3x waarom een massage op vakantie zo goed voor je is

Je kent het vast wel: je bent op vakantie en in je hotel of resort is een complete wellness aanwezig. Ondanks dat je best wat extra ontspanning kunt gebruiken, heb je er nog geen stap over de drempel gezet. Te duur, te overdreven of gewoonweg omdat het niet in je opkomt om tijdens je vakantie een spa in te stappen. Toch is het – juist als je op reis bent – hartstikke zinvol om jezelf op een massage te trakteren. Waarom precies? En waarom specifiek een massage? We vertellen het je.

Het verbetert je weerstand

Je zal niet de eerste zijn die op vakantie ziek wordt. Alle stress komt eruit en met een beetje pech loop je ook nog tegen een virus op dat je lichaam niet kent. Aan de massage dus. Steeds meer onderzoeken wijzen namelijk uit dat het kneden en wrijven van je spieren goed is om je weerstand te verbeteren. Zo blijken je witte bloedcellen (die helpen infecties en virussen tegen te gaan) na een flinke massage te zijn verhoogd, en het stresshormoon cortisol juist verlaagd.

Bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen

Een massage verbetert de bloedcirculatie in je lichaam en dat is hartstikke belangrijk. Via je bloed worden voedingsstoffen naar de juiste plekken vervoerd en worden afvalstoffen juist weer afgevoerd. Ook voor onze spieren is een goede doorbloeding belangrijk. Zogeheten ‘knopen’ in je spieren, zorgen ervoor dat melkzuur ophoopt en je een dof en zwaar gevoel op die plek kunt voelen. Niet echt prettig als je net op vakantie bent. Het wegmasseren van een knoop zorgt ervoor dat het melkzuur weer goed weg kan en je je daardoor meteen een stuk beter zult voelen. Het weghalen van een knoop in je nek of schouders, kan er zelfs voor zorgen dat je hoofd een stuk vrijer voelt en er een hoop energie en spanning vrijkomt. Doe het op dag één van je vakantie, en je staat meteen 1-0 voor.

Rust in je hoofd

Lig je eindelijk op het strand, lukt het maar niet om je hoofd in de ontspanning-modus te krijgen. Je denkt steeds weer aan dat ene werkmailtje en ook dat event dat je nog moet organiseren laat je maar niet los. De oplossing? Juist, rol die tafel maar op. Een massage bevordert namelijk de aanmaak van de feelgood hormonen serotonine en oxytocine, waardoor je malende gedachten hopelijk volledig naar de achtergrond verdwijnen. Als je met een probleem worstelt, is het bovendien heel slim om het even los te laten om later – op een onbewaakt moment – ineens de oplossing te hebben. En dat moment zou heel goed ná die massage kunnen zijn.

Waar je de beste hotels heb voor een ultieme wellness vakantie hebt lees je hier. Lees ook hoe je werk loslaat tijdens de vakantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen