Alleen op vakantie: facts, fiction en solo travel tips

Alleen op vakantie gaan kan een grote drempel zijn. Zelfs een weekendje weg alleen lijkt soms al best spannend. Goedbedoelde waarschuwingen versterken dat gevoel. Sommige zijn nuttig, veel zijn ongegrond. In dit artikel maken we korte metten met fiction, en geven we solo travel tips voor de facts, zodat je goed voorbereid die droomreis maakt.

Ik ben niet sociaal genoeg #fiction

Niet iedereen die alleen op reis gaat hoeft duizend nieuwe vrienden te maken. De charme van alleen reizen is juist ook het lekker alleen zijn. Geniet van die momenten. Heb je geen zin om elke dag mensen aan te spreken? Eet je vandaag liever eens alleen in plaats van aan een gemeenschappelijke tafel? Durf dan gerust voor de nodige me-time kiezen en bewaar het praten voor later. Als je toe bent aan gezelschap, heb je zo weer contact.

Een solo trip is duur #fiction

Hoe duur je reis is, beslis je helemaal zelf. Sommige soorten accommodaties kunnen inderdaad wat prijziger uitvallen als je alleen reist. Maar een goede research en voorbereiding helpen om vervoer en een accommodatie te vinden binnen het budget. Zo kun je als solo reiziger bij TUI vaak een kamer boeken zonder toeslag bij zowel een eenpersoons- als een tweepersoonskamer. Bovendien hoef je ook geen lange reis te maken om even uit te blazen. Alleen op citytrip gaan doet al wonderen. En alleen backpacken hoeft ook echt niet duur te zijn. Tip: bepaal vooraf het budget voor je hele solo trip. Dan weet je precies wat je wanneer kunt uitgeven.

Ik zal me soms eenzaam voelen #fact

‘Alleen op vakantie gaan’ verklapt zowel het grote voordeel als de grote uitdaging: je bent alleen. Hoe ontspannend het ook is om alleen te zijn en rust te hebben, je wilt niet eenzaam zijn op reis. Zeker op een langere solo trip kan eenzaamheid wel opduiken. Met deze tips kun je alleen zijn zonder je eenzaam te voelen.

1. Leer de taal

Leer op enkele woorden en zinnen in de taal van je bestemming. Op die manier verlaag je de drempel om een gesprek aan te gaan met locals en is het makkelijker om ze vragen te stellen. Bovendien tover je zo een smile op hun gezicht, want lokale inwoners vinden het altijd leuk als je moeite doet om hun taal en cultuur beter te leren kennen.

2. Deel ervaringen met andere solo reizigers

Leg contact met andere mensen die alleen op vakantie zijn. Jullie maken op dat moment een zelfde ervaring mee: een leuk aanknopingspunt om je gesprek te beginnen.

3. Pak er een goed boek bij

Lees een goed boek. Je verliezen in een meeslepend verhaal en zijn personages is niet alleen heel ontspannend, maar helpt ook tegen een eenzaam gevoel. Tip: neem een boek dat een link heeft met je bestemming, dat geeft een extra touch aan je vakantie.

4. Schrijf je reisverhalen op

Leg je ervaringen vast in een persoonlijke blog of een reisdagboek. Door op te schrijven wat je meemaakt, blijf je bezig en deel je herinneringen zoals je dat in een gesprek zou doen. En later kun je alles beter navertellen zonder iets te vergeten.

5. Ga tegelijk alleen en samen op excursie

Georganiseerde excursies helpen je om mensen te leren kennen terwijl je eigenlijk alleen reist. Samen een gloednieuw land en zijn onbekende natuur en cultuur verkennen zorgt voor unieke gesprekken en een leuke afwisseling met de dagen waarop je alleen op pad bent.

Alleen uit eten gaan is bizar #fiction

In je eentje aan tafel zitten in een restaurant kan heel ongemakkelijk zijn. Je voelt je bekeken en hebt niets te doen tijdens het wachten. Maar je bent zeker niet de enige die alleen gaat dineren. Wie reist voor het werk doet het ook heel vaak. En als je een boek of een smartphone bij je hebt, valt ook het wachten best mee. Wil je toch liever kunnen babbelen aan tafel? Bij veel bars vind je gemeenschappelijke tafels waar je niet alleen hoeft te eten. Bovendien is het een mooie kans om een gesprek aan te knopen met een local of een andere solo reiziger.

Alleen reizen is minder veilig #fact

Met familie of vrienden reizen betekent dat je op elkaar kunt vertrouwen. Samen sta je sterker bij eventuele problemen. Als je alleen reist, heb je dat voordeel niet. Alleen reizen kan daarom onveilig aanvoelen, zeker alleen op reis als vrouw. Maar eigenlijk is alleen op reis gaan voor iedereen een avontuur. Je bent op jezelf aangewezen en moet alles regelen en in de gaten houden. Dat vraagt wat extra voorbereiding, maar met de volgende voorzorgsmaatregelen ga je onbezorgd op reis of citytrip alleen.

1. Check voor vertrek de lokale veiligheid
Controleer vooraf recente informatie over de veiligheid op bestemming.

2. Sluit een reisverzekering af
Goed verzekerd zijn is bij elke reis belangrijk, zeker bij een solo trip. Sluit daarom een betrouwbare reisverzekering af. Bij TUI geven we alvast enkele opties voor reisverzekeringen en andere veilige extra’s.

3. Installeer handige apps
Onmisbaar op je telefoon als je alleen op vakantie gaat: een goede navigatie- en vertaalapp en een app van het lokale openbare vervoer. Zo loop je niet het risico om ergens alleen te verdwalen en maak je het jezelf makkelijk om locals aan te spreken die de omgeving op hun duimpje kennen. Is er iets mis of heb je dringend hulp nodig? Ook dan helpen vertaalapps om je snel uit te drukken en mensen je probleem uit te leggen. Verder zijn apps zoals Tripadvisor handig om te zien waar je restaurants en bars vindt die te vertrouwen zijn.

4. Verdiep je vooraf in de lokale gewoonten
Als je al een idee hebt van de typische lokale gewoonten, weet je wat je mag verwachten en wat niet. Iets wat je anders vreemd of zelfs eng zou vinden, kun je op die sneller manier begrijpen en plaatsen. Ook schat je beter in wanneer er iets echt niet in de haak is en je op je hoede moet zijn.

Wil je graag alleen op vakantie gaan? Laat je dan niet zeker niet afschrikken, want er zijn redenen genoeg om alleen op citytrip te vertrekken. Twijfel je eraan of alleen reizen iets voor jou is? Of weet je wel enkele bestemmingen voor een weekendje weg alleen of alleen op vakantie naar de zon, maar durf je de stap nog niet zetten? Probeer een georganiseerde groepsreis, of ga voor een singlereis. Zo reis je in een groep, maar toch met de verrijkende ervaring van een solo reis.

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen