Boedapest door de ogen van een local: 5x zien en doen

De hoofdstad van Hongarije staat bekend om de gezellige koffietenten, romantische bruggen en medische kuurbaden. De veelzijdigheid van Boedapest en de interessante prijzen zijn een gouden combinatie. Maar deze stad heeft meer te bieden. Veel meer. Wat zijn de hidden spots en waar gaan de Boedapesters zelf naartoe? Wij vroegen het een local en nemen jullie graag mee op pad.

Eet traditionele Hongaarse gerechten

De liefde van de man.. juist, dat spreekwoord gaat zeker op in Boedapest. De Hongaren zijn enorm trots op hun lokale gerechten, die ze met veel liefde bereiden. En dat proef je. Het zoete dessert ‘Kürtőskalács’ moet je zeker proberen. Bezoek je Boedapest tijdens de kerstperiode, dan kom je deze lekkernij zeker tegen op één van de kerstmarkten.

Ben je al eerder in Boedapest geweest, dan heb je vast gemerkt dat de Hongaren van paprika houden. En zeg je paprika, dan zeg je Goulash. Deze smaakvolle stoofpot eet je met rund-, schapen-, varkenvlees of vis. Andere traditionele (én lekkere!) gerechten zijn Lángos, Palacsinta en Túrós Csusza!

Tip: Ga zeker iets drinken in de For Sale Pub. Je kan letterlijk en figuurlijk je stempel (of krabbel) achterlaten in het interieur van deze hippe zaak.
→ ADRES: Vámház krt. 2

Kom tot rust op het Margaretha-eiland

De groene diamant van Boedapest, zo staat het Margaretha eiland bekend. Hier stap je uit de drukte van de stad, en kom je drie kilometer lang geen enkele auto tegen. Buiten de rust, de mooi aangelegde tuinen en historische ruïnes zijn er nog meer leuke plekken om te zien: de 100-jarige watertoren, één van de zwembaden, de fontein met muziekshow en de kinderboerderij (of je slaat die juist over).


Lees ook: Boedapest tips: wat te doen in Boedapest in 48 uur


Ontdek de ondergrondse historie van Boedapest

Onder de stad vind je een uitgebreid labyrint van grotten. Dit gangenstelsel is zo uitgebreid, dat nog steeds niet alles in kaart is gebracht. Vroeger waren dit schuil- en wijnkelders en ze zijn de bron van het warme water voor de badhuizen. Tegenwoordig kun je de twee bekendste grotten bezoeken. De Pálvölgyi druipsteengrot is de langste met een ondergronds stelsel van 13 km vol stalactieten. Szemlõhegyi-grot is minder groot, maar er wordt gezegd dat deze een heilzame werking zou hebben voor chronische ziekten.
→ ADRES: Szepvoelgyi ut 162
→ ADRES: Pusztaszeri út 35

Duik in de boeken van de Szabo Ervin bibliotheek

In het centrum van Boedapest vind je deze unieke 19de-eeuwse bibliotheek. Het heeft wel wat weg van het klassieke sprookje Beauty and the Beast. De Barokke revival stijl met massieve kroonluchters, vergulde stucwerkornamenten en kamerhoge spiegels weerspiegelen de pracht en praal van de familie Wenckheim die dit gebouw neerzette.
→ ADRES: Szabó Ervin tér 1

Leuk weetje: medische musea zijn echt een ding in Boedapest. Zo zijn er twee te vinden in de stad, namelijk ‘Semmelweis Medical’ museum en ‘The Golden Eagle Pharmacy’ museum.
→ ADRES: Apród u. 1-3
→ ADRES: Tárnok u. 18

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Boedapest? Boek je verblijf naar het culturele hart van Hongarije en ervaar de stad als een local! Bekijk hier nog meer tips om te leven op vakantie like a local.

Lees meer over: Boedapest   Hongarije   Hotspots   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen