Een betoverende reis door Bali: Juvats ontdekkingsavontuur

Welkom op mijn reis door het betoverende Bali, waar prachtige stranden, indrukwekkende zonsondergangen, heerlijk Indonesisch eten en een overvloed aan cultuur en natuur samenkomen. Ik ben Juvat Westendorp en neem jullie graag mee naar mijn vierde bezoek aan dit magische eiland. Bali heeft alles wat mijn vakantiehart begeert: avontuurlijke ontdekkingen, natuurlijke rust op de stranden en een warme, gastvrije sfeer. 

Een warme begroeting op Denpasar Airport

Na een 17 uur durende vlucht word ik hartelijk ontvangen op Denpasar Airport door een Nederlandstalige medewerker van TUI. Mijn reis begint ontspannen in het prachtige Swiss-Bel Tuban hotel in Kuta, dat niet ver van het vliegveld ligt. Een welverdiende rustplek met een heerlijk zwembad om mijn Bali-avontuur te starten. Ik koos voor het starterspakket Bali, wat inhoudt dat je je eigen droomrondreis samenstelt na twee nachten in dit hotel. 

Cultuur en religie in Bali

Ik word supervriendelijk ontvangen en herinner me meteen waarom ik hier zo graag naar terug wilde komen. De mensen zijn zo ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Het overgrote deel van de bevolking op Bali is hindoeïstisch en dat zie je terug op straat. Overal zijn er ceremonies in de tempels en lopen mensen in traditionele klederdracht (sarong of rokken van batik). De kleurrijke bloemenoffers zie je bijna bij elk huis aan de deurpost en de brede glimlach van de Balinees laat je je meteen welkom voelen. 

Ubud: een magisch avontuur in het groene hart

Ik wil veel verschillende dingen doen en zien, dus reis ik de dag na aankomst meteen door naar de regio Ubud. Een wat noordelijker gelegen plek, bekend om zijn uitgestrekte rijstvelden, prachtige watervallen, yoga retreats en natuurlijk de 1717 meter hoge vulkaan Mount Batur. Ik heb maar drie dagen uitgetrokken om dit alles te ontdekken, maar ik kan hier wel weken verblijven.  

Omringd door groen ga ik naar de apen kijken in Monkey Forest. Tip: hou je telefoon goed vast, want deze schattige apen grissen die zo uit je zak en ruilen die graag voor een lekkere banaan. Daarna bezoek ik de Tegallalang rijstvelden en ga ik zelfs als een echte toerist in een van de rice-fields schommels. De volgende dag neem ik ’s morgens vroeg voor de tweede keer in mijn leven deel aan een yogales bij de bekende Yoga Barn. Ik zet de dag verder in de groene oase van de Kanto Lampo waterval. Daarna heb ik het verdiend ‘s avonds in de bruisende spa-club Cretya Ubud even bij te komen.  

Op de laatste dag in Ubud besluit ik om de welbekende vulkaan Mount Batur te beklimmen. Een taxi brengt ons groepje om 2.00 uur ‘s nachts naar de voet van de berg. Na een ontbijt met bananenbrood en koffie beginnen we aan de 3 uur durende klim naar de top. Een flinke klim, maar elke stap waard. We worden beloond met een werkelijk adembenemend uitzicht boven de wolken uit. Tegen het einde van de ochtend maak ik me klaar voor de reis naar de volgende bestemming: Nusa Penida. 

Nusa Penida: ontdekkingen in het ongerepte

Een ferry brengt me van Sanur binnen 35 minuten naar het oostelijk gelegen eiland Nusa Penida. Waar het in Bali soms nog wat druk kan aanvoelen, is Nusa Penida veel ongerepter en krijg je nog meer een kijkje in het echte Indonesische leven. Het hotel, Spice Trader, ligt bovenop een berg en had naast een infinity pool en infinity hangmat echt een prachtig uitzicht. 

Overdag ga ik vooral strandhoppen. Nusa Penida heeft veel mooie witte stranden en zelfs een aantal natuurlijke infinity pools. Kellinking Beach is echt een droom. Je moet wel even naar beneden klimmen, maar na de steile klim waan je je echt in het paradijs. Een mooi wit strand, omringd door palmbomen en gigantische kliffen. Een andere aanrader is Angels Billabong, een natuurlijke infinity pool van groenblauw water.  


Lees ook: Om bij weg te dromen: 5x de mooiste infinity pools


‘s Avonds ga ik uit eten bij het mooiste restaurant van deze kant van het eiland: Amok Sunset. Ik snap waarom ze deze naam hebben gekozen, want de zonsondergang hier is echt adembenemend. Het vriendelijke personeel maakt graag een foto van je, want dit moet je toch delen op social media. Op mijn tweede dag op Nusa Penida ga ik duiken, met het leuke en professionele team van Dune Penida. De flora en fauna onderwater zijn echt prachtig. Je spot veel verschillende mooie kleine vissen en sommige grotere zoals de Manta Ray of de Reef Shark, die minder gevaarlijk is dan de naam doet vermoeden. Na twee korte dagen op Nusa Penida is het tijd om terug te gaan naar het hoofdeiland Bali en even bij te komen in een van mijn favoriete plekken: Uluwatu. 

Uluwatu: surfen, zonsondergangen en Balinese dans

Uluwatu is eigenlijk een steeds groter geworden surfersdorp, en dat zie en voel je nog steeds. De relaxte sfeer en poederwitte stranden zoals Dreamland Beach maken dit de perfecte plek om mijn vakantie af te sluiten. De golfen in Uluwatu zijn erg goed voor zowel beginnende als gevorderde surfers. Ondanks dat ik niet echt een goede surfer ben, is het wel heel leuk om hier wat beginnerslessen mee te pakken en later te kijken hoe de profs het doen. Stranden als Padang Padang of Dreamland zijn echt het perfecte plaatje, maar mijn favoriete strand is Nyang Nyang Beach. Dit is het ultieme romantische strand, nog niet echt ontdekt door de grote massa en waar de zonsondergang me zelfs tot tranen toe heeft geroerd.  

Als ex-danser kan ik natuurlijk niet de beroemde Kecak Dance overslaan in de Uluwatu Tempel. Bovenop de klif staat een tempel met een soort amfitheater waar elke avond een rituele dansvoorstelling wordt gegeven. Combineer dit met de prachtige zonsondergang en je wordt echt meegenomen in de Balinese sfeer. Elke avond geniet ik van heerlijk eten bij een van de klifrestaurants zoals Mana, Blu Cliff House of Single Fin, terwijl de surfers hun laatste golf pakken en de zon in de zee zakt. Het is toch gewoon een droom?  

Na tien onvergetelijke dagen nam ik afscheid van Bali. Ik heb er weer prachtige herinneringen bij en de adembenemende uitzichten, vriendelijkheid van de bevolking en de warme oase van Bali hebben me weer een rijker mens gemaakt. Mijn tip voor toekomstige reizigers: huur een scooter en laat je betoveren door alles wat Bali te bieden heeft. Tot ziens, Bali! 

Benieuwd naar meer tips over Bali? Ontdek deze 5 hotspots op Bali.

Lees meer over: Azië   Bali   Hotspots   Indonesië   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen