Agriturismo Italië: de mooiste slaapplekken tussen de wijngaarden

Sluit je ogen … Hoor je de kwetterende vogels en zoemende krekels al? De zon verwarmt je huid en ergens in de verte hoor je de wijnboeren aan het werk. Ondertussen geniet jij van je welverdiende vakantie. Open je ogen en zie groene wijngaarden zo ver het oog reikt. Met hier en daar de kerktoren van zo’n typisch slaperig Italiaans dorp. Klinkt als een droom? Als je in een agriturismo in Italië verblijft dan is dit werkelijkheid. Reis met ons mee naar karaktervolle agriturismo’s, vorstelijke villa’s en historische herenhuizen in Italië.

Eenvoud aan het Comomeer

Kies je voor een agriturismo in Italië, dan kies je in ieder geval voor authentiek. Sommige agriturismo’s zijn naast authentiek ook super-de-luxe, sommige juist eenvoudig. Zoals het kleinschalige Agriturismo Al Marnich, in de heuvels boven celebrity hotspot het Comomeer in het noorden van Italië. Het is juist die eenvoud die deze agriturismo zo puur Italiaans maakt. En dat voor een voordelige prijs. In het restaurant van deze nog werkende boerderij staat van alles uit eigen tuin op het menu. Dus, smullen maar!


Meer Italiaanse meren? Dit zijn de 5 mooiste meren in Italië.


Koken en proeven in Piemonte

De Italianen zelf gaan graag op vakantie naar Piemonte. Deze onontdekte regio staat aan de top in de wereld van wijn en namen als Barolo en Barbaresco klinken je misschien wel bekend in de oren. De authenticiteit van Piemonte maakt de regio op-en-top Italiaans en te midden van deze heerlijkheid ligt Agriturismo Mongalletto. Zin om wat te doen? Volg een Italiaanse kookcursus. Daarbij duik je eerst de tuin in voor verse ingrediënten, en daarna is de keuken jouw domein. Wil je de omgeving zien? In Piemonte zijn verschillende wijnroutes, oftewel Strada de Vini. Pak je auto (of, nog beter: laat je rijden) en bezoek wijnboerderij na wijnboerderij.

Vrijheid, blijheid in Ligurië

Door naar Ligurië, waar je in de Lerrone vallei Agriturismo Borgo Ameno vindt. Fijn aan deze agriturismo: je overnacht in sfeervolle appartementen met compleet uitgeruste keuken. Dan is het gelijk geen probleem dat Borgo Ameno geen eigen restaurant heeft. Op naar de lokale supermarkt om ’s avonds de sterren van de hemel te koken en op je eigen terras te genieten van een heerlijke maaltijd. Ben je niet zo’n keukenprins(es)? Meld je dan bij de receptie voor de beste restauranttips in de omgeving. Tijd om af te koelen? Neem een duik in het zwembad of pak je auto en rij in een kwartier naar zee.

Quality time in groen Umbrië

Het is even een flink stuk rijden, maar eenmaal in Umbrië word je beloond met authentiek in het kwadraat. Op de prachtig verbouwde boerderij van Agriturismo Principe del Trasimeno vlak bij het Lago di Trasimeno, draait alles om quality time. Elke ochtend komt de bakker langs met verse broodjes en zoete lekkernijen. Na zo’n goede start van de dag heb je nog tijd zat om de omgeving te ontdekken. Umbrië mag zich trots het groene hart van Italië noemen, maar ook cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Bezoek het misschien wel mooiste stadje van Italië: Castiglione del Lago. Het is maar 10 minuten rijden vanaf je agriturismo. Twee andere must sees in Umbrië zijn de steden Perugia en Assisi. En precies daar tussenin vind je landgoed Valle di Assisi. Ontdek beide steden vanuit hier en laat je ’s avonds in het restaurant trakteren op voortreffelijke lokale specialiteiten geserveerd met wijnen die op het landgoed zelf zijn geproduceerd. Buon Appetito!


Zin in een roadtrip Italië? Ervaar de 5 favoriete vakantiebestemmingen van de Italianen zelf.


Luxe en rust bij het Gardameer (ja, het kan)

Met het altijd bruisende Gardameer op fietsafstand vind je bij Relais Corte Cavalli vooral rust. Rijdend over de oprijlaan met aan weerszijden de kenmerkende cipressen en zicht op wijngaarden zo ver je kunt kijken, waan je je in Toscane. Maar niets is minder waar. Op de grens van de regio’s Lombardije en Veneto ligt dit voormalige herenhuis met ruime stijlvolle hotelkamers. Bij Relais Corte Cavalli raden we niet alleen een duik in het zwembad aan, maar ook een duik in de wijnkelder. Hier proef en koop je de beste wijnen uit de regio

Vorstelijke villa’s in Toscane

Op naar Toscane, waar wijngaarden, groene heuvels en karakteristieke dorpen perfect in het landschap passen. En hier in Toscane upgraden we je vakantie – van boerderij naar villa. Want de vorstelijke Italiaanse villa’s doen in geen geval onder voor de karakteristieke agriturismo’s. Het gevoel is hetzelfde, al waan je je in zo’n villa een echte royal. Neem bijvoorbeeld Villa Sabolini, dat tot voor kort nog eigendom was van de Rooms-Katholieke Kerk en waar tijdens de Tweede Wereldoorlog kunstschatten opgeslagen werden. De karakteristieke villa is nu omgebouwd tot chique vakantieoord met sfeervolle kamers. Of kies voor Villa Casagrande, midden in het middeleeuwse centrum van Figline Valdarno. Gebouwd tegen de oude vestingmuren van de stad vind je in deze 14e-eeuwse villa natuurlijk een wijnkelder, volg je Italiaanse kookworkshops en slaap je in een elegante hotelkamer of mooi appartement. Vlak bij Lucca is Villa Rinascimento een aanrader. De Nederlandse eigenaresse legt haar gasten graag in de watten. En wil je een dag naar zee? Dan is de Toscaanse kust slechts een half uur rijden.

Krijg je geen genoeg van Italië? Lees dan alles over de Italiaanse eilanden, tover Italië op je bord met Dee en Ramon of waan je in Italië met onze boekentips. Gek op sfeervolle hotels? Hier lees je alles over de typisch Spaanse paradores of bijzonder overnachten in eigen land.

Lees meer over: Europa   Italië   Op 1 oor   Samen weg  
Gerelateerde verhalen