13 spelletjes in de auto waarmee je kinderen die saaie rit overleven

‘Zijn we er al bijna? Ik verveel me…”als je dat op de achterbank hoort, weet je dat je kinderen hebt. De autorit naar een vakantiebestemming lijkt voor kinderen vaak eindeloos te duren en kan dan ook ontzettend saai zijn. Urenlang stilzitten is voor de meeste kinderen niet weggelegd.
Maar gelukkig is daar iets op te verzinnen: de good old autospelletjes waarmee je kinderen (en jij) zichzelf vermaken tijdens een lange autorit. Oh… en de meeste van de spelletjes werken natuurlijk ook prima tijdens een lange vlucht of andere lange reis! En om het extra leuk te maken kun je steeds kleine prijzen weggeven aan de winnaar. Dat kan bijvoorbeeld een snoepje zijn, maar je kunt ook afspreken dat de winnaar een liedje kiest dat jullie draaien in de auto, of dat de winnaar kiest wat jullie op de eerste vakantiedag eten. Zo maak je je kinderen extra enthousiast voor de autospelletjes.

Met de volgende 13 spelletjes voor in de auto vervelen jij en je kinderen je in elk geval geen moment tijdens de reis naar jullie vakantiebestemming.

1. Nummerborden raden

‘Huh, waar komt die auto nou vandaan?’ Dit is een vraag die de kids vaak stellen als ze een ander nummerbord zien dan die van de Nederlands auto’s. Dit is natuurlijk reuze interessant om te weten. Laat je kinderen onderweg auto’s met buitenlandse nummerborden spotten en raden uit welk land ze komen. Wedden dat je kinderen na verloop van tijd de nummerborden gaan herkennen.

2. Woordslang

Ken je deze nog? Het spelletje woordslang heb je vroeger vast ook urenlang op de achterbank gespeeld. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan de kinderen. Kies een categorie, bijvoorbeeld ‘dieren’. Eén van jullie noemt een woord in deze categorie, zoals ‘kameel’. De volgende persoon noemt vervolgens een dier dat begint met de laatste letter van het vorige woord. In dit geval is dat de L, dus zegt diegene bijvoorbeeld ‘lama’. De volgende noemt nu een dier met de A, en zo gaat het spelletje door. Als iemand geen woord meer kan noemen ben je af. Het mooie aan dit spelletje is dat je natuurlijk elke categorie kunt kiezen die je maar bedenkt en het zo gek kunt maken als je zelf wilt.

3. Wie ben ik?

Zin om je lachspieren te trainen tijdens de lange autorit? Dan is het spelletje voor in de auto ‘Wie ben ik’ gegarandeerd een succes. Laat de kinderen een bekend tekenfilmfiguurtje in gedachten nemen die de rest moet raden door vragen te stellen. ‘Ben je een man?’ ‘Heb je zwart haar?’. Extra uitdaging voor kleuters: je mag een vraag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. En natuurlijk mag diegene die het goede antwoord raadt zelf iets in gedachten nemen. Weet jij wie het is?

4. Autobingo

‘Bingo!’ klinkt het vanaf de achterbank als alle vakjes op de kaart zijn aangekruist. Dit spel zorgt ongetwijfeld voor lachende gezichten bij je kroost. Op elke bingokaart staan voorwerpen die je tijdens de autorit tegenkomt zoals bomen, koeien, windmolens en caravans. Zodra je een voorwerp ziet dat op je kaart staat, kruis je deze aan. Wie spot ze het snelst?
Dit spel vereist echter wel wat voorbereiding. Je moet namelijk zorgen voor bingokaarten. Je kunt deze zelf maken of je kunt ze online downloaden.

5. Geen ja, geen nee, geen eh…

‘Ja’, ‘nee’, ‘eh’: oeps, jij bent af! Je raadt het al bij dit spelletjes mag je geen ja, nee of eh zeggen. Nu is het natuurlijk de kunst om vragen te stellen waarop de ander meteen met ja of nee wilt antwoorden.

6. Het bananenspel

Dit spelletje voor onderweg is as easy as it gets… spot iemand een gele auto, dan roept diegene ‘banaan’! Wie spot de meeste gele auto’s binnen 10 minuten en verzamelt de meeste punten? Wedden dat de bananen je binnen no-time om de oren vliegen.

7. Auto-karaoke

Wie houdt er niet van een potje meezingen met een liedje op zijn tijd? Met auto-karaoke is dit hét moment, jouw kans op eeuwige roem. Zet een CD met leuke (kinder)liedjes op en zing met de hele familie uit volle borst, hard en vals, mee. Draai dan opeens het volume omlaag, diegene die het liedje gewoon verder zingt totdat het volume weer omhoog gaat wint. Wedden dat de kids dubbel liggen van het lachen wanneer iemand de tekst helemaal verkeerd zingt?

8. Nummerborden met rare woorden spotten

Is de kroost op de achterbank al oud genoeg om te lezen, laat ze dan nummerborden met rare woorden spotten. Een beetje creativiteit is nodig, zodat een 1 ook prima doorgaat voor een L of I en de 0 is een O. Grappige woorden gegarandeerd.

9. Het supermarktspel

Kennen de kids het alfabet van A tot Z? Dan is het supermarktspel een van de leukere en leerzame reisspellen voor onderweg. Degene die als eerste aan de beurt is, noemt iets op in de supermarkt dat begint met de A. Bijvoorbeeld: ‘ik ging naar de supermarkt en ik kocht appels’. De volgende herhaalt dit en voegt hier iets aan toe dat begint met de letter B, zoals ‘ik ging naar de supermarkt en kocht appels en bananen’. Zo ga je het hele alfabet af. Wie de meeste producten noemt uit het alfabet heeft gewonnen.

10. Nummerbordenbingo

Autobingo is niet het enige bingospel voor onderweg: je hebt natuurlijk ook nog good old nummerbordenbingo. Maak van te voren bingokaarten die een aantal van de cijfers tussen 01 en 99 bevatten. Ga tijdens de autorit opzoek naar de nummers van de bingokaart op de kentekenplaten van auto’s. Zie je een auto met kenteken 06-PJ-87, dan mag je dus 06 én 87 afkruisen op je kaart. Bingo heb je natuurlijk als je als eerste een rijtje horizontaal of verticaal vol hebt.

11. Rijmen

Een klassieker die altijd goed is, is het rijmspel. Je begint met een woord en vervolgens moet de rest steeds een woord verzinnen dat daarop rijmt. Maar let goed op: wie een woord noemt dat al gezegd is, valt af. Wie verzint de meeste woorden zonder een dubbele te noemen?

12. Zinnen maken van nummerborden

Als de kinderen zelf lezen, dan is dit een leuk spel. Van de letters die op een nummerbord staan maken ze letters. Zien ze bijvoorbeeld het nummerbord: HL-89-GV. Dan kunnen ze met deze letters bijvoorbeeld de zin ‘Henk leest graag veel’ maken. Nadat je gezamenlijk een nummerbord kiest, probeert iedereen zo snel mogelijk een zin te maken van de letters die erop staan.

13. Woordzoeker

Voor kinderen die al lezen en schrijven is dit spel erg leuk. En voor kinderen die nog aan het oefenen zijn met lezen en schrijven is het een goede oefening! Bedenk een lang woord, zoals ‘leesboeken’. Van de letters van dit woord maakt iedereen zoveel mogelijk andere woorden . Van ‘leesboeken’ maak je bijvoorbeeld ‘les’, ‘koel’ en andere woorden maken. Schrijf de woorden die je hebt op, zo zie je aan het eind van het spel zien wie de meeste woorden heeft en wint.

Lees meer over: Europa   Goed voorbereid   Met de kinderen  
Gerelateerde verhalen