Bestemmingen

Om de kwaliteit en het bijzondere karakter van de vakantiebestemmingen te behouden, selecteert TUI Nederland haar vakantieproducten met zorg.  We richten ons op het verduurzamen van de inkoop van vervoer, verblijf en vermaak, met als doel bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. TUI Nederland beschikt over het grootste duurzame vakantieaanbod.

Ketens

Accommodaties

Accommodaties vormen een belangrijk onderdeel van het vakantieaanbod. TUI Nederland richt zich op het vergroten van het aanbod met meer dan 1.000 gecertificeerde accommodaties met een duurzaamheidslabel.

In 2015 bestaat het aanbod uit meer dan 700 accommodaties met een duurzaamheidslabel. Onze reisorganisatie stimuleert accommodaties op verschillende manieren om duurzamer te ondernemen. We hanteren duurzaamheidsrichtlijnen in de contracten en verplichten onze partners een duurzaamheidslabel te behalen of te behouden. De gedifferentieerde hotelketens en –formules moeten daarnaast voldoen aan richtlijnen op het gebied van water- en energieverbruik. Accommodaties ontvangen informatie en instrumenten om stappen te ondernemen. Wij keuren alleen duurzaamheidslabels goed die erkend zijn door het Global Sustainable Tourism Council; deze keurmerken richten zich op milieu- en sociale aspecten.

      

Bestemmingen

TUI Nederland streeft naar het vergroten van het aanbod duurzame bestemmingen. Om dat te bereiken nemen wij de keurmerken QualityCoast Award voor kustplaatsen en eilanden (www.qualitycoast.info) en Blauwe Vlag stranden (www.blueflag.org) mee in de selectie van vakantiebestemmingen. Daarnaast wordt bij de inkoop van wintersportbestemmingen gekeken naar autovrije dorpen en milieuvriendelijke bestemmingen.

Excursies

Op de bestemmingen biedt TUI Nederland honderden excursies aan. TUI Nederland probeert samen met lokale agenten het aanbod duurzaam vermaak te vergroten. Dit wordt gedaan door meer milieuvriendelijke en bijzondere excursies op te nemen, die een zichtbare positieve bijdrage leveren aan mens, dier en/of natuur. Voorbeelden van duurzaam vermaak zijn olifantvriendelijke excursies, verantwoord walvissen spotten en fietstochten door wereldsteden. Bovendien voldoen alle excursies uit de TUI Collection aan duurzaamheidscriteria, waardoor de vakantieganger de bestemming, de cultuur en natuur nog intenser beleeft.

Daarnaast worden bepaalde excursies niet meer aangeboden en richtlijnen gehanteerd, zoals de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism. Verboden vormen van vermaak zijn activiteiten:

 • rondom dierenwreedheden, zoals stieren- en hanengevechten, rodeo’s, slangen bezweren, dansende beren en andere louche dierenshows;
 • waarbij verboden souvenirs van dieren, planten en natuur worden gepromoot en verkocht conform de CITES lijst en Red List van IUCN;
 • waarbij het zwemmen met walvissen en dolfijnen in het wild het hoofddoel is;
 • bij dolfinariums waar dolfijnen of walvissen na 1 december 2008 illegaal verkregen zijn;
 • waarbij op olifanten wordt gereden/gezeten en olifantenshows; 
 • waarbij op bedreigde dieren wordt gejaagd, tenzij dit door de overheid is toegestaan; 
 • waarbij jetskiën, zomerskiën en heli-skiën worden aangeboden;
 • waarbij off-piste skiën wordt aangeboden, behalve als dit veilig en ecologisch verantwoord wordt begeleid en plaatsvindt in een speciaal daarvoor ingericht gebied;
 • met als bestemming de Zuidpool (Antarctica), tenzij deze reizen en excursies ecologisch verantwoord plaatsvinden;
 • waarbij de seksuele exploitatie van kinderen en adolescenten (tot 18 jaar) het doel is;
 • waarbij sprake is van dwang- en kinderarbeid tot en met de leeftijd van 14 jaar;
 • Het bezoeken van scholen, weeshuizen, ziekenhuizen of soortgelijke instanties.

Tenslotte streeft TUI Nederland naar het hanteren van duurzaamheidsrichtlijnen voor activiteiten waar mensen zwaar inspannend werk moeten verrichten.

Projecten

TUI Nederland investeert meer dan €500.000 in de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen. We werken samen met diverse nationale en internationale organisaties op het gebied van mens, dier en natuur op de vakantiebestemmingen. Het doel daarvan is de positieve effecten van de organisatie in vakantiebestemmingen te versterken en de negatieve gevolgen af te vlakken.

Samenwerken

TUI Nederland voelt zich medeverantwoordelijk voor het behoud van haar vakantiebestemmingen. TUI Nederland heeft daarom samenwerkingsverbanden met tal van grote en kleine organisaties op het gebied van dierenwelzijn, natuurbescherming, mensenrechten en armoedebestrijding, zowel hier in Nederland als op de vakantiebestemmingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

TUI Nederland zet zich actief in om kinderen en jongeren te beschermen van seksuele uitbuiting in de toerisme-industrie. In 2002 ondertekende TUI Nederland als eerste Nederlandse reisorganisatie de Child Protection Code. We hebben een langdurige samenwerking met Plan en ECPAT om opkomend kindersekstoerisme in Noordoost Brazilië tegen te gaan door het opzetten van scholingstrajecten met baangarantie en weerbaarheidstrainingen, afgerond. In 2016 onderzoeken we de mogelijkheden voor een project in de Dominicaanse Republiek.

In 2015 heeft TUI Nederland samen met de dierenwelzijnsorganisaties, ANVR en andere touroperators gewerkt aan de opzet van een lijst onacceptabele dierenexcursies. Daarnaast hebben we de Green Deal Duurzaam Toerisme tussen het Ministerie van Economische Zaken, ECNC Land & Sea Group en andere partners ondertekend. De Green Deal richt zicht op de ontwikkeling van een internationaal breed gedragen bestemmingsstandaard voor duurzaam toerisme. Verder hebben we samen met ANVR, NHTV en andere partners een CO2-management tool gelanceerd. 

TUI Nederland levert de voorzitter voor de Commissie ANVR-Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Deze commissie adviseert de brancheorganisatie over het verder ontwikkelen van het DTO beleid en strategie voor de Nederlandse reisbranche. Met ingang van 2016 levert TUI Nederland namens TUI Group de voorzitter van de Board of Directors van The Child Tourism Protection Code. Tevens heeft TUI Nederland namens TUI Group zitting in het World Tourism Network on Child Protection van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO).  Daarnaast zijn wij lid van het MVO Nederland Toerisme Netwerk, Travelife Steering Committee en diverse werkgroepen op het gebied van duurzaam toerisme. In 2017 is TUI Nederland een partnerschap gestart met DuurzaamBedrijfsleven Media om de duurzame activiteiten meer zichtbaarheid te geven en om bedrijven zowel binnen als buiten de reisbranche te stimuleren om duurzame ontwikkelingen te versnellen.

           

TUI Care Foundation

TUI Nederland is maatschappelijk betrokken door het geven van sponsoring en donaties aan diverse goede doelen, welke een duidelijke link hebben met de toerisme-industrie. TUI Nederland heeft sinds 2011 meer dan € 580.000 gedoneerd aan projecten gericht op de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen. In 2016 geeft TUI Nederland financiële steun (€ 25.000) aan Artsen Zonder Grenzen op de Griekse eilanden Kos en Lesbos voor hun werk aan mensen die op de vlucht zijn.

TUI Nederland heeft TUI Care Foundation opgericht. Deze onafhankelijke stichting heeft als doel klanten en medewerkers bij te laten dragen aan de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. De stichting is nog niet gelanceerd richting TUI-klanten.