De Stichting Vrienden van Heidelberg & Dordrecht organiseert van D.V. maandag 28 oktober tot en met vrijdag 1 november 2024 opnieuw een 5-daagse touringcarreis naar Duitsland. Het thema voor deze reis luidt dit jaar ‘Johannes Bugenhagen, Reformator van Noord-Duitsland’. We verblijven in Hannover en Hamburg en bezoeken van daaruit mooie historische plaatsen. Ook ontmoetingen met predikanten ter plaatse die ons vertellen over de geschiedenis van hun kerk geven een meerwaarde aan deze reis. Deze 5-daagse touringcarreis, vol van kerkhistorie, geschiedenis op vele vlakken, afgewisseld met mooie ontspannende activiteiten, wordt gereden door onze bekende chauffeurs, Johan Bok en Joost van de Wetering. Dominee J.P. Boiten, de secretaris van onze Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht, is onze reispastor. Deze reis heeft alle ingrediënten voor een mooie, waardevolle en onvergetelijke reis.
Vandaag vangt onze reis aan. We ontmoeten je bij Van der Valk, Bastion 73 in Veenendaal. Kom je met je eigen auto, dan kan je deze bij Van der Valk parkeren. We heten je welkom in één van de zalen van het hotel, waar je heerlijke koffie met gebak wacht. Nadat de reis is geopend met Schriftlezing en gebed nemen we plaats in de touringcars en reizen we naar Porta Westfalica in Duitsland. Vroeg in de middag komen we aan bij het uitkijkpunt Bella Vista bij Porta Westfalica. Hier staat het Kaiser Wilhelm Denkmal, gelegen op de Wittekindsberg, ter ere van Keizer Wilhelm I van Duitsland. Deze berg bij Porta Westfalica wordt ook wel de Poort van Westfalen genoemd. Je krijgt gelegenheid het Denkmal te bezoeken en heerlijk koffie te drinken met een prachtig uitzicht over het landschap van Noordrijn-Westfalen. Na dit bezoek reizen we verder naar Hannover. Aan het einde van de middag komen we bijeen in de eeuwenoude Marktkirche van Hannover. De SERK (Selbständige Evangelisch-Reformierte Kirche) is ook in Hannover vertegenwoordigd. Omdat wij met het aantal reizigers niet in hun kerkje passen, nodigen we hen uit ook naar de Marktkirche te komen. We houden een korte bijeenkomst in deze prachtige kerk. De touringcars rijden ons daarna naar het Novotel Hannover, waar we inchecken en waar ons een heerlijk diner wacht.
Na het ontbijt checken we uit bij het Novotel Hannover. In de ochtend brengen we een bezoek aan het internationale wind- en watermolenmuseum in Gifhorn in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is het enige museum in zijn soort in Europa. Op het openluchtterrein van het museum, dat een oppervlakte van ongeveer 16 hectare beslaat, staan momenteel 16 molens uit 12 verschillende landen. Gidsen vertellen ons meer over deze molens. Ook zeker interessant om even door de hal te lopen waar wel 50 modellen op schaal staan opgesteld. Aan het einde van de ochtend reizen we verder naar de stad Braunschweig. Deze stad is verbonden aan Johannes Bugenhagen. Naast Maarten Luther en Melanchton wordt hij gezien als één van de belangrijkste reformatoren van Noord-Duitsland. Hij ontwierp de nieuwe kerkorde. Voor de Brüdernkirche staat een standbeeld van hem. We worden verwelkomd door de lokale Pfarrer, die ons meer vertelt over de geschiedenis van deze kerk. De voormalige Franciscaner kloosterkerk was sinds 1544 de parochiekerk van de St. Ulrici-gemeenschap, die tot dan toe haar hoofdzetel aan de Kohlmarkt had. Het eerste kerkgebouw dateert uit het midden van de 13e eeuw. Het nieuwe gotische gebouw, dat nog steeds te zien is, begon in 1345 en het hoge koor werd ingewijd in 1361. Het westelijke deel van de kerk werd in 1452 voltooid. De kloostergebouwen en het klooster volgden tot 1522. Nadat de Reformatie in 1528 was ingevoerd, verlieten de Franciscanen de stad en sinds 1544 was de parochiekerk van de Ulrici-gemeenschap. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de renovatiewerkzaamheden duurden tot 1978. Het werk en leven van Johannes Bugenhagen wordt verteld door de Pfarrer. Ook prachtige schilderingen en een koorhek van zomaar ruim 500 jaar oud, zijn hier geen uitzondering. Later in de middag reizen we naar Hamburg waar we de komende drie nachten verblijven.
In de ochtend bezoeken we het Mahnmal van de Nicolaikirche in het centrum van de Altstadt. Ooit was deze grote kerk het centrum van Hamburg en ook het hoogste bouwwerk. Na de grote brand in de 19e eeuw werd de Nicolaikirche in neogotische stijl herbouwd. Door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het kerkgebouw veranderd in een ruïne. De zwartgeblakerde toren en stukjes muur getuigen van de oorlog. In de toren vind je een museum en een uitkijkplatform. In de ruïne staan beelden die de slachtoffers van de nabijgelegen concentratiekampen herdenken. In 1524 ontving Johannes Bugenhagen een beroep van deze gemeente en voerde ook hier de Reformatie door, verzorgde een kerkorde en organiseerde het onderwijs. Onder leiding van gidsen wordt ons een rondleiding gegeven. ’s Middags bezoeken we het Salzmuseum in Lüneburg, ongeveer een uur rijden van Hamburg. In dit zoutmuseum leert u alles van deze witte mineraal. Lüneburg is dé zoutstad in het noorden van Duitsland. Al meer dan 1000 jaar is het zoutzieden een belangrijk begrip in de stad. Waar vroeger de florerende zoutfabriek stond is nu plaats gemaakt voor het Salzmuseum. Hier leren we de geschiedenis kennen van de stad en de invloed van deze industrie die tot 1980 nog in volle glorie aanwezig was. We nemen een kijkje in de oude zoutziederij, waar we zien hoe de zoutkorrels ontstaan. Na de rondleiding is er nog wat vrije tijd waarna we terugkeren naar ons hotel in Hamburg voor diner en overnachting.