5 geheimen over Fins Lapland

Hoog in het noorden van Europa ligt een groot stuk ongerepte natuur, helemaal weg van alles: Fins Lapland. Honderden kilometers sneeuwvlaktes, dennenbossen en bevroren meren. De angstaanjagende winterse koude zorgt ervoor dat geheimen hier goed verborgen blijven, onder dikke pakken sneeuw. Influencer Yannick ging er voor ons de geheimen achterna en vond er alvast vijf om met ons te delen.

1. De Kerstman heeft een sjaal van 27 meter lang

Dat de Kerstman samen met zijn rendieren in Rovaniemi woont, wist je misschien al wel. Maar dat hij de langste sjaal ter wereld in zijn bezit heeft, was nieuw voor ons. Tegen de extreme koude, nemen we aan. Misschien word je door Santa zelf gevraagd om de hele sjaal van de oude man aan te doen. Santa’s hoofdkwartier vind je op een vlakbij Rovaniemi en lijkt een beetje op de winterversie van Disneyland. Leuk voor kinderen.

2. Husky’s hebben superkristalblauwe ogen

De onuitputtelijke honden zijn prachtig. Ze lijken op schattige, fluffy wolven en lopen zoals Usain Bolt on steroids. De felblauwe ogen geven ze extra schoonheid. Sommigen hebben zelfs een blauw en een bruin oog, goed voor extra schattigheid. In Lapland wil je zeker een tocht met hondenslee maken. Je schiet vooruit zodra je je voet van de rem haalt, recht de adembenemende sneeuwlandschappen in. Er zit zoveel kracht in die onvermoeibare beesten. Als je tijd genoeg hebt, ga dan voor een meerdaagse tocht met de hondenslee. Knallen maar.

3. De huisjes van de lokale nomaden zijn nooit op slot

De Samen (of Sami) zijn de oorspronkelijke Finnen. Noem hen niet ‘Lappen’, dat vinden ze maar niets. Benieuwd hoe ze daar echt leven? Het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi ligt een dik uur rijden ten noorden van Levi. Midden in het gigantische domein vind je een klein skigebied en het Lapland Hotel. Naast de parking baant een ondergesneeuwd paadje zich een weg de wildernis in. Na een beetje zoeken kom je bij enkele door pakken sneeuw bedolven chalets. Je kan er gewoon een vuurtje stoken om je op te warmen, de deuren zijn toch niet op slot. Door het nomadische bestaan van de Samen vind je in wel meer parken zulke huisjes.

4. Er zijn meer rendieren dan mensen in Lapland

In Finland tel je rond de 200.000 viervoeters boven de poolcirkel, terwijl er maar een slordige 195.000 Finnen te vinden zijn. Stap in Lapland om het even welk restaurant binnen en vindt er steevast rendier op het menu. Rendiersoep, rendiersalade, beef steak gevuld met rendier of rendier als stoofpot. De Finnen in Lapland eten Rudolf en co gemiddeld zes keer per week. Als het juist klaargemaakt wordt, is het een echte delicatesse.

5. De jacuzzi bij Aurora Estate staat op je te wachten

Een van de mooiere plaatjes in Lapland is het uitzicht over het bevroren meer bij Aurora Estate in Ylläsjärvi. Beeld je in: een sierlijke bomenrij naast een grote ijsvlakte, krakende ijsschotsen onder je voeten, een glibberige steiger, de lucht die paars-oranje kleurt bij zonsondergang met een gebergte op de achtergrond. En dit alles kan je rustig aanschouwen vanuit de jacuzzi, met een glas champagne, recht na de sauna. En ja, het kan nog idyllischer. Met het nodige geluk bewonder je ook hier in alle comfort het noorderlicht. Schol, Aurora Borealis. Op u!

Ja, Lapland is ongetwijfeld meer dan een veredeld skiresort. Je voelt er de grootsheid en kracht van de natuur, het hele jaar door. Ga je in het juiste seizoen, dan doet het noorderlicht er nog een schepje bovenop. Je moet er de extra koude en korte dagen dan wel bijnemen, maar dat is het zeker waard. In dit landschap is het heerlijk roadtrippen, ijsvissen, snowscooteren, rendier rijden en langlaufen. De dappere zielen onder ons wagen zich aan een frisse duik in de ijsmeren of nog frissere nachten in een van de ijshotels die Lapland rijk is. En geen sappig avontuur zonder een luxueus sausje om te bekomen uiteraard. De stomende sauna’s, verrukkelijke maaltijden en het rode bessensap aan de open haard zijn nooit echt ver weg… Dit wil je zeker een keer meemaken. Bekijk de Lapland rondreizen of vakanties naar Lapland.

Lees meer over: Europa   Finland   Hotspots   Wintersport  
Gerelateerde verhalen