Wat te doen op Lanzarote: bezienswaardigheden & tips

Ruig, donker en robuust. Zo ziet Lanzarote eruit vanuit het vliegtuig. Dan daalt het vliegtuig voor de landing en ontdek je in dat ruige landschap de spierwitte dorpen. Eenmaal met twee benen op de grond wachten de bezienswaardigheden van Lanzarote op je. Ontdek dit vulkanische Canarische eiland en waan je op de maan. In dit blog hebben we de beste bezienswaardigheden van Lanzarote voor je op een rij gezet. Samen met onze tips voor de mooiste stranden, fijnste hotels en lekkerste restaurants, zodat jij straks precies weet wat te doen op Lanzarote.

Bezienswaardigheden Lanzarote: de beste tips

Ben je klaar om de beste bezienswaardigheden van Lanzarote te ontdekken? Daar gaan we. Stap één: een auto huren. Daarmee kun je fijn je eigen tijd indelen en ergens zo lang of kort blijven als je wilt. De meeste hotels liggen in het zuiden van Lanzarote, in de badplaatsen Puerto del Carmen en Playa Blanca. Vanuit die plekken ben je met de auto zo in het kleurrijke vulkanische Parque Nacional de Timanfaya. Het landschap is hier haast buitenaards en eenmaal uit de auto voel je hoe heet de grond hier is. Rij naar de westkust voor het bijzondere Playa de los Ciclos: het zwarte vulkanische strand met daarachter het diepe groene meer Lago Verde.

Wijn is fijn, ook op Lanzarote

Hoe fijn, wijn(bouw) is op Lanzarote een ware bezienswaardigheid. In het wijngebied La Geria beschermen kleine stenen muurtjes de geplante wijnstokken tegen de passaatwind. Het geheime wapen tegen de droogte? Lava. De wijnranken worden geplant in kuilen gevuld met picon. Picon zijn kleine lavastenen die vocht vasthouden en het mogelijk maken om op het droge Lanzarote wijn te verbouwen. Dit alles samen maakt van de wijngaarden op Lanzarote een unieke bezienswaardigheid. Natuurlijk vertrek je niet zonder de wijnen ook even te proeven. De opbrengst van je proeverij gaat naar de verschillende wijnprojecten, dus je bent nog goed bezig ook. Salud!

Wat een man: César Manrique

Zeg je Lanzarote, dan zeg je César Manrique. Met hulp van deze bekende Spaanse architect en kunstenaar heeft Lanzarote zijn charme behouden, ondanks het snel groeiende toerisme. Zijn stempel: witte gebouwen met blauwe of groene deuren en kozijnen. En inderdaad, het wit steekt prachtig af tegen het donkere vulkanische landschap. Rij je richting het noorden, stop dan bij de Fundación César Manrique in Tahiche. Hier bouwde de kunstenaar zijn eigen droomhuis in en rondom een aantal lavagrotten die met elkaar verbonden zijn – een lust voor het oog. Verder naar het noorden vind je Jameos del Agua, een grottenstelsel met daarin een ondergronds meer, restaurant en museum. En ja, je raadt het al… ook Jameos del Agua is ontworpen door César Manrique. Wil je alles weten over Lanzarote? Ontdek het eiland dan met een gids. Boek een dagtrip naar het noorden van Lanzarote of bezoek het vulkanische Parque Nacional Timanfaya.

Zon, zee en zaligheid: de stranden van Lanzarote

Omdat Lanzarote van oorsprong vulkanisch is, zijn de meeste stranden lavastranden. En dus zwart. Bijvoorbeeld de stranden bij de gezellige badplaats Puerto del Carmen en ook de stranden in Timanfaya NP. Wil je zwart afwisselen met wit, ga dan naar het zuiden en strijk neer op het strand van badplaats en surfhotspot Playa Blanca. Een waar paradijs in het zuiden van Lanzarote is Playa Papagayo, vlak bij Playa Blanca. Playa Papagayo wordt beschut door rotsachtige kliffen, dus je vindt er weinig wind en veel privacy. Wit zand, langzaam aflopend in de zee en met helder blauw water – je ziet de vissen zwemmen. Leg je handdoek neer, ogen dicht en genieten maar.

Slapen op Lanzarote: tips voor een goede nachtrust

Kies voor je vakantie Lanzarote een hotel dat bij je past. Een ding is zeker: net zoals alle gebouwen op Lanzarote zijn ook alle hotels wit en laagbouw. Zin in All Inclusive? Kies dan voor Riu Paraiso Lanzarote in Puerto del Carmen. RIU heeft All Inclusive zo’n beetje uitgevonden en met zwembaden, het strand en de buffetten binnen handbereik ontbreekt het je hier aan niets. Slapen in een compleet uitgerust appartement, maar dan wel met het clubgevoel en inclusief dagelijks ontbijt plus diner? Dan is TUI BLUE Flamingo Beach ongetwijfeld iets voor je. Direct aan de gezellige boulevard en het strand van Playa Blanca is het hier goed toeven. Ga je voor kleinschalig dan tippen we je graag nog de comfortabele appartementen van TIME TO SMILE Guinate Club. Midden in het centrum van Puerto del Carmen en op loopafstand van het strand vind je het comfort van thuis gecombineerd met het fijne klimaat van Lanzarote.

Lekker eten op Lanzarote: restauranttips

In de grotere badplaatsen op Lanzarote is de keuze reuze als het om goede restaurants gaat. Voor overheerlijke tapas ga je naar La Carmencita del Puerto in bruisend Puerto del Carmen. Wel even reserveren, want deze tapasbar is erg populair. Ga je een dag op pad in Parque Nacional Timanfaya dan sluit je je dag goed af bij visrestaurant Casa Rafa Restaurante De Mar in El Golfo. Op het schaduwrijke terras met zicht op de oceaan en vers gebakken vis op je bord is het hier goed toeven. Midden in het park smul je van duivels lekkere gerechten bij restaurant El Diablo, terwijl je de zon ziet zakken met op de achtergrond de indrukwekkende vuurbergen.

Wil je thuis alvast beginnen met Spaanse tapas? Ga dan samen met Ramon en Dee aan de slag. Met deze boeken kom je alvast in Spaanse sferen. En check daarna gelijk welk Canarische eiland jij het mooiste vindt.

Lees meer over: Actie!   Europa   Lanzarote   Samen weg   Spanje  
Gerelateerde verhalen