Boedapest tips: wat te doen in Boedapest in 48 uur

Een citytrip naar Boedapest betekent gezellige koffiehuizen, architecturale hoogstandjes, romantische bruggen en medische kuurbaden. Deze stad serveert je een prachtig palet vol cultuur, architectuur en natuurlijk lokale gastronomie. De talloze historische gebouwen geven de stad een flinke portie karakter en doen aan het romantische Parijs denken. Niet voor niets wordt de hoofdstad van Hongarije ook wel ‘Paris of the east’ genoemd. De vibe in Boedapest is natuurlijk helemaal anders, net als het bijhorende prijskaartje. Boedapest is namelijk één van de goedkoopste stedentrips in Europa! Wij bezochten de ‘City of baths’ en delen graag onze persoonlijke Boedapest tips met je.

De Donau verdeelt Boedapest in twee delen: ‘Boeda’ en ‘Pest’. Deze delen verschillen erg van elkaar. Pest is vlak, commercieel en levendig, terwijl Boeda eerder heuvelachtig, authentiek en romantisch is. Voor iedereen is wat te doen in Boedapest dus.

Hoogtepunten van Boeda

Laten we starten met het hoogtepunt van Boeda, letterlijk en figuurlijk. Het Vissersbastion (beter bekend als het Fisherman’s bastion) is een prachtig stuk architectuur van Frigyes Schulek dat in de 19de eeuw voltooid werd. Met zijn hagelwitte kleur en sprookjesachtige torens is het een van de populairste bezienswaardigheden in Boeda. Hier vind je ook de magnifieke Matthias Church. De kleurrijke dakpannen en unieke architectuur maken van deze kerk een opvallende verschijning. Ga na je bezoek aan het Vissersbastion voor een hike naar Gellért hill, waar het Liberty Statue op je wacht. Dit standbeeld verwijst naar de Sovjetbevrijding van Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze plek is dus van historische waarde. Op een hoogte van 234 meter heb je een mooi zicht op de rivier en op Pest.

Ontdek Pest in Boedapest

Via de bekende Kettingbrug (Széchenyi), die zeker een foto waard is, steek je de rivier de Donau over naar Pest. De Kettingbrug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Rooseveltplein in Pest en is de bekendste brug van de negen bruggen in Boedapest. Maak je klaar voor een stevige portie geschiedenis. Het begint al direct nadat je de Donau bent overgestoken, met het oorlogsmonument ‘Schoenen aan de Donaukade’. Het monument vertelt het vreselijke verhaal van de Joodse bevolking die gefusilleerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een moment om even stil te staan bij de gruwel die zich in het verleden afspeelde. Het monument werd ontworpen door Can Togay en Gyula Pauer in 2005.

Iets verderop ligt het wereldberoemde Hongaarse Parlement. Grote kans dat dit imposante Gotische gebouw je al bekend voorkomt. Het pronkt op bijna elke afbeelding van Boedapest en mag dus niet aan jouw citytrip ontbreken. Het is een van de meest iconische constructies in Hongarije en het grootste regeringsgebouw in Europa. Dertien jaar lang werkten duizend arbeiders aan de opbouw van dit immense gebouw. Het gebouw is bedekt met ruim veertig kilo bladgoud en meer dan 1,5 miljoen halfedelstenen.

Tips Boedapest binnenstad

Tijd om de binnenstad verder te ontdekken: op naar de ’Sint-Stefanusbasiliek. De koepel is 96 meter hoog en doet een beetje denken aan het Vaticaan in Rome. Wie wil genieten van een mooi uitzicht over de stad, moet zeker een bezoek brengen aan deze koepel. Wist je dat deze basiliek de grootste kerk van Boedapest is? Koning Stefanus, aan wie de kerk gewijd werd, werd later heilig verklaard.

Thermale baden in Boedapest

Wat te doen in Boedapest? Relaxen! Nu je flink wat architectuur op je bord hebt gekregen, heb je vast trek in wat ontspanning. Die vind je in eenn van de thermale baden. De luxueuze thermale baden vormen grotendeels het imago van Boedapest en mogen uiteraard niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. Het meest bekende en oudste bad is het Széchinyibad. Dit familiebad in de neobarokke stijl uit de 19de eeuw is een van de grootste kuurcomplexen in Europa. Hij trekt met zijn prachtige mozaïeken koepel en gezellige buitenbaden veel toeristen en lokale inwoners aan. Twee andere populaire baden zijn Gellért en Rudas, waarvan Gellért het duurste bad is. Dit bad is gebouwd in de art-nouveaustijl. Tip bij dit bad: middernachtzwemmen.

Restaurant hoppen in de Joodse wijk

We eindigen onze Boedapest tips met een laatste aanrader: de Joodse wijk. Dit deel van de stad draait om trendy cafés en hippe restaurants. Laat je verrassen door de unieke ‘ruin bars’ (vervallen gebouwen die omgebouwd zijn tot pub) en ‘streetfood gardens’. Betaalbare internationale gerechten waar je geen genoeg van krijgt. Terwijl je door de straten struint, word je regelmatig getrakteerd op een mooi stuk straatkunst. 2 vliegen in 1 klap dus!

Tot slot: bezoek je Boedapest op een warme zomerdag? Onze beste tip is dan om het groene hart van de stad te bezoeken: Margaretha-eiland.

Met deze tips en hoogtepunten ben je klaar voor je bezoek aan Boedapest! Als je er bent maak dan net zulke mooie foto’s met deze Instagram hotspots. En wil je deze stad bezoeken zoals een echte local, dan hebben we daarvoor ook 5 tips.

Lees meer over: Boedapest   Hongarije   Hotspots   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen