3x het romantische gezicht van Berlijn

Het begon te kriebelen bij Lesley en Yannick van ‘Het is de Merckx’ om een nieuwe stad te ontdekken. Deze keer viel de keuze op *tromgeroffel* … Berlijn. Wie denkt aan Berlijn, denkt vaak niet meteen aan een romantische citytrip. Deze culture stad heeft veel gezichten, waarvan de romantische kant minder bekend is. Geen karakteristieke historische stadskern zoals in steden als Rome, maar wel een stad die meteen als thuis aanvoelt. Er is zoveel te zien en te beleven dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Daarom tippen wij je 3 romantische must do’s tijdens een citytrip Berlijn.

Origineel Berlijn ontdekken

Je kent het wel: de typische hop-on hop-off bussen, taxi’s of huurfietsen. Allemaal mogelijkheden om een stad te ontdekken, maar niet allemaal even origineel. Dat kan ook anders. Namelijk… per kano. Zo’n tochtje regel je gemakkelijk via TUI Experiences. Net buiten het centrum, ter hoogte van Funkhaus Berlin aan de rivier de Spree en de Waldspielplatz, is de opstapplaats. Je vaart over de Spree richting de bekende Oberbaumbrücke, wat de kortste route is. Berlijn vanaf het water: terwijl je samen door het water glijdt laat je de drukte van de stad achter je. Het geluid van het water brengt je meteen tot rust. Bijkomend voordeel: na zo’n tocht heb je ’s avonds nog meer trek in een romantisch diner voor twee.

Schloss Charlottenburg: geschiedenis omringd door groen

Zeg je romantisch Berlijn, dan zeg je Schloss Charlottenburg. Oorspronkelijk was dit een ‘eenvoudig buitenverblijf’, maar tegenwoordig het grootste kasteel van Berlijn. Dit vorstelijke stulpje werd gebouwd aan het einde van de 17de eeuw en daarna steeds verder uitgebreid. Hier ga je terug in de tijd, naar een leven vol overvloed van de vorstelijke paren. Voor een duik in de geschiedenis van het Pruisische rijk bezoek je de bovenste verdieping van het paleis. De zilverkamer en kroonjuwelen doen een boekje open over de rijkdom en in de nieuwe vleugel voel je de grandeur van weleer. De vertrekken zijn hier, na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, in glorie hersteld. Maak ook samen een wandeling door de paleistuinen. Maar liefst 55 hectare vol bloemenperken, ruige grasvelden, bruggen en fijne bankjes om de hectiek van de stad van je af te laten glijden. Tijdens je wandeling kom je langs het Mausoleum met de tombes van koning Friedrich Wilhelm III, keizer Wilhelm I en hun echtgenotes. Een tentoonstelling van de grote collectie porselein vind je in het Belvedère, van origine een vakantiehuis, uitkijktoren en theehuis.

Adres: Spandauer Damm 20-24, 14059 Berlijn, Duitsland

Amtsgericht Mitte: een atypische rechtbank

Toegegeven, een rechtbank is niet de meest romantische plek om te bezoeken. Maar Amtsgericht Mitte is de uitzondering op die regel. Deze Duitse rechtbank werd in de 19de eeuw ontworpen en gebouwd door Paul Thoemer, Rudolf Mönnich en Otto Schmalz. Midden tussen alle bekende bezienswaardigheden in Berlijn, vergaapten wij ons hier aan het interieur van met name de Justiztempel: de gewelfde constructie, de details en de bijzondere spiraaltrap met dito leuningen uit 1904. Met recht de kers op de taart. En kijk ook even omhoog, want oh dat plafond…

Adres: Littenstraße 12-17, 10179 Berlijn-Mitte, Duitsland

Tijdens een citytrip Berlijn kom je ogen tekort. En hoe je de dag romantisch afsluit in goed restaurant, daar hebben wij ook nog wat tips voor.

Liefs,

Lesley Van Loon & Yannick Merckx

Lees meer over: Berlijn   Duitsland   Europa   Hotspots   Koppels   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen