekende oranje kleur is inmiddels naamgever van het reismerk Arke, de Arke winkels, de airline Arkefly en de internetsite Arke.nl. Meer informatie over het huidige merk Arke is te vinden onder ‘TUI Nederland’, ‘Merken’. Klik hier om direct naar deze pagina te gaan.