Beijing, de hoofdstad van China sinds de Yuan-, Ming- en Qingdynastie (1206 - 1911), werd in Europa pas echt bekend toen Marco Polo er melding van maakte nadat hij er zeven jaar had gewoond. De metropool heeft sindsdien grote veranderingen ondergaan. De architectuur van Beijing, het voormalige Peking, weerspiegelt de geschiedenis van de stad. Prachtige bouwwerken uit de keizerlijke tijd, sobere woonblokken in 'socialistische' stijl en moderne torenflats staan zij aan zij. Toeristen komen uiteraard voor de eerstgenoemde gebouwen, met als hoogtepunt het voormalig Keizerlijk Paleis. Veel fietsen zijn inmiddels vervangen door auto's en de stad verandert in rap tempo, maar toch hebben de circa 21 miljoen inwoners hun oude normen en waarden goed weten te bewaren.
Beijing Capital Museum, Ziran Bowuguan
Een traditionele Chinese operavoorstelling zul je niet snel vergeten. Chinese opera combineert zang, dans en acrobatiek.
Líyuán theater
Hutongs, Dierentuin Beijing Zoo, Plein van de Hemelse Vrede, De Verboden Stad, Tempel van de Hemel, Lama Tempel, Confucius Tempel, Zomerpaleis, Grote Muur, Ming graven
St. Joseph¿s Church
Met een inwonersaantal van 24 miljoen zijn er voldoende eet- en drinkgelegenheden in de stad. Bekende gerechten zijn pekingeend en hotpot; het laatste is een fondue met diverse stukken vlees en groente. Ook wordt er veel thee gedronken omdat dit positieve eigenschappen zou hebben op de gezondheid. De Guijie is een drukke en populaire straat met meer dan honderd restaurants. De straat wordt versierd door de vele rode lantaarns en de traditionele binnenplaatsen. De specialiteit van Guijie is pittige kreeft, de kreeft wordt gebakken met veel paprika’s en pepers.
aantal restaurants: 251 >
Hiadilao Hot Pot
Beijing is ook voor kinderen een geweldige plaats om ontdekken.
dierentuin aanwezig, Beijing Zoo
Panda Hall, Blue Zoo Beijing, Le Cool Schaatsbaan, New China Children's Toy World, China Puppet Theatre
Beijing is een paradijs voor de echte winkelliefhebber. Er zijn voldoende warenhuizen, winkels en markten te vinden. In de wijk Chaoyang kun je de grote markten vinden waar kleding, antiek en souvenirs te kopen zijn. De Panjiayuan markt is gelegen in deze wijk. Dit is een weekendmarkt en hier kun je schilderijen, sieraden, meubilair en antiek vinden, adres: 18 Huawei Li. Thee hoort bij het dagelijks leven in Beijing. Maliandao Thee Markt, gelegen in Beijing is de grootste thee-markt van het Noorden van China. Hier kun je alle soorten thee en thee sets vinden. De prijzen liggen lager dan in de toeristische gebieden, adres: 6 Maliandao Lu. In de wijk Dongcheng ligt de populaire winkelstraat Wangfujing. Hier zijn vele boetieks en grote warenhuizen gevestigd. Het is een lange straat en het grootste gedeelte is afgesloten voor motorvoertuigen. Let er op dat het in Beijing de normaalste zaak is dat je onderhandelt over de prijs.
Locatie van de winkels: Zoek je luxe producten en bekende merken? Kijk dan in de omgeving van vijf-sterren hotels en je zult er winkeltjes vinden met de echt grote merken voor zeer schappelijke prijzen.
Liulichang, Xiushu Shichang, WanFuJingstreet
Vanaf de luchthaven Beijing Capital International Airport rijden er bussen naar verschillende steden en stations. Voor een ticket betaal je 16 RMB = ongeveer 1,60 euro. Maak je eenmaal in de stad gebruik van de bus, kan dat veel frustratie opleveren omdat de bussen overvol zijn maar is wel een unieke belevenis. De prijs voor een rit in de stad is circa 1 RMB en is daarmee de goedkoopste manier van gemotoriseerd openbaar vervoer. Gezien de grote getale passagiers is het meer regel dan uitzondering dat je geen zitplaats hebt. Zakkenrollers zijn vaak actief op de drukke lijnen. Vanaf de luchthaven kun je ook met een taxi naar het hotel. Bij het verlaten van de terminal staan illegale taxichauffeurs die exorbitante tarieven vragen voor een rit naar de stad. Wij raden aan door te lopen naar de officiële taxistandplaats. Deze taxi’s hebben een meter en een rit naar de stad kost ongeveer 80 RMB, plus 15 RMB tolgeld. Als je gebruik maakt van de taxi in de stad, is het van te voren afspreken van een prijs en afdingen gebruikelijk. In de nacht wordt er veelal een toeslag gerekend. In Beijing is de metro de oplossing om je snel te kunnen verplaatsen: treinen rijden zeer frequent en een kaartje kost circa 3 RMB per rit ongeacht de afstand. Je herkent de metrostations aan een blauw-wit bord met daarin de hoofdletter D met een cirkel er omheen. Er zijn 15 lijnen. De belangrijkste lijnen zijn: de Cirkel Lijn die met 18 stations om het centrum loopt, waarbij hij op twee plaatsen de Oost-West Lijn nr. 1 kruist die 23 stations heeft. Tot slot is er de nieuwe Fuba Lijn die het centrum verbindt met de noordoostelijke buitenwijken. Fietsen door Beijing is een ervaring die je nooit zult vergeten. Op de grote wegen zijn fietspaden waar je op kunt fietsen. Er zijn in de stad voldoende punten waar je een fiets kunt huren. Ook zijn er Riksja’s waarmee je je kunt verplaatsen. Dit zijn fietsen met een bakje erachter waar in je kunt zitten, je wordt dan naar de bestemming gebracht waar je heen wilt. Let er wel op dat je van te voren een prijs afspreekt.
Soorten openbaar vervoer: busvervoer, metrovervoer, treinvervoer en taxivervoer
Verhuurmogelijkheden: standaard fietshuur
Beijing heeft een bruisend nachtleven. De stad heeft veel mogelijkheden te bieden op het gebied van uitgaan. Zo zijn er nachtclubs, kroegen, bars, theaters en karaokebars. Het populaire Sanlitun is gelegen in de wijk Chaoyang. Hier kun je de avond doorbrengen in een van de vele nachtclubs of bars.
In Beijing zijn de volgende faciliteiten en activiteiten aanwezig:
Beijing amusementspark, Ritanpark, Beihaipark, Jingshan Park
Olympische Zomerspelen 2008