Bye Bye Blue Monday Deals t/m woensdag tot 100,- extra korting | Boek nu!
Vakantie Ertsgebergte
Wintersport in Ertsgebergte

Dit skigebied is de laatste jaren zeer populair geworden bij de Nederlandse wintersportgangers. Vooral door de snelle bereikbaarheid vanuit Nederland is dit een geliefde vakantiebestemming. Het Ertsgebergte ligt in het noordwesten van Tsjechië en vormt de grens tussen de Tsjechische Republiek en Duitsland. De hoogste berg van dit gebied is de Klinovec (1244 m). Ondanks de vrij lage ligging is dit een zeer sneeuwzeker gebied. De meest uitgebreide skigebieden zijn Klinovec, Bozi Dar, Plesivec en Blublava waarvan Klinovec het grootste skigebied heeft. Alle plaatsen zijn onderling bereikbaar met de skibus.

Algemene informatie over Ertsgebergte

Vroeger hielden de bewoners van het Ertsgebergte zich bezig met het delven van onder andere erts en zilver uit de bergen. Maar naar mate er minder gedolven kon worden, moesten de bewoners op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Naast het kanten en weven, hebben ze zich op het houtsnijden gestort. Vooral rond de kerst houden ze zich hiermee bezig. Ze maken dan bijvoorbeeld notenkrakers, draaimolens met kerstfiguren of figuren uit de mijnbouw en houten bogen met kaarsen die je voor het raam kunt zetten. Deze laatste beelden de ingang van een mijn uit. Verder worden rond kerst ook altijd kerstmarkten en grote bergparades gehouden. In het gebergte liggen een aantal oude bergstadjes met onder andere mooie kerken zoals de Feiberger Dom en de St. Annenkirche in Annaberg-Buchholz die zeker een bezoekje waard zijn. En natuurlijk zijn er oude mijnen waar je eens een kijkje kunt gaan nemen!

Beziens- & wetenswaardigheden van Ertsgebergte

Wetenswaardigheden

Naam Ertsgebergte


Cultuur van Ertsgebergte

Algemeen

In het Ertsgebergte wordt een eigen dialect gesproken en de meeste inwoners van het Tsjechische deel van het Ertsgebergte zijn katholiek.


Geografie van Ertsgebergte

Het Ertsgebergte is een middelgebergte en is in de IJstijd ontstaan door de verschuiving van ijsschotsen. De hoogste bergen liggen in het westen. In het oosten gaat het gebergte over in het Elbsandsteingebergte, in het westen in het Elstergebergte en het Beierse Fichtelgebergte.

Ligging

Het Ertsgebergte loopt over een lengte van 150 kilometer over de grens van Duitsland en Tsjechië en is ongeveer veertig kilometer breed. Het gebergte strekt zich uit van de westgrens van Saxen tot aan de rivier de Elbe in het oosten.

hoogste punt: 1244

Natuur & klimaat van Ertsgebergte

Natuur

In de middeleeuwen was het Ertsgebergte grotendeels bebost, maar doordat in de vijftiende eeuw ontdekt werd dat er onder andere zilver- en tinertsen in het gebergte zaten, werden de bossen gekapt zodat men er kon wonen en de waardevolle grondstoffen kon delven.

Klimaat

De temperaturen in het Ertsgebergte liggen het hele jaar door wat lager dan de temperaturen in het binnenland van Tsjechië. De zomer duurt hierdoor ook wat korter. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de drie en vijf graden Celsius.

Flora en Fauna

Door de grootschalige ontbossing van het Ertsgebergte, werd de leefruimte voor plant en dier erg ingeperkt. Desondanks zijn in het Ertsgebergte nog een groot aantal karakteristieke biotopen te onderscheiden. Zeker in de nationale parken is nog een verscheidenheid aan planten en dieren te ontdekken. Door goede beschermmaatregelen komen er weer pant- en diersoorten voor die eerder uit het gebergte verdwenen waren.

Nationale parken

NPR Bozídarské Raseliniste, NPR Velké Jerábí Jezero, NPR Velky Mocál, NPR Novodomské Raseliniste, PR Cerny Rybník, PR Malé Jerábí Jezero, RP Ryzovna


Sport in Ertsgebergte

Het Ertsgebergte vormt een mooi decor voor heerlijke wandelingen.


Terug naar boven
Alle resultaten vakantie naar Ertsgebergte Toon alle resultaten in Ertsgebergte
7-daagse singlereis Leipzig, Dresden & Saksen
 • Per KRAS Comfort Class touringcar
 • 1-persoonskamer inclusief
 • Met lokale gids Dresden & Leipzig
 • Verblijf in hotel centrum Dresden
 • Volop kunst & cultuur in Dresden
 • Ook met bezoek aan Karlovy Vary
Za 2 okt 2021 (7 dagen)
Bus
Halfpension
579,- per persoon
Bekijk
8-daagse busreis Leipzig, Dresden en Saksen
 • Ontdek Leipzig en Dresden
 • Bezoek kuurstad Karlovy Vary
 • Schloss Moritzburg en stoomtrein
 • Optioneel bezoek Weimar en Erfurt
 • Verblijf in 4-sterrenhotel
 • Per KRAS Comfort Class touringcar
Za 2 okt 2021 (8 dagen)
Bus
Halfpension
499,- per persoon
Bekijk
Alle resultaten vakantie naar Ertsgebergte Toon alle resultaten in Ertsgebergte