Met één klik van je Blue Monday depressie af: vakantiecoach Liv over vakantiegeluk

Het lijkt misschien een gewone grijze maandag, maar maandag 17 januari is het Blue Monday. Volgens een ingewikkelde berekening is dit de meest deprimerende dag van het jaar. Dat zou te maken hebben met een combinatie van dat al je goede voornemens inmiddels zijn mislukt, de dagen donker zijn, het koud en nat is. Daarnaast is maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek en, niet geheel onbelangrijk, je volgende vakantie is nog heel ver weg. Ik, vakantiecoach Liv, vertel je waarom een vakantie (boeken) in deze periode zo goed voor je is.

Vakantiegeluk

Waarschijnlijk heeft geluk met nog wel meerdere oorzaken te maken, maar laat ik me als de vakantiecoach even concentreren op vakantie… op vakantiegeluk. Wat doet vakantie met je? Waarom word je gelukkig van vakantie?

Het is onomstootbaar bewezen dat vakantie goed is voor de mens. Ten eerste maakt vakantie ons gelukkig omdat lichaam en geest uitrusten en herstellen van het werk. Dat gebeurt doordat je bijvoorbeeld een tijdje iets anders doet dan het alledaagse. Want maar weinig mensen beginnen de dag met een frisse duik in zee.

Ik kreeg laatst nog een artikel van een vriendin waarin stond dat mensen die langdurig niet op vakantie gaan, vaker ziek worden dan mensen die wel regelmatig op vakantie gaan. Ook ken ik onderzoeken waarbij vakantie mensen kan helpen om afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen en zaken in perspectief te zien. Hierdoor neemt je psychologische veerkracht toe. Met andere woorden: je lontje wordt wat minder kort.

Daarnaast zijn we op vakantie meer in beweging en dat is goed voor onze fysieke gezondheid. Ook helpt bewegen goed tegen stress. Zo ben je weer helemaal opgeladen.

Vakantie geeft je ook een goed gevoel omdat je dagelijks doet waar je zin in hebt. Dat ontspant. Je bepaalt zelf wat je doet. Of je nu een berg beklimt of twee weken op het strand ligt te bakken, dat is helemaal je eigen keuze.

En dan heb ik het nog niet eens over wat vitamine D allemaal met je doet. Goed voor je spieren, immuunsysteem en er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat mensen met voldoende vitamine D minder vaak depressieve gevoelens zouden hebben.

Geld maakt niet gelukkig…

Maar het boeken van een vakantie wel… Ik begrijp heel goed dat je niet zomaar morgen op vakantie kunt gaan, maar je kunt er wel eentje boeken. Want ook het boeken van een vakantie doet iets met je. Een vakantie in het vooruitzicht maakt een geluksstofje in je hersenen vrij. Je hebt iets om naar uit te kijken. Je gaat lezen over je bestemming en zoekt uit waar de leuke restaurants en intieme strandjes zijn. Je leeft er naartoe en gaat fantaseren over hoe leuk het wordt.

Groetjes,

Vakantiecoach Liv

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen