5 Kaapverdië tips voor een ultiem ontspannen vakantie

Ontdek net als Hendrik de Zeevaarder Kaapverdië en de charmes van eilanden als Sal en Santiago. Alle eilanden hebben één ding gemeen: een temperatuur die nooit onder de 20 graden zakt. Ideaal om het dagelijks leven te ontvluchten en op de klanken van de Morna te relaxen op het strand met een glaasje grogue. Ieder eiland heeft zijn eigen charme en karakter, maar overal geldt het motto ‘Morabeza’, oftewel: relax. Een vakantie naar Kaapverdië betekent tot rust komen en genieten van welverdiende rust. Hoe je dat doet ontdek je met deze tips om te relaxen in Kaapverdië.

1. Overnachten met een mooi uitzicht in Kaapverdië

Boa Vista is een mengelmoes van woestijnen, groene oases en klassieke steden als Sal Rei. In deze stad vind je niet alleen een imposante kathedraal en koloniale huizen uit de tijd dat de stad nog in handen was van de Portugezen, ook het parelwitte Praia de Cruz ligt voor de deur. Boa Vista betekent niet voor niks ‘mooi uitzicht’. Een hotel in Sal Rei is dus letterlijk en figuurlijk overnachten met een mooi uitzicht in Kaapverdië.

Beeld je eens in dat je vanuit de hotelkamer zo je eigen zwembad instapt, iedere ochtend geniet van vers fruit, je handdoek uitspreidt op een witter dan wit zandstrand om vervolgens ’s avonds te genieten van sushi. Zo ziet je dag er uit in het Riu Palace Boavista hotel. Dit is relaxen met een hoofdletter R.

2. UNESCO Werelderfgoed in Cidade Velha

In Cidade Velha stap je zo de 16e eeuw in. Vanuit het hotel in Praia rijd je in nog geen 20 minuten naar deze historische Portugese nederzetting. Eenmaal aangekomen is meteen duidelijk waarom het historische centrum een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft verdiend. Wandel door het oude stratenpatroon uit de 16e eeuw naar de overblijfselen van een oude kathedraal, maak een selfie op het historische plein met de marmeren kolom en eindig je wandeling door de geschiedenis bij de ruïnes van het fort São Filipe. Dit fort ademt historie, maar het uitzicht over de omgeving beneemt je de adem. Bovenop de oude verdedigingsmuur kijk je uit over het binnenland en de azuurblauwe oceaan. Een moment om stil te staan en te genieten, wauw!

3. Ontdek het mooiste van Kaapverdië

Eerlijk is eerlijk, het echte Kaapverdië ontdek je met eilandhoppen naar de diverse eilanden. Ieder eiland is namelijk uniek in zijn charmes en hoogtepunten. Tijdens de rondreis Veelzijdig Kaapverdië verken je op eigen tempo de eilanden São Vicente, Santo Antão en Sal. Op het eiland São Vicente ontdek je de culture hoofdstad van Kaapverdië, Mindelo. Hier luister je naar muziek van de volkszangeres Cesária Evora, spot je locals op een bankje op het plein Praça Nova en relax je op het stadsstrand Laginha. De vrolijke muziekdeuntjes in Mindelo maken plaats voor tjirpende vogels in Cova Krater National Park op het eiland Santo Antão. Tip: stap in een taxibus en laat je over de oude weg van Porto Novo naar Ponta do Sol rijden. Deze weg slingert omhoog langs steile bergwanden, bananenplantages en idyllische dorpen. Laad je telefoon goed op, want de uitzichten onderweg doen het goed op Instagram. Je sluit de rondreis af op de goudgele stranden van het eiland Sal. Terwijl je op het strand ligt, serveert de ober nog een grogue. Een prima plek om lekker te relaxen terwijl je werkt aan je vakantiekleurtje.

4. In een 4×4 over Boa Vista

Relaxen betekent niet dat je alleen maar op het strand ligt te chillen in de brandende zon. Als je toch op de Kaapverdische eilanden bent, is het een must om er een dag op uit trekken, om vervolgens op het strand te eindigen… dat dan weer wel. Een tocht met een 4×4 jeep is de perfecte manier om het eiland Boa Vista te verkennen. Aan de westkant van het eiland bezoek je een 19e-eeuwse kerk in de op een na grootste stad van het eiland; Rabil. Ga voor je dagelijkse dosis cultuur naar een pottenbakkerij om te zien hoe de kenmerkende lokale keramiek gemaakt wordt. Om de honger te stillen mag een bord cachupa niet ontbreken. Na een bord cachupa rijd je door de stoffige Viana woestijn naar het landelijke Povoação Velha. De tocht sluit je, hoe kan het ook anders, relaxed af op het parelwitte strand van Santa Monica. Spreid je handdoek, sluit je ogen en geniet van het ruisende geluid van de golven die het strand oprollen.

5. Ervaar de Kaapverdische keuken

Eten met pit, dat omschrijft de Kaapverdische Keuken het best. Dankzij de Afrikaanse, Creoolse en Portugese invloeden is er een gevarieerde mix ontstaan van gerechten waar altijd wel wat lekkers tussen zit. Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa. Deze stoofpot van maïs en bonen kan worden aangevuld met vlees of vis. Verser dan verse vis vind je in overvloed op de menukaarten. Het Portugese gerecht Caldo de peixa bestaat uit vers gekookte vis met aardappelen en groenten. Of ga voor Bife serra, een zwaardvissteak. Het Afrikaanse Bol de Cus-Cus is een taart van maïs en suiker. Heerlijk als toetje of als tussendoortje. Bom apetite, eet smakelijk!

Tijd voor een ontspannen vakantie op Kaapverdië? Het wordt hier nooit kouder dan 20 graden en je vliegt er al in 6 uur naartoe..

Lees meer over: Afrika   Kaapverdië   Pure ontspanning   Samen weg  
Gerelateerde verhalen