14-daagse rondreis Bergen, Fjorden en Kusten

 • Noorwegen
Bekijk op kaart
14-daagse rondreis Bergen, Fjorden en Kusten
Geen prijs beschikbaar Bekijk de beschikbare prijzen
Bewaren Delen

In het kort

Bergen, fjorden en kusten dat is zoals de titel al doet vermoeden het algemene beeld van wat je gaat zien tijdens deze 14-daagse rondreis door Noorwegen. Deze onvergetelijke reis zal beginnen met de aankomst in de plaats Beitostølen, via Sogndal en het visserplaatsje Florø zul je arriveren in Bergen. Een bezoek aan het prachtige Eidfjord is daarna aan de beurt en uiteraard komt ook Stavanger aan bod. Op de één na laatste dag heb je genoeg tijd om Oslo op je gemak te ontdekken.

Algemeen
 • Individuele rondreis
 • Reisduur is 14 dagen
 • Autorondreis
 • Ideaal voor alleenstaanden
 • Ideaal voor families met oudere kinderen
 • Ideaal voor families met jonge kinderen
 • Ideaal voor natuurliefhebbers
 • Ideaal voor senioren
 • Ideaal voor stellen
Verzorging tijdens de rondreis
Goed om te weten
Wij raden je aan om mee te nemen
Inclusief
 • Wandelschoenen is een must
 • Oorverdovende stiltes
 • Meerdere nachten op één plek
 • Boek een uitstapje erbij!
 • Elke ochtend een heerlijk ontbijt
 • Beitostølen
 • Sogndal
 • Floro
 • Bergen
 • Eidfjord
 • Stavanger
 • Vradal
 • Oslo
Bekijk op kaart
Dagprogramma
Dag 1 en 2: Beitostølen (225 km)

Vandaag verlaat je de stad en rijd je via de Europaweg E18 richting Drammen. Bij Sandvika neem je de E16 richting Hønefoss. Sandvika is de Wassenaar of Brasschaat van Noorwegen, want hier wonen diverse miljonairs met hun gigantische huizen. Na het beklimmen van de Sollihøgda-pas bereik je de oevers van het imposante Tyrifjordmeer. Dit meer stond lang gelegen in verbinding met het Oslofjord, maar het waterpeil zakte met de tijd dat het meer op een gegeven moment van het fjord werd afgesloten. Hierdoor heeft het meer nog steeds de naam “fjord”. Je volgt het meer en rijdt door Ringerike naar het kleine plaatsje Hønefoss en in het centrum kan je de waterval vinden waar het plaatsje naar is vernoemd. Vervolgens rijd je het smalle Begnadal in en bereik je al snel het toeristische plaatsje Fagernes. Vroeger kon men Fagernes per trein bereiken, maar de expresbus heeft nu de trein vervangen. Het gebied Valdres, waarvan Fagernes het centrum is, behoort tot dé historische gebieden van het land. In Fagernes ademt het openluchtmuseum van de rijke geschiedenis, daarnaast kan je hier diverse mooie staafkerken vinden. In Fagernes neem je de rijksweg 51 in Noordelijke richting naar Beitostølen voor de overnachting. We raden je aan om een lekkere wandeling door de prachtige natuur te maken op je vrije dag, het is natuurlijk wel handig om dan goede wandelschoenen mee te nemen. Voor meer informatie over wandelroutes in de omgeving kan je ook bij het hotel terecht voor meer informatie. Je verblijft 2 nachten in de omgeving.

Dag 3 en 4: Beitostølen - Sogndal - Florø (418 km)

Na het ontbijt rijd je over de Valdresflyabergpas naar Randsverk en Randen. Onderweg passeer je de kloof “Riddersprang”, waar volgens de Noorse saga de ridder Sigvat Leirholar de dochter van de koning uit handen van ridder Eldjarn hield en haar meenam. De achtervolging door ridder Eldjarn werd gestopt, toen Sigvat met het kind over de kloof sprong. Vanuit Randen neem je rijksweg 15 in westelijke richting (linksaf) naar Lom. Hier vind je een bezienswaardige staafkerk en een interessant steenmuseum, maar ook heerlijk voor een koffie- of lunchstop. In Lom start de imposante Sognefjellbergpas richting Sogndal. Wij vinden dat de Sognefjellbergpas (1.434 meter) zonder twijfel tot de mooiste bergpassen van het land behoort. De weg loopt door het Jotunheimen Nationale Park, waar je onder andere de hoogste berg van Noorwegen vindt, de Gladhøpiggen (2.469 meter). De weg is een oude handelsroute en is al sinds de 15e eeuw in gebruik. Men reed destijds in konvooi over de bergpas en vaak liepen er 170 paarden en wagens achter elkaar van Sogndal naar Lom. Tijdens een verkeersonderzoek van 1878 werden er 1.350 paarden met sleden, 820 losse paarden en 16.525 personen geteld. De eerste weg geschikt voor auto’s werd in 1938 geopend. Koningin Wilhelmina (1890-1963) bezocht de omgeving regelmatig en kon zich kon tot de gasten van deze weg worden gerekend. Bekende plaatsen langs de weg zijn o.a. Bøvertun, waar je de Dummdalsgrotten en de Fantesteen vindt, welke het hoogste punt van de weg markeert. Onderweg kan je zeker bij één van de vele adembenemende uitzichtspunten een stop maken. Skjolden markeert het einde van de bergpas en het begin van één van de armen van het Sognefjord. Het plaatsje ligt aan het gelijknamige fjord. Aan een zijweg, niet ver van Skjolden, ligt de oudste staafkerk van het land; de Urnes Staafkerk. Deze staafkerk dateert uit 1130-1150, maar de Noordelijke muur is nóg ouder. In Gaupne start het Jostedal, die je naar het gletsjerinformatiecentrum (Breheimsenter, 27 km van de hoofdweg) leidt. Dit museum is zonder twijfel een bezoekje waard. Daarnaast kan je ook een bootexcursie naar de Nigardsgletsjer maken. Je bereikt nu de oever van het Sogndalfjord en het plaatsje Sogndal. Dit is het belangrijkste centrum van het noordelijke gedeelte van het Sognefjord. Je verblijft 1 nacht in de buurt van Sogndal.

Dag 5 en 6: Florø – Bergen (230 km)

Je kan vandaag (optioneel en vooraf te boeken) met de Hurtigruten van Florø naar Bergen varen, de auto gaat dan ook mee. Je vertrekt om 08.15 uur en we adviseren je om ruim op tijd aanwezig te zijn. De overvaart duurt 6 uur. Rijd je met de auto, dan rijd je allereerst via de rijksweg 5 naar Førde. Hier neem je de Europaweg E39 in zuidelijke richting. Wij weten zeker dat de prachtige natuur van het Ytredal je zeker zal bijblijven. In Avsnes bereik je de oever van het Sogne Fjord, het langste (286 km) en diepste (1.308 meter) fjord van Noorwegen. In Lavik neem je de veerboot naar Oppedal aan de zuidelijke oever van het fjord. Door een adembenemend fjordenlandschap en het Romarheimsdal rijd je naar de Eikefettunnel (4.910 meter) en de drijvende brug over het Osterfjord. Via Eidsvåg bereik je Bergen, de hoofdstad van de fjorden. De stad Bergen is al sinds eeuwen een belangrijk handelscentrum aan de westkust van Bergen. De stad ontwikkelde zich na de aankomst van de Duitse Hanzen tot de toegangspoort van het land. De ‘’Bryggen’’-kade getuigt nog van deze glansperiode in de Noorse geschiedenis. De hele stad staat vol met historische gebouwen. Diverse stadspoorten, de imposante Mariakerk en de vele kleine witte huisjes getuigen eveneens van een rijk verleden. De middag staat ter vrije beschikking om de stad te ontdekken. Je verblijft 2 nachten in Bergen. Vanuit Sogndal rijd je langs het Dalavatn-meer, via de Frudalstunnel (6.746 meter) naar Bergen en via de Bergstunnel (2.591 meter) naar het tolstation. In Fjærland vind je het imposante gletsjermuseum, waar je kennis kan maken met de geschiedenis van de gletsjers en fjorden. Tevens passeer je ook het begin van het Fjærlandsfjord. Je reis gaat verder door de Fjærlandstunnel (6.385 meter) naar Skei aan het Jølstrameer. Bij de kruising ga je linksaf richting Førde en rijd je nu parallel met de rijksweg E39. Na een rit langs de Jølstra-rivier bereik je Moskog en Førde, het centrum van het gebied, idyllisch gelegen aan het Førdefjord. Je volgt deze fjord naar Naustdal en je rijdt door de 5.977 meter lange Naustdaltunnel naar het vissersplaatsje Florø, dat omgeven is door vier fjorden: het Norddalsfjord (noordzijde), het Hellefjord (noordwest zijde), het Brufjord (zuidwest zijde) en het Solheimsfjord (zuidzijde).

Foto (9)
Prijzen & boeken
Wil je meer weten over deze accommodatie of bestemming? Stel je vraag aan andere TUI klanten op de TUI Community.
TUI Community