Step lightly

Met zorg omgaan met het milieu

Klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging. Het verminderen van onze milieu impact is daarom een onmisbaar step lightlyonderdeel van onze strategie. We streven ernaar om met TUI fly de laagste CO₂-uitstoot van Europa te hebben. Tussen 2008 en 2015 is de CO₂-uitstoot (per passagierskilometer) van TUI fly Nederland met ruim 21 procent verminderd. We voeren continu meetbare verbeteringen door om ook in de toekomst de impact op het milieu te beperken.

 

In de pijler Step Lightly dragen we o.a. bij aan de volgende Sustainable Development Goals: 

betaalbare en duurzame energie   Industrie, innovatie en infrastructuur   Verantwoorde consumptie en productie   Klimaatactie   Leven in het water


TUI fly

 • ISO 14001
  TUI fly heeft sinds 2014 het ISO 14001 certificaat voor het milieumanagement en is daarmee als één van de weinige Nederlandse luchtvaartmaatschappijen volledig gecertificeerd.

   
 • Jonge en moderne vloot
  TUI fly heeft één van de jongste en meest efficiënte vloten in de luchtvaartsector. Zowel de Boeing 787-8 Dreamliner als de Boeing 737-MAX 8 zijn beduidend stiller en zuiniger dan hun voorgangers. Zo is de CO₂-uitstoot van de Dreamliner 20% en de MAX 14% lager dan vorige vergelijkbare toestellen. Oudere vliegtuigen moderniseren wij met opstaande vleugeltippen, ook wel split winglets genaamd. Deze creëren een betere aerodynamica, waardoor minder brandstof verbruikt wordt. Dit kan oplopen tot 5-6% minder uitstoot.

   
 • Gewichtsreductie
  Een zwaarder vliegtuig verbruikt meer brandstof. Daarom werkt TUI fly al jaren aan gewicht reducerende oplossingen. Zo hebben we bijvoorbeeld lichtere stoelen geïnstalleerd, gebruiken we speciale lichtgewicht trolleys voor de service aan boord en werken de piloten in de cockpit niet langer met papieren handleidingen maar is alles gedigitaliseerd.

   
 • Afvalscheiding
  Jaarlijks komt er zo’n drie miljoen kilo afval uit vliegtuigen die landen op Schiphol. TUI fly, Schiphol en Suez hebben voorzieningen ontwikkeld zodat recyclebaar afval op Schiphol kan worden gescheiden en verwerkt. In 2015 is TUI fly als eerste airline gestart met het scheiden van afval aan boord. Ook op Eindhoven Airport wordt het afval van onze vluchten gescheiden aangeboden en gerecycled door Suez.

   
 • Plastic
  Plastic vervuiling is een groeiend en mondiaal probleem. Daarom vermijdt TUI fly Nederland het gebruik van single-use plastics en plastic verpakkingen waar mogelijk. Zo zijn de plastic roerstaafjes onlangs vervangen door een alternatief van duurzaam berkenhout en zijn onze dekens verpakt in een FSC-gecertificeerd papieren wikkel.


  Hier lees je meer over onze initiatieven en ambities. 


Kantoren en winkels

 • Onze CO₂ voetafdruk
  We verduurzamen de interne bedrijfsvoering in alle bedrijfspanden van TUI Benelux met als doel het verminderen van de CO₂-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten.  De CO₂ voetafdruk is een inventarisatie van de uitstoot als gevolg van het elektriciteitsgebruik, het verwarmen van de kantoren en winkels, het gebruik van (afval)water, de woonwerk- en zakelijke kilometers, het gebruik van papier voor kantoorwerkzaamheden, en de productie van de reisbrochures en magazines. In 2018 bedroeg de CO₂- voetafdruk 5.457 ton, een daling van 17% ten opzichte van 2015.

 • Onze kantoren en inkoop
  Al onze kantoren en winkels schenken fair trade koffie en thee, hebben nagenoeg groene stroom, klimaat gecompenseerd gas en milieuvriendelijk kantoorpapier. De leverancier van de groenvoorziening maakt gebruik van biologische producten, het aanbod kantoorartikelen omvat ruim 70 procent milieuvriendelijke producten en het kantine cateringassortiment op onze kantoren in Enschede en Rijswijk bestaat voor gemiddeld 45 procent uit verantwoorde producten, die gemaakt zijn met extra zorg voor mens, dier en natuur. Het kantoorpand in Enschede beschikt over het BREEAM-Excellent certificaat. Het kantoorpand in Rijswijk heeft in 2018 een grondige verbouwing ondergaan. Tijdens de verbouwing zijn diverse duurzame elementen in het pand geïntegreerd waardoor het energielabel van het pand van F naar A is gegaan.