COVID CARE SERVICE: Ontspannen op vakantie met TUI

TUI weer gestart met uitvoeren vluchten van en naar Antillen

Donderdag 2 juli jl. voerde TUI fly weer een eerste vlucht uit vanaf Amsterdam naar Curaçao. Later deze maand worden daar vluchten van en naar Aruba en Bonaire aan toegevoegd. Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen verzameld en lees je welke maatregelen er voorafgaand en tijdens de reis gelden.

 

Veelgestelde vragen

 

PCR-test

Q: Wat is een COVID-19 (PCR) test?
A: Bij een PCR-test wordt er gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus of keelholte aanwezig is. Meer informatie over de PCR test vindt u hier

Q: Ik reis vanuit Aruba, Curaçao of Bonaire naar Nederland, is een COVID-19 (PCR) test verplicht?
A: Nee, dit is voor reizen naar Nederland niet verplicht. Maar reis je vanaf Nederland terug naar Aruba, Curaçao of Bonaire dan zul je 72 tot 48 uur voor vertrek wel verplicht deze test moeten laten afnemen. 

Q: Is het verplicht een PCR-test te doen voor mijn vlucht vanuit Nederland naar Aruba, Curaçao of Bonaire?
A: Ja.De lokale overheden verplichten reizigers inderdaad 72 tot 48 uur voor vertrek vanuit Nederland een PCR-test te laten doen in Nederland. TUI biedt deze test tot en met 31 augustus 2020 gratis aan alle TUI reizigers aan, ook degenen met alleen een vliegticket. Voor TUI klanten die vertrekken vanaf 1 september 2020 naar Aruba, Bonaire of Curaçao, wordt de test gedeeltelijk vergoed. De eigen bijdrage voor de PCR-test bedraagt in dat geval € 49,50 per persoon en dient bij registratie (mogelijk vanaf 15 augustus) te worden voldaan bij HetHuisartslab.

Q: Klopt het dat voor Aruba, Bonaire en Curaçao het verplicht is een PCR-test in de vorm van een neus- en keel-swab af te laten nemen?
A: Ja. Dat klopt. Voor Aruba, Bonaire en Curaçao is het verplicht om een neus- en keel-swab test te laten afnemen. Een zogenaamde gorgeltest is niet voldoende voor deze bestemmingen. Meer informatie over de test, de landen waar het verplicht is en hoe je een afspraak maakt, lees je op:  https://www.tui.nl/corona-maatregelen/pcr-test/

Q: Waarom moet ik mij laten testen?
A: Een aantal vakantiebestemmingen, waaronder Aruba, Curaçao en Bonaire heeft besloten dat 72 tot 24 uur voor vertrek een test moet worden afgenomen. Om naar die bestemmingen te kunnen reizen moet je negatief getest zijn en de uitslag van deze test in een gezondheidsverklaring kunnen tonen tijdens de reis. In de praktijk betekent dit dat reizigers meestal twee dagen voor de vertrekdatum de test moeten laten afnemen. De test is verplicht en geldt ook voor baby’s/kinderen vanaf 0 jaar. Voor Curacao moeten kinderen vanaf 0 jaar getest worden, Voor Aruba geldt de test vanaf 15 jaar en voor Bonaire is de test vanaf 12 jaar verplicht.

Q: Wat als ik geboekt heb en geen PCR-test kan of wil doen?
A: Zonder een gezondheidsverklaring waaruit blijkt dat je negatief getest bent op corona, kun je niet afreizen naar de landen die een PCR-test verplichten. Wil of kun je je niet laten testen dan heb je de mogelijkheid om je reis kosteloos om te boeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Deze versoepelde omruilgarantie is geldig tot en met 31 augustus 2020. Meer informatie lees je hier. Wil je de reis annuleren? Dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.

Q: Is de PCR-test ook verplicht voor kinderen?
A: Ja, voor Curaçao moeten kinderen vanaf 0 jaar getest worden. Voor Aruba geldt de test vanaf 15 jaar en voor Bonaire is de test vanaf 12 jaar verplicht.

 

Q: Hoe kan ik zo'n test regelen?
A: Als je een reis naar Aruba, Bonaire of Curaçao hebt geboekt met vertrek t/m 31 augustus 2020, is de PCR-test gratis.

 • Via deze link kom je op de website van HetHuisartslab waar je je kunt registreren voor een testafname. Het is niet mogelijk om een afspraak te maken, je kunt na registratie, tijdens het spreekuur op iedere locatie in Nederland terecht.
 • Vul bij stap 1 de gevraagde persoonsgegevens in.
 • Indien je niet in het bezit bent van een BSN nummer, vink dan het hokje ‘Nederlands BSN ontbreekt of is niet van toepassing’ aan, en vul het paspoortnummer en land in.
 • Vul bij stap 2 het mobiele nummer, e-mail adres en TUI boekingsnummer in.
 • Vul bij de stap 3, in het veld vouchercode, ter verificatie je voorletter, achternaam en geboortedatum in zoals op het ticket vermeld. Voorbeeld bij een TUI boeking: jvan-dergraaf19011980 of jde-jong01081980. Voorbeeld voor boekingen via KRAS: jjansen24011980 of jvandergraaf24011980.
 • Vanuit HetHuisartsLab wordt dit je unieke verificatiecode, deze code geeft recht op een volledige vergoeding van de PCR test per reiziger.
 • Na het invullen van deze code staat de PCR test automatisch aan, je kunt eventueel nog tegen betaling, een antistoffen test afnemen.
 • Bij stap 4 is het afreisdocument, na het invullen van de unieke vouchercode, standaard inbegrepen. Vul hier de geboortestad, -land en land van bestemming in.
 • Selecteer bij stap 5 de afname locatie, let op! Deze locatie is niet bindend, je kunt bij iedere gewenste locatie terecht.
 • Rond bij stap 6 de registratie af.
 • Je ontvangt per e-mail een bevestiging met barcode. Neem deze barcode mee naar de testlocatie.
 • Wanneer kan ik het me het beste laten testen?

o Vertrek maandag -> test op vrijdag
o Vertrek dinsdag -> test op zaterdag
o Vertrek woensdag -> test op maandag
o Vertrek donderdag -> test op maandag of dinsdag
o Vertrek vrijdag -> test op dinsdag of woensdag
o Vertrek zaterdag -> test op woensdag of donderdag
o Vertrek zondag -> test op donderdag of vrijdag

 • Ben je geen TUI-klant, dan betaal je het speciale tarief van €89,50 per persoon
 • Zorg ervoor dat de test altijd 48-72 uur voor vertrek wordt afgenomen. Het is niet mogelijk om een afspraak te maken, je kunt na registratie, tijdens het spreekuur op iedere locatie in Nederland terecht.
 • Je ontvangt per e-mail de uitslag en een  gezondheidsverklaring de dag na de afname van de test tussen 16:00 en 00:00 uur.
 • Deze gezondheidsverklaring dien je altijd geprint mee te nemen en toon je op verzoek van de luchtvaartmaatschappij en de lokale autoriteiten. Voor Aruba, Bonaire en Curaçao moet je deze uploaden in de portal voor de aanvraag van de digitale immigratiekaart
  Curaçao: https://dicardcuracao.com/
  Aruba: https://edcardaruba.aww       
  Bonaire: geprinte versie van de gezondheidsverklaring meebrengen
 • Let op! Voor Aruba, Bonaire en Curaçao is het verplicht om een keel/neus swab test te laten afnemen en niet een gorgel/mondspoeltest. Bespreek dit ook tijdens het spreekuur om zeker te zijn dat de juiste test wordt uitgevoerd.

Q: Waar kan ik de PCR-test laten afnemen?
A: In samenwerking met HetHuisartsLab kun je je op een groot aantal locaties in Nederland laten testen. Deze laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de lokale autoriteiten hebben hun goedkeuring gegeven op de gezondheidsverklaring die je na de test ontvangt. De dichtstbijzijnde locatie vind je op de website van Het Huisartsenlab: https://www.hethuisartslab.com/healthcheckcenters. Wekelijks wordt het aantal testlocaties uitgebreid.

Q: Wat zijn de openingstijden van de klinieken?
A: De openingstijden vind je op de website van HetHuisartslab zodra een locatie is geselecteerd. Je kunt 7 dagen per week de test laten afnemen. Let op: niet alle locaties zijn op zaterdag en zondag geopend.

Q: Hoe kan ik de PCR-test declareren?
A: Vertrek je voor 31 augustus naar Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Cyprus of Madeira (Portugal), dan vergoedt TUI Nederland je Covid-19 test. Vul in dit geval bij stap 3 op het registratieformulier je voorletter, achternaam en geboortedatum in zoals op je reisspecificatie vermeld. Voorbeeld: jvan-der-graaf19011980 of jde-jong01081980. Vanuit HetHuisartsLab wordt dit namelijk je unieke verificatiecode, deze code geeft recht op een volledige vergoeding van de PCR test per reiziger. Voor TUI klanten die vertrekken vanaf 1 september 2020 naar Aruba, Bonaire of Curaçao, wordt de test gedeeltelijk vergoed. De eigen bijdrage voor de PCR-test bedraagt in dat geval € 49,50 per persoon en dient bij registratie (mogelijk vanaf 15 augustus) te worden voldaan bij HetHuisartslab.

Q: Wat gebeurt er als ik of iemand uit mijn reisgezelschap positief getest wordt?
A: Als jij of iemand uit jouw reisgezelschap positief getest is, dan kan diegene niet reizen. Wij verzoeken je in dat geval zo spoedig mogelijk contact op te nemen met ons Contact Center op 088-0885885.

 

Veiligheidsmaatregelen

Q: Welke eisen stellen Aruba, Bonaire en Curaçao aan de PCR-test en gezondheidsverklaring?
A: De PCR-test moet binnen 72 tot 48 uur voor vertrek zijn afgenomen, de uitslag moet negatief zijn en dit dient door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond te kunnen worden. In de praktijk betekent dit dat reizigers twee dagen voor de vertrekdatum hun test moeten laten afnemen. TUI stelt testen voorafgaand aan de reis verplicht voor de bestemmingen Aruba, Bonaire en Curaçao.

 

Bestemming

Covid-19 (PCR) test verplicht?

Benodigde documenten

Extra info

Bonaire

Ja: Toeristen vanaf 12 jaar dienen maximaal 72 uur voor vertrek een COVID-19 test (PCR) af te laten nemen met een negatief resultaat. Hiervan dient een certificaat te worden overlegd op de bestemming.

Er dient een online gezondheidsverklaring van de autoriteiten van Bonaire ingevuld te worden. Na het invullen wordt het formulier verstuurd naar de publieke gezondheidsdienst op Bonaire. Je dient een geprinte versie of de pdf van het ingevulde formulier op je telefoon bij aankomst op de luchthaven te kunnen tonen. De gezondheidsverklaring dient voor elk lid van het reisgezelschap ingevuld te worden, dus ook voor meereizende kinderen.

https://bonairepublichealth.org/en

Aruba

Ja: Toeristen vanaf 15 jaar dienen maximaal 72 uur voor vertrek een COVID-19 test (PCR) af te laten nemen met een negatief resultaat. Hiervan dient een certificaat te worden overlegd op de bestemming.

Reis je naar Aruba, dan ben je verplicht om voorafgaand aan de reis per reiziger een digitale immigratiekaart in te vullen. Heb je deze kaart niet of kun je de geprinte versie niet aantonen ten tijde van check-in en het boarden van de vlucht, dan behoudt TUI zich het recht om je de toegang tot de vlucht te ontzeggen. Bij succesvolle voltooiing van het ED Card proces, krijg je een e-mail met daarin een bevestiging dat je naar Aruba mag reizen. Een printscreen van de QR werkt ook.

 

 Dien je gezondheidsverklaring hier in: https://edcardaruba.aw/

Voor Aruba geldt dat je een verplichte COVID-19 verzekering moet afsluiten. Deze verzekering is voor iedereen verplicht. De kosten zijn afhankelijk van je reisduur en daarnaast opgedeeld in leeftijdscategorieën. Kinderen van 0 t/m 14 jaar betalen enkel $ 10,- per persoon administratiekosten.

Curaçao

Ja: Iedereen vanaf 0 jaar moet 48 tot 72 uur voor vertrek de PCR test laat afnemen. De uitslag van deze test per sms en mail. Deze ontvang je uiterlijk om 00:00 uur ’s nachts de dag na afname. De mail van HetHuisartsLab heb je nodig als bewijs dat je negatief getest bent.

Voorafgaand aan je reis dien je een digitale immigratiekaart in te vullen (ED card).

 

Dien je gezondheidsverklaring hier in: https://dicardcuracao.com/portal

 

Voor alle reizigers dient een Passenger Locator Card (PLC) Formulier ingevuld te worden. Hierin moet de uitslag met het negatieve testresultaat van de PRC test geupload worden.

Mocht je voor vertrek de mail van het Huisartsenlab niet ontvangen hebben, neem dan contact op met HetHuisartsLab. Mocht je bij vertrek nog steeds niet de mail ontvangen hebben, meld je dan bij de TUI balie voor vertrek.

 

Zorg ervoor dat je van alle documenten in 2-voud kopieën meeneemt op reis.

 

       
       
       
 

Ja: Iedereen vanaf 0 jaar moet 48 tot 72 uur voor vertrek de PCR test laat afnemen. De uitslag van deze test per sms en mail. Deze ontvang je uiterlijk om 00:00 uur ’s nachts de dag na afname. De mail van HetHuisartsLab heb je nodig als bewijs dat je negatief getest bent.

Voorafgaand aan je reis dien je een digitale immigratiekaart in te vullen (ED card).

 

Dien je gezondheidsverklaring hier in: https://dicardcuracao.com/portal

 

Voor alle reizigers dient een Passenger Locator Card (PLC) Formulier ingevuld te worden. Hierin moet de uitslag met het negatieve testresultaat van de PRC test geupload worden.

Mocht je voor vertrek de mail van het Huisartsenlab niet ontvangen hebben, neem dan contact op met HetHuisartsLab. Mocht je bij vertrek nog steeds niet de mail ontvangen hebben, meld je dan bij de TUI balie voor vertrek.

 

Zorg ervoor dat je van alle documenten in 2-voud kopieën meeneemt op reis.

 

Q: Welke veiligheidsmaatregelen moet ik als reiziger nemen om veilig te kunnen reizen?
A: Via deze link hebben wij de belangrijkste informatie verzameld. Wij adviseren ook de webpagina’s van de lokale overheden en luchthavens te raadplegen via www.tui.cw en www.tui.aw. Houdt u deze pagina’s regelmatig in de gaten voor eventuele updates.

Q: Welke regels van lokale overheden en lokale luchthavens moet ik volgen?
A: Via www.tui.cw en www.tui.aw vind je links om de pagina’s van lokale overheden en lokale luchthavens in de gaten te houden voor de meest recente regels en ontwikkelingen.

Q: Ik ga binnenkort met jullie vliegen. Met welke maatregelen en veranderingen moet ik rekening houden tijdens de vlucht?
A: Een overzicht van alle maatregelen en veranderingen aan boord van onze TUI fly vluchten vind je op de speciale pagina https://www.tui.nl/corona-maatregelen/veilig-vliegen/. We raden je aan deze informatie goed door te lezen en adviseren je deze pagina minimaal 1 dagvoor vertrek nogmaals goed te bekijken, voor het geval informatie is aangepast

Q: Welke Corona-maatregelen zijn van toepassing in Nederland?
A: We hebben hier alles voor je op een rijtje gezet.

Q: Welke Corona-maatregelen zijn van toepassing op Curaçao, Aruba en Bonaire?
Via deze pagina vind je alle informatie Curaçao. Informatie over Aruba lees je hier en op deze pagina zijn de maatregelen voor Bonaire te raadplegen.

 

Gezondheidsverklaring

Q: Klopt het dat ik een gezondheidsverklaring moet invullen voordat ik op reis ga?
A: Ja. Een gezondheidsverklaring is verplicht voor alle passagiers vanaf 13 jaar die vanaf of naar Nederland vliegen. Je kunt de gezondheidsverklaring (Traveller Public Health Declaration) hier downloaden. Je moet deze gezondheidsverklaring printen, invullen en bij je hebben, voor zowel de heen- als de terugreis. Daarnaast moet je voor TUI fly verplicht online een COVID-19 Verklaring ondertekenen via https://www.tui.nl/vliegtickets/services/inchecken/ om toegang te krijgen tot je instapkaart. Dit kun je doen vanaf 24 uur tot 1 uur voor vertrek. Op bestemmingen waar online check-in niet mogelijk is, krijg je na het ondertekenen van het COVID-19 Verklaring de melding om je instapkaart af te halen bij de incheckbalie op de luchthaven. Vlieg je met een andere luchtvaartmaatschappij, raadpleeg dan voor je vertrekt de voorwaarden en maatregelen van de betreffende luchtvaartmaatschappij. De gezondheidsverklaring heb je niet alleen nodig als je vliegt, maar moet je ook altijd bij je hebben als je op reis gaat. Dit geldt voor elke reiziger vanaf 13 jaar en elk type reis, ongeacht het vervoer. De verklaring moet maximaal 24 uur voor vertrek worden geprint en ingevuld. Je kunt hier de gezondheidsverklaring downloaden.

Q. Klopt het dat ik van HetHuisartsenlab ook een gezondheidsverklaring ontvang?
A. Ja. Dat klopt. Deze moet je net als je het gezondheidheidsverklaring van het RIVM uitprinten en tijdens je gehele reis, heen- en terugvlucht, bij je hebben. De gezondheidsverklaring van het RIVM kun je hier uitprinten.

Q: Hoe zorg ik dat de uitslag van mijn gezondheidsverklaring op mijn bestemming bekend is?
A: De gezondheidsverklaring dien je voor Curaçao te uploaden in de portal voor de aanvraag van de digitale immigratiekaart en neem je mee op vakantie en toon je op verzoek van de luchtvaartmaatschappij en de lokale autoriteiten.

Curaçao:

Dien je gezondheidsverklaring hier in

Aruba:

Geprinte of digitale versie van de gezondheidsverklaring meebrengen

Bonaire:

Geprinte versie van de gezondheidsverklaring meebrengen


Q: Waar kan ik online de TUI fly COVID-19 verklaring vinden?

A: Na het inloggen met naam en boekingsnummer via de TUI fly webportal wordt de TUI fly COVID-19 verklaring getoond. Deze verklaring moet zowel voor de heen- als terugvlucht worden ondertekend tot 1 uur voor vertrek. Online inchecken is pas mogelijk nadat deze verklaring is ondertekend.

 

TUI Extra's

Q: Kan ik nog mijn stoel aan boord reserveren?
A: Ja, vanaf 30 dagen tot 48 uur voor vertrek van je TUIfly vlucht is het mogelijk tegen betaling een stoel aan boord te reserveren. 48 uur voor vertrek wordt er automatisch een stoel toegewezen aan klanten die géén stoelreservering hebben gemaakt. Ook deze klanten moeten ten alle tijden eerst de TUI fly COVID-19 verklaring ondertekenen om te kunnen inchecken.
LET OP: Vanaf 24 uur voor vertrek van de heen of terugvlucht is het niet meer mogelijk een toegewezen of gereserveerde stoel online te wijzigen via het Customer Services Center of een TUI winkel.

Q: Wat is er veranderd met betrekking tot het online inchecken?
A: Online inchecken is nu alleen mogelijk nadat de digitale TUI fly COVID-19 verklaring is ondertekend. Na het inloggen met naam en boekingsnummer via de TUI fly webportal wordt de TUI fly COVID-19 verklaring getoond. Deze verklaring moet zowel voor de heen- als terugvlucht worden ondertekend vanaf 24 uur tot 1 uur voor vertrek. Online inchecken is pas mogelijk nadat deze verklaring is ondertekend. Op bestemmingen waar online check-in niet mogelijk is, krijg je na het ondertekenen van de TUI fly COVID-19 verklaring de melding om je instapkaart af te halen bij de incheckbalie op de luchthaven.

Q: Kan ik nog steeds de TUI App gebruiken?
A: Ja. Met de app zijn veel zaken digitaal en dus contactloos te regelen. Zo is alle informatie over de boeking er terug te vinde en kan je via de app online inchecken voor de vlucht, de TUI fly COVID-19 verklaring ondertekenen en is de digitale boardingpass beschikbaar. Printen van reisbescheiden en tickets is dus niet nodig. Dat scheelt fysiek contact in het reisbureau en op de luchthaven.

Q: Hoeveel handbagage mag ik meenemen aan boord?
A: Tijdelijk gelden er afwijkende maximale handbagage afmetingen. Deze zijn 30x30x15 cm en maximaal 10 kg. Dit is omdat de handbagage in principe niet meer in de bagagebakken geplaatst mag worden, om het in- en uitstapproces te versoepelen en onnodige bewegingen in de cabine tijdens de vlucht te vermijden. De handbagage moet daarom onder de stoel voor je geplaatst worden. Je mag wel een groter stuk handbagage van maximaal 55x40x20 cm en maximaal 10 kg kosteloos inchecken. Let er wel op dat je in totaal niet meer dan 10 kg aan handbagage meeneemt.

Q: Is er entertainment aan boord?
A: Ja. Er is niks aangepast aan het entertainment dat wij aanbieden.