Laat u verleiden door de ongerepte natuur in de groene heuvels, en geniet van de schoonheid van de tempels die getuigen van de vroegere praal van de diverse Laokoninkrijkjes. Van tropische wouden tot etnische minderheden en van de ruïnes van Wats tot majestueuze watervallen. Dat is Laos, een onvergetelijke ervaring!
Luang Prabang, De hoofdstad Vientiane, De bedelronde van de monniken
De bevolking van Loas kan worden ingedeeld naar de hoogte waarop ze wonen. De Lao Loum leven voornamelijk in de dalen van de Mekong en langs de zijrivieren. De Lao Theung wonen meestal op grotere hoogte. Ze wonen op de berghellingen in het noorden en het zuiden van het land. De Lao Seung leven in de hoge delen van het noorden van het land.
Aantal inwoners van Laos is 6.758.000
Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
De belangrijkste religie in Laos is het boeddhisme.
Indeling naar religie:
Protestant 1%
Boedhisme 65%
Overig 34%
De Laotiaanse keuken is één van de lekkerste en meest gevarieerde keukens van Azië. Er wordt veel gebruik gemaakt van aromatische kruiden (niet minder dan 120 soorten!) en pepertjes. Op de markten van Vientiane vindt u talrijke eetkraampjes. De beste vindt u op de markt van Khua Din. Probeer de noedelsoep (pho), kip of gegrilde vis met de onvermijdelijke plakrijst!
Dag van de strijdkrachten, Dag van de volkspartij, Pi Mai, Bevrijdingsdag, Dag van het losmaken van Frankrijk, Nationale dag
Laos is het enige land in Pacifisch Azië dat geen kustlijn heeft.
Hoofdstad van Laos is Vientiane.
Laos is een land dat ligt in Zuidoost-Azië ten noorden van Thailand en ten westen van Vietnam.
De buurlanden van Laos zijn China, Myanmar, Cambodja, Thailand en Vietnam.
Laos heeft een totale oppervlakte van: 236800 km²
Landoppervlakte: 230800 km²
Wateroppervlakte: 6000 km²
Hoogste punt: 2817 Meter
Hoogste punt: Phou Bia
Laagste punt: 70 Meter
Laagste punt: Mekong River
De valuta van Laos is de kip. Daarnaast worden Amerikaanse dollars goed geaccepteerd. Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen via https://buy.gwktravelex.nl/tuinl/Purchase. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.
Valuta: de Laotiaanse kip
Fooien: Hotelpersoneel, chauffeurs of uw gids kunt u een kleine fooi te geven. Te veel fooi geven kan iemand in Laos echter gauw in verlegenheid brengen. In restaurants is een fooi niet erg gebruikelijk. In de wat chiquere restaurants in Vientiane en Luang Prabang kijkt het personeel echter niet vreemd op van een fooi van 10%.
De oorsprong van Laos als eenheidsstaat gaat terug naar de opkomst van het koninkrijk van Lan Xang Hom Khao in de 14e eeuw. Het koninkrijk Laos splitste zich eind 18e eeuw in drie koninkrijken die onder het gezag vielen van Siam (Thailand). In 1893 werden deze koninkrijken ingelijfd bij het Franse Indochina. Het land herkreeg zijn onafhankelijkheid in 1954. In 1959 pleegde het leger een coup. De communistische beweging Pathet Lao ging ondergronds en ging in 1963 over tot gewapend verzet. In de jaren zestig van de vorige eeuw raakte Laos betrokken bij de Vietnamoorlog en werd zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen boven het 'Ho Chi Minh-pad'. In 1975 nam de Pathet Lao de macht over. Koning Savang Vathana werd afgezet en de Democratische Volksrepubliek Laos werd uitgeroepen. Sindsdien is het land geregeerd door de Laos Revolutionaire Volkspartij (LPRP).
De grondwet van 1991 (de eerste sinds 1975) kent op papier een scheiding van machten, maar in werkelijkheid is Laos een communistische eenpartijstaat waarin de LPRP exclusieve macht heeft over alle staatsorganen. Aan het hoofd van de partij staat een Politbureau van 10 leden en een Centraal Comité van 53 leden. Partijcongressen worden elke vijf jaar georganiseerd. De LPRP is verantwoordelijk voor het beleid in brede zin;de regering voert het dagelijks bestuur. De ministerraad is het hoogste uitvoerende orgaan. De president is bevoegd om, na goedkeuring door de Nationale Assemblee, de premier en overige leden van de ministerraad te benoemen en te ontslaan. De Nationale Assemblee bestaat uit één kamer met 109 gekozen zetels en is formeel aangewezen als wetgevend orgaan dat toezicht houdt op de regering. Het leger is ¿ zoals in het gehele politieke spectrum - sterk in de Nationale Assemblee vertegenwoordigd.
Laos is een Republiek (een communistische éénpartijstaat).
Het landschap van Laos is grotendeels erg ruw bergachtig terrein met hier en daar wat vlakke gebieden, voornamelijk rondom de rivier de Mekong.
Laos heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen van mei tot november.
Laos is een erg groen land. Dat komt doordat er veel regen valt. Ruim tweederde van het totale oppervlak bestaat uit subtropisch woud. Veel verschillende en ook zeldzame planten kunnen er leven, maar worden met uitsterven bedreigd. Het totale oppervlakte woud loopt jaarlijks terug doordat bomen gekapt worden voor de export van hout en om plaats te maken voor landbouw. Door de aanwezigheid van vele (voor de mens moeilijk begaanbare) rivieren, is het land plaatselijk ook erg vruchtbaar. Vroeger, toen de eerste koningen het land bestuurden, heette Laos nog 'Lane Xang Hom Khao', 'Land van een miljoen olifanten'. In het wild leven er nog ongeveer 500 olifanten. Naar het dierenleven in de oerbossen van Laos is nog zeer weinig onderzoek gedaan. Wel is bekend dat er talloze dieren leven, zoals beren, apen en vele soorten herten. Verder leven er veel verschillende soorten vogels, waaronder ook enkele zeldzame. De rivieren zijn rijk aan vis.
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.
Laos heeft 2 werelderfgoederen
Werelderfgoederen in Laos:
Luang Praban, Cultuurlandschap Champasak - Vat Phou en bijbehorende oude nederzettingen
Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.
Zomer: +5 uur
Winter: +6 uur
Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.
Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
De vlag van Laos bestaat uit drie verticale banen: een brede blauwe tussen twee smallere rode. In het midden van de blauwe baan staat een witte cirkel. De huidige vlag is aangenomen op 2 december 1975. De rode kleur in de vlag staat voor het bloed dat tijdens de onafhankelijkheidsstrijd is gevloeid; het blauw staat voor de rijkdom van het land. De witte cirkel symboliseert de maan die over de Mekong-rivier schijnt én de eenheid van het land onder de communistische regering.
In Laos wordt Laotiaans gesproken. Dit is een taal die verwant is aan het Thais en aan talen gesproken in het zuiden van China.
Voertaal: Er wordt in Laos officieel Lao gesproken, daarnaast wordt er Frans en Engels gesproken.
Banken: De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 16:00 uur.
Winkels: De winkels zijn geopend van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 19:00 uur.
We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.
Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui
Drinkwater: Het leidingwater in Laos is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.
Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat je de telefoonnummers bij de hand hebt voor het blokkeren van je creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.
De binnenlanden kunt u het beste verkennen met een gids aan uw zijde. In de overzichtelijke en rustige steden Vientiane als Luang Prabang hebben wij een interessant excursiepakket voor samengesteld. Deze laten u kennis maken met de lokale cultuur en tradities, de wondermooie natuur en de geschiedenis van de wats.
Er zijn verschillende sportmogelijkheden in Laos.
Het snelste en meest effectieve vervoersmiddel in Laos is het vliegtuig. Laos heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten, verzorgd door luchtvaartmaatschappij Lao Aviation. Er zijn vliegvelden in 12 plaatsen in het land. Een jumbo is een groot uitgevallen tuk tuk, die je overal op straat (met name in de steden) aan kan houden. Ook hier moet je van tevoren een prijs afspreken en onder de vraagprijs gaan zitten.
Bus: Tussen de grotere plaatsen (dit kan ook een groot dorp zijn) rijden regelmatig bussen, trucks of minibussen. Deze stoppen op welke plek tussen begin- en eindpunt dan ook. Ze vertrekken vaak vroeg in de morgen vanaf de markt. Tussen de steden rijdt ook een particulier bedrijf met grote, comfortabele bussen met airconditioning. De prijs ligt natuurlijk wel wat hoger. Op het platteland rijden vooral pickups, die omgebouwd zijn voor personenvervoer door twee houten bankjes aan weerszijden te plaatsen. Sawngthaews, heten ze. Ze worden zo vol mogelijk gestouwd en voor het comfort moet je een pickup dan ook niet nemen.
Taxi: In Vientiane rijden taxi¿s. Ze zijn niet duur als je afdingt. Soms vragen chauffeurs het dubbele van de eigenlijke prijs.
In Laos wordt rechts gereden.
In Loas zijn verschillende souvenirs te koop. Je zult vaak houtsnijwerk of zilverwerk vinden of de traditionele doeken.