Bucketlist?! Van deze 5 tips voor me-time op vakantie word je minstens zo gelukkig

Het hebben van een bucketlist is leuk. Een mens moet immers wat te dromen hebben en door zo’n lekkermakend vakantie-lijstje heb je altijd iets om naar uit te kijken. Het gevaar van een bucketlist is echter dat je je – eenmaal op bestemming – in bochten moet wringen om in korte tijd alle hotspots aan te doen die je door de jaren heen hebt verzameld. Sterker nog: voordat je goed en wel aan je vakantie bent begonnen, heb je al je vakantiedagen al helemaal volgepland. Van voor tot achteren, van links naar rechts. Dat kan toch niet de bedoeling van een vakantie zijn.

Me-time

Vakantie is er namelijk ook – en eigenlijk vooral – om tot rust te komen. Om eindelijk eens helemaal niets te moeten en om eindelijk eens wat me-time te creëren nadat je dat ontzettend drukke jaar hebt overleefd. Of je je bucketlist dan helemaal niet meer tevoorschijn mag halen? Zeker wel. Zorg er dan alleen wel voor dat je je dagen er niet mee vol plant. Want als je ál je dagen begint én eindigt met het bezoeken van een Lonely Planet-tip of een UNESCO Erfgoed-hoogtepunt, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat je fitter aan je vakantie begint, dan dat je hem eindigt.

Kleine activiteiten, groot geluk

Of je dan echt alleen maar in horizontale houding op het strand mag doorbrengen? Zo streng zullen we niet zijn. Er zijn bovendien genoeg leuke, kleine activiteiten die we onder me-time scharen, en waar je toch een enorm groot vakantiegeluk door zult ervaren. Misschien wel nét zo groot als bij het af kunnen strepen van je bucketlist. Ieder mens is natuurlijk anders, maar hieronder vind je vijf (kleine) activiteiten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het gros van de mensen er relaxed én gelukkig van wordt.

1. Neem een massage

Kinderen in bed, man achter een boek: duik die massagesalon maar in. Een massage bevordert de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide feelgoodhormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Niet zo van de massages? Dat dacht je. Wist je dat er ontelbaar verschillende massages bestaan, en dat er altijd wel een tussen zit waar je heel gelukkig van wordt. Van de stevige aanpak, tot aan de zachte aanraking. Alleen je handen, je hoofd of je voeten: kies het zelf uit, maar we verzekeren je: kleine activiteit, groot geluk.

2. Ga aan de borrel

Kijk, je moet het niet overdrijven, maar wat maakt een mens nou echt gelukkiger dan neerstrijken op een zonovergoten terras met een ijskoud glas wijn voor je neus. Of een biertje. Of Aperol Spritz. Lekkere hapjes erbij, en genieten maar. Weet wel: te veel alcohol maakt (meestal) niet gelukkig – én een slechte slaper – dus houd het bij één of twee kleine drankjes. Kun je, nadat je wat moed hebt ingedronken, alsnog die bucketlist erbij pakken. Of een dagje uitstellen tot morgen. Dat mag op vakantie natuurlijk altijd.

3. Bewegen, bewegen, bewegen

We kunnen er niet omheen: bewegen is goed voor elk. En eerlijk is eerlijk: wie kent het zelfvoldane gevoel na een flinke sportsessie niet? Heb je op vakantie echter geen zin om jezelf tot spierpijn aan toe in het zweet te werken? Dat snappen we. En dat hoeft ook niet. Er zijn meerdere opties tot bewegen waar je helemaal niet moe van wordt. Tenzij je het uren doet natuurlijk. Denk aan het rustig trekken van baantjes, het volgen van een (relaxte) yogaklas, een strandwandeling, een fietstocht door het bos, of het maken van een ontspannend kano-tochtje. Klinkt een hogere concentratie, een lager irritatieniveau en een positievere kijk op het leven je goed in de oren? Dan moet je toch echt voor yoga gaan.

4. Ga naar een grappige film

We denken bij vakantie misschien niet meteen aan het opzoeken van beeldschermen (juist niet), maar mocht het nou écht heel slecht weer zijn, doe jezelf dan een plezier en zoek uit of er een bioscoop in de buurt is waar een leuke komedie draait. Het is wetenschappelijk bewezen dat we van lachen gelukkiger worden en dat we daardoor ook minder last hebben van stress. Zorg er bij het uitpluizen van de bioscoopagenda trouwens wel even voor dat je eerst duidelijk in kaart hebt of de acteurs niet toevallig zijn nagesynchroniseerd door een Franse, Duitse of Italiaanse medeacteur. Kan leuk zijn als je die taal toevallig spreekt, maar zo niet: dan zal het lachen je al zijn vergaan nog voordat je eraan kon beginnen.

5. In de natuur zijn

De natuur heeft een goede uitwerken op de mens. Twintig minuten in het groen, op het water, of in de bergen, zal je stresshormoon al verlagen en je geluksgevoel verhogen. Even geen zin om te bewegen? Dat hoeft niet eens. In de natuur zíjn is al genoeg. En dat kun je nog opleuken ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van een picknick in the middle of nowhere, of ‘s avonds op het strand sterrenkijken. Met een fles wijn. Genoeg fijne dingen om te verzinnen dus. En die twee laatstgenoemde: die kunnen nog op je bucketlist ook.

Je kleine –en grotere- vakantiebelevenissen kies je al gemakkelijk voor vertrek.

Lees meer over: Travel hacks   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen