5 redenen om nú een vakantie naar Malta te boeken

Het eiland Malta mag dan klein zijn, het vakantieplezier is hier groots – en niet alleen omdat het er elke dag gemiddeld 27 graden is. Van slenteren door het historische centrum van hoofdstad Valletta tot eindeloos snorkelen in de Blue Lagoon: Malta heeft het allemaal. Wij zetten de leukste dingen om te doen op Malta voor je op een rij. Plus twee opties voor het beste verblijf, want we snappen dat je na het lezen van die tips eigenlijk meteen wilt vertrekken. Dit zijn onze vijf redenen om nu een vakantie naar Malta te boeken.

1. Dagtrip naar Gozo

De archipel Malta bestaat uit acht eilanden, waarvan er drie bewoond zijn. Malta is het grootste eiland, Gozo is het kleinere en iets rustigere broertje van Malta, en een waar snorkel- en duikparadijs. Fijne bijkomstigheid: het water is het hele jaar door aangenaam warm. Dat is extra genieten van de onderwaterwereld. Maar ook boven de zeespiegel is het goed toeven op Gozo. In de hoofdstad Victoria kom je al slenterend door de smalle straten naast veel historische bezienswaardigheden ook veel kerken tegen, waarvan. de St. George’s Kathedraal een van de mooiste is. De iets hoger gelegen verdedigingsburcht Cittadella zie je met zijn stevige muren en 17e-eeuwse kathedraal al van ver liggen. Vanaf de torens heb je een weids uitzicht over Victoria en de rest van het eiland.

2. Ontdek voormalig hoofdstad Mdina

Binnen de middeleeuwse stadsmuren van Mdina wonen een paar honderd mensen in grote rust. Niet voor niets wordt Mdina, tot 1530 de hoofdstad van Malta, de stille stad genoemd. Auto’s zijn er niet; eeuwenoude kerken, kloosters en paleizen des te meer. Bewonder de St. Paul’s kathedraal, gewijd aan Paulus, de patroonheilige van Malta, van binnen en van buiten. Of bezoek het 13e-eeuwse Palazzo Falson, waar het originele interieur van oosterse tapijten, antieke meubelen en mooie schilderijen nog te zien is. In de wirwar van kleine straten is het aangenaam verdwalen – al kan dat eigenlijk niet, want de stad is volledig ommuurd. Wil je dat risico toch niet lopen, boek dan een stadswandeling, waarmee je aan de hand van de verhalen van de gidsen letterlijk en figuurlijk eeuwen terugloopt in de tijd.

3. Bezoek de Blue Lagoon

Op het kleine eiland Comino (het meet slechts 3,5 km² en er woont slechts een handjevol mensen) vind je alles waar je bij het woord paradijs aan denkt. Prachtige stranden, helderblauw water en een relaxte sfeer. Absolute aanrader is de Blue Lagoon, een baai met kraakhelder water die zich uitstekend leent voor eindeloos snorkelen en duiken. Het water is er altijd lekker warm, en soms kun je er wel tot dertig meter diep naar beneden kijken. Maar ook de andere, en in de zomer iets rustigere, baaien zijn een bezoek meer dan waard. Overigens, mocht je je afvragen hoe het eiland aan zijn naam komt, wel het komt van ‘komijn’. Dit kruid groeit overal op het eiland en geeft het de zo typische bruingele kleur. Weet je dat ook weer.

4. Bezoek de hoofdstad Valletta

Een van de redenen om nu een vakantie naar Malta te boeken is het historische centrum van Valletta. Het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en slenterend door de smalle straten met de karakteristieke kalksteenhuizen en kleurrijke balkons begrijp je helemaal waarom. Valletta is eigenlijk een groot openluchtmuseum, met muren uit de zestiende eeuw en verschillende historische bezienswaardigheden. Zoals het Paleis van de Grootmeesters en de St. John’s Co-Kathedraal. Deze kerk is wellicht van de buitenkant niet het indrukwekkendst, maar van de pracht en praal aan de binnenkant valt je mond gegarandeerd open. Even bijkomen van al dat moois? Dat kan in de verschillende tuinen die op de stadsmuren zijn aangelegd. Je vindt er palmbomen, exotische planten en genoeg banken om de benenwagen even wat rust te gunnen.

5. Strand op een van de vele stranden

Dankzij het aangename klimaat zwem je op Malta het hele hele jaar rond en zon je op een van de vele zandstranden die het eiland rijk is. Tip? De Blauwe Grot, een van de beroemdste en populairste zwemplaatsen van Malta. Hier schijnt de zon elke dag tussen zonsopgang en 13.00 uur ’s middags door de openingen in de grotten op het water, wat een prachtige blauwe gloed veroorzaakt. Nog eentje: het in het noorden van Malta gelegen Mellieha Bay (ook wel Ghadira Bay genoemd) is het grootste en mooiste zandstrand van Malta. Omdat het water de eerste vijftig meter vanaf de kust tot aan de enkels komt, is het strand heel veilig en geschikt voor families.

Jouw (t)huis op Malta

Je merkt ‘t: Malta heeft alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Daarom heeft TUI er een paar prachtige hotels. Waar kies je voor? Het charmante en gezellige hotel Valentina in St. Julians ligt op loopafstand winkels, bars en restaurants. In San Antonio Hotel & Spa verblijf je in een heerlijk verwenhotel. Maar liefst zes goede restaurants en als kers op de taart een infinity-pool op het dak, alleen voor volwassenen. Genoeg redenen om een vakantie naar Malta te boeken.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Malta   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen