5x zo ontspannen ze in het buitenland (doe er je voordeel mee)

Nu de donkere dagen zich aandienen is het zaak om op een andere manier te ontspannen dan heerlijk in het zonnetje in onze achtertuin. We schreven eerder al over het nut van ontspannen en waarom het zo goed voor je is. En waarom zouden we daarvoor niet even om ons heen kijken, om te zien hoe ze in andere landen in het dagelijks leven tot rust komen? We nemen vijf vakantiebestemmingen onder de loep om te zien hoe ze daar ontspannen. En of je er nou je voordeel mee doet in eigen land, óf op vakantie, dat is aan jou.

1. Turkse stoombaden – Turkije

Hammam, Turkse stoombaden: in Turkije hebben ze een eeuwenoude traditie van stomen, scrubben, masseren en repeat. Heb je last van je rug of schouders door het vele werken, of ben je eerder druk in je hoofd? Bezoek een stoombad en je komt weer helemaal tot jezelf. Daarna (volledig naar Turkse traditie) nog een heerlijk heet kopje thee en je kunt weer helemaal zen huiswaarts.

2. De sauna – Finland

Van hetzelfde soort, maar toch een beetje anders, is de sauna: een heuse levenswijze in Finland. De inwoners van het Scandinavische land gaan erheen om lichamelijk en geestelijk weer helemaal de oude te worden, en om alles even volledig los te laten. In Finland wordt de sauna bovendien niet alleen als ontspanningsruimte gebruikt, maar ook voor brainstormsessies en zelfs voor werkafspraken, omdat je letterlijk nader tot elkaar komt. Hoe Nederlandse zakenlui hier tegenover staan? Probeer het vooral een keer uit.

3. Warmwaterbronnen – Oostenrijk

Er bestaat geen gezondere lucht dan berglucht. Dat weten Oostenrijkers als geen ander en dus bevinden zij zich maar al te graag in een van de vele thermen omringd door hoge bergtoppen. Lekker drijven op het water en ontspannen in een bubbelbad was nooit eerder zo heerlijk. Boekje erbij en eindeloos naar de bergen kijken door de enorme panoramavensters. Ook fijn: de natuurlijk warmwaterbronnen waarvan wordt gezegd dat ze geneeskundige krachten bevatten. In de startblokken? Boeken maar.

4. De zweethut – Mexico

In Mexico kun je zweten onder de zon, maar je kunt er ook voor kiezen een zweethut in te gaan, ook wel een temazcal genoemd. In de met stenen verwarmde hut is meestal plaats voor een beperkt aantal personen en een sessie duurt tussen de één en drie uur. De ceremonie wordt begeleid door een sjamaan en begint meestal met een symbolische zuivering met kruiden. Daarna volgen meditaties, gesprekken en chants. Afkoelen doe je door af en toe een plens koud water over jezelf heen te gooien, en na de sessie neem je een frisse duik, meestal in zee. Een unieke ervaring die je volgens wellness-experts nooit meer zult vergeten, en waarvan sommigen zelfs zeggen dat je er in een trance van raakt.

5. Massages – Egypte

Egyptenaren zweren bij massages. Vooral de Egyptische massage – die al stamt uit de vierde eeuw voor Christus – is een bijzondere ervaring. De holistische behandeling verbetert je bloedsomloop, je immuunsysteem en afvalstoffen worden verwijderd via je lymfestelsel. Door het gebruik van hete massageolie en een cocktail van pure essentiële oliën, waaronder sandelhout en jasmijn – loop je gegarandeerd ontspannen die massageruimte uit.

We maakten een lijstje met plekken waar je niets anders wil doen dan ontspannen.

Lees meer over: Afrika   Caribisch gebied   Egypte   Europa   Finland   Hotspots   Mexico   Oostenrijk   Turkije   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen