Gluren bij onze buren, mét allure: 4x de leukste steden in Vlaanderen

Je bent er zo met de auto of nog beter met de trein, hebt er de beste frieten op aarde en voelt je volledig weg van huis. Viva Vlaanderen: we komen eraan. Of wacht, eerst nog even bedenken welke van onderstaande vier steden het gaat worden. Wij tippen per stad de leukste dingen om te doen de komende tijd en reiken je met liefde ook onze favoriete overnachtingsplekken aan.

1. Antwerpen

Antwerpen staat in Nederland vooral bekend als mode- en shopwalhalla, en… dat is het ook. Maar het is meer dan dat. Zo is alleen al het statige station een bezoekje waard, houd je je zondag vrij voor de antiekmarkt op het Sint-Jansvliet, en wil je ook zeker de hippe wijk ‘Het Eilandje’ aandoen.

Zeker doen
Op 24 september opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen eindelijk weer de deuren na een ambitieuze verbouwing van meer dan tien (!) jaar. Gelegen in de gezellige wijk Het Zuid, met kunst van de Vlaamse primitieven tot moderne meesters en Vlaamse expressionisten – met Rubens in een prominente rol: ga dat zeker zien.

Groen doen
Je verwacht het misschien niet, maar Antwerpen heeft veel groene rustige plekken in en rondom het stadscentrum. Sla PAKT, het duurzame hart van het Groen Kwartier in Antwerpen, niet over. Op deze plek geniet je van lokaal geproduceerde koffie en maaltijden omringd door mooie daktuinen.

Hoteltip
Het comfortabele Lindner WTC Hotel & City Lounge Antwerp staat middenin de beroemde diamantwijk, vlakbij het Centraal Station en op wandelafstand van het centrum. Wat wil een mens nog meer. Behalve bij aankomst een warm welkom met… Antwerpse pralines.

2. Gent

Wie Gent zegt, zegt Gents Bierfestival, maar door de eeuwenoude stad stroomt meer dan alleen het gele goud. De rivier de Leie, om maar wat te noemen. Boek een rondvaart en verken de historische bezienswaardigheden vanaf het water, of ontdek al wandelend wat deze prachtige stad te bieden heeft.

Zeker doen
MSK Gent – het oudste museum van België en een van de oudste in Europa – bestaat in 2023 maar liefst 225 jaar. En dat betekent: feest! Op 3 september trapte het museum het jubileumjaar af met een tentoonstelling van de Gentse kunstenaar Albert Baertsoen. Deze brengt Gent in de latere 19de eeuw in beeld en zijn relatie met stadsschilders die op dat moment elders in Europa furore maken. Aansluitend volgt een expo over de Brabantse barokschilder Theodoor Rombouts en het feestjaar eindigt met een tentoonstelling over de Duitse expressionist Erich Heckel.

Groen doen
Even op adem komen tussen twee museumbezoeken of gewoon even genieten in het groen? Dat kan. Gent barst van de groengebieden zoals het Citadelpark of de binnentuin van de Sint-Pietersabdij. De verrassendste tip wat ons betreft? Net buiten het centrum vind je het grote natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, waar je met een beetje geluk nog ijsvogels spot ook.

Hoteltip
Zodra je het Pillow Grand Hotel binnenstapt, voel je de rijke historie van het pand. Maar stoffig? Dat bepaald niet, met dank aan de moderne inrichting. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het historische centrum, en na een dagje struinen kom je heerlijk tot rust in de binnentuin of spa. ‘s Avonds de deur uitgaan is geen must. Een gastronomische belevenis boek je gewoon in het hotel zelf.

3. Leuven

De levendige stad Leuven is de oudste universiteitsstad van Vlaanderen, en nog mooier: de Katholieke Universiteit van Leuven is zelfs de oudste katholieke hogeschool ter wereld. Zeker een bezoekje waard dus. Net als het boeiende Museum M en het rijkversierde stadhuis van de stad, zonder twijfel een van de mooiste gotische gebouwen van Leuven.

Zeker doen
Leuven en bier gaan hand in hand. Geen stad in België waar je zoveel workshops, wandelingen, fietstochten, festivals en proeverijen vindt die volledig in het teken staan van deze heerlijk frisse versnapering. Niet gek ook, want de geschiedenis van Leuvens eerste bierbrouwerij gaat terug tot minstens 1366. Je zou bijna zeggen: het bier zit hier van oudsher in het bloed.

Groen doen
Je stedentrip graag met groen combineren? Dan ben je in Leuven aan het juiste adres. Naast de Kruidtuin – de oudste botanische tuin van België – en de groene oase van Abdij van Park vind je in en rondom Leuven nog veel meer groene plekken om te fietsen, te wandelen of te picknicken.

Hoteltip
Besluit je te overnachten in het comfortabele Park Inn by Radisson Leuven hotel, dan sta je in no time tussen de culturele attracties en gezellige terrassen. De ideale hotelkeuze dus, als je het ons vraagt. Het hotel ligt bovendien tegenover het Centraal station waardoor een uitstapje naar Brussel ook nog eens tot de mogelijkheden behoort.

4. Brugge

Een tikkeltje keuriger dan Antwerpen, Leuven en Gent, is tot slot Brugge. Deze prachtige stad is minder gericht op studenten en daardoor ideaal voor een weekendje weg met het gezin. ‘Mooi’ is een understatement om de binnenstad van Brugge te omschrijven. Sterker, het geheel behoort met dank aan de kleine kanalen, vele bruggen en historische panden, tot het UNESCO Werelderfgoed.

Zeker doen
Kunstschilder Hugo van der Goes behoort samen met Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling tot de bekendste Vlaamse primitieven. Na een vijf jaar durende restauratie is zijn meesterwerk ‘De Dood van Maria’ uit ca. 1470 weer te bewonderen in een tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal in Brugge. Aan de hand van zeven visies of zeven mini-tentoonstellingen kom je als bezoeker meer te weten over het schilderij. Waarom maakt het al 550 jaar deel uit van het meest grandioze erfgoed dat België rijk is? En waarom blijft het tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreken?

Groen doen
We wisten al dat Parijs parkstoelen heeft, maar Brugge heeft ze ook. Maar liefst 700 exemplaren, om precies te zijn – verspreid over alle parken van de stad. Je zet ze neer waar jij prettig vindt en hoeft verder alleen nog maar te ontspannen. Leuk? De stoelen staan er vanaf het voorjaar tot aan het moment dat het te koud wordt om buiten te zitten.

Hoteltip
Wie in Brugge overnacht, wil natuurlijk in stijl overnachten. Een betere plek dan Hotel Navarra – gevestigd in een elegant 17de-eeuws herenhuis – zul je niet snel vinden. Het hotel ligt in hartje Brugge en is van alle gemakken voorzien. Bij goed weer geniet je van de zon in de charmante terrastuin waar je meteen vergeet in een grote stad te zijn.

Wil je graag nog meer tips in en rond de Vlaamse steden? Ontdek alle bezienswaardigheden van Brugge, kom je alles te weten over de to do’s Antwerpen en lees je over de must-sees in Gent of bekijk de website van Toerisme Vlaanderen.

Lees meer over: Actie!   België   Brugge   Brussel   Europa   Samen weg  
Gerelateerde verhalen