5x bijzondere plekken voor een nieuwjaarsduik

De nieuwjaarsduik in Scheveningen is bekend in binnen- en buitenland. Maar Scheveningen is niet de enige plek waar je terecht kunt voor deze ijskoude traditie. Over de hele wereld vind je plekken waar je het nieuwe jaar met een feestelijke plons kunt starten. En goed nieuws voor koukleumen: een nieuwjaarsduik hoeft niet per se koud te zijn! Ontdek 5 bijzondere plekken buiten Nederland voor een duik met oud en nieuw.

Vancouver Polar Bear Swim: waar de nieuwjaarsduik begon

De nieuwjaarsduik in Scheveningen trekt de meeste bezoekers , maar de traditie startte in Canada. De ‘Polar Bear Swim’, zoals de new years dive in Canada heet, begon als een weddenschap van Peter Pantages, theatermanager in Vancouver. Op 1 januari 1920 daagde hij zijn vrienden en familie uit voor een ijskoude duik in de English Bay. Wat begon met een klein clubje is 100 jaar na dato uitgegroeid tot een evenement met duizenden deelnemers vanuit de hele wereld.

De Vancouver Polar Bear Swim wordt gehouden op nieuwjaarsdag tussen 14.30 en 15.30 uur bij English Bay Beach, op de hoek van Denman- en Davie Street, aan 1790 Beach Avenue. Kijken is gratis en een beleving op zich. Wil je zelf meedoen? Dan kun je je online of ter plaatse registeren. Wees dan uiterlijk om 14.00 uur aanwezig en vergeet je paspoort en warme kleding niet mee te nemen.

Curaçao, de tropische versie van Scheveningen

Is de oer-Hollandse nieuwjaarsduik in Scheveningen te fris voor je? Dan is de alternatieve ‘Scheveningse nieuwjaarsduik’ op Curaçao iets voor jou. Daar wacht je een super gezellig evenement én water met een temperatuur van 26 graden. Uitgedost met oranje mutsen springen bewoners en toeristen op 1 januari om 12.00 uur het water in bij Zanzibar Beach. Daarna is het tijd voor erwtensoep en rookworst. Bij de buren op Bonaire begint de duik om 9.30 uur bij het Plaza Resort. En op Aruba is MooMba Beach the place to be, waar je net als op Curaçao om 12.00 uur het warme water in duikt.

Edinburgh’s Loony Dook: carnavallend het water in

Dat ze in Edinburgh een feestje maken van oud en nieuw las je misschien eerder als in ons blog over de mooiste vuurwerkshows. Dat menig Schot (en toerist) daarna wel even bij moet komen van Hogmanay is dan ook niet gek. In één klap nuchter ben je in ieder geval als je meedoet met de Loony Dook; de ‘gekke duik’ die een paar kilometer buiten Edinburgh gehouden wordt, in South Queensferry. De Schotten maken een groot feest van de new years dive en gaan op nieuwjaarsdag om 14.15 uur vaak verkleed het ijskoude water in.

De Loony Dook bereik je het makkelijkst met een huurauto of met de trein. Treinstation Dalmeny ligt op ongeveer een kwartier lopen. Denk eraan dat een kaartje £ 12,- kost en je die vooraf moet bestellen. Een deel van de opbrengst gaat naar de RNLI, de Britse versie van de KNRM.

IJsduiken en wintersporten in Finland

Om een ijskoude duik te nemen hoef je niet speciaal met oud en nieuw naar Finland, want ijsduiken kan hier de hele winter lang. Zorg wel voor de juiste uitrusting en een ervaren gids. Want ijsduiken in Fins Lapland is natuurlijk niet hetzelfde als een duik in de Noordzee. Vind je ijsduiken te spannend of te koud? Dan kun je naast je wintersport ook kiezen voor excursies op het droge. Vanuit het skigebied Levi & Yllas ga je er bijvoorbeeld per huskyslee op uit terwijl je je ’s avonds vergaapt aan het noorderlicht.

Dubai: nieuwjaarsduiken met ClubNL

Op zoek naar Nederlandse tradities in Dubai? Daarvoor moet je bij ClubNL zijn, de vereniging van Nederlanders in Dubai. Sinterklaas brengt ieder jaar een bezoek en op de eerste dag van het nieuwe jaar staat de jaarlijkse nieuwjaarsduik op het programma. Waar precies en hoe laat? Dat maakt de organisatie van tevoren bekend in de agenda. Met een watertemperatuur van 24 graden is de duik in ieder geval een stuk beter te doen dan in Nederland.

Wil je oud en nieuw helemaal ontsnappen? Lees hier waar je kunt ontsnappen aan het vuurwerk.

Lees meer over: Aruba   Bonaire   Canada   Caribisch gebied   Curaçao   Dubai   Europa   Finland   Hotspots   Schotland   Vancouver   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen