Cocktails maken: de 8 populairste cocktailrecepten op een rij

Waarmee kom je de donkere winteravonden nu beter door dan met zonnige cocktails maken? En ondertussen wegdromen naar je volgende vakantiebestemming. Wat ons betreft zijn cocktails en vakantie namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want maak je een cocktail, dan krijg je spontaan zin in vakantie. En ben je op vakantie, dan krijg je spontaan zin in een cocktail. In dit blog zetten we de populairste cocktailrecepten voor je op rij en tegelijkertijd inspireren we je graag voor je volgende vakantie. Droom je met ons mee?

Cocktails maken: terug in de tijd

Voordat we gaan dromen eerst een kleine geschiedenisles. Want over de herkomst van het woord cocktail zijn de meningen verdeeld. Aan de ene kant bestaat er het verhaal van de Engelsen. De basis van bijna elke cocktail is sterke drank, zoals whisky of rum. En dit werd vroeger bewaard in barrels. De Engelsen noemden het kraantje op deze vaten de cock en het laatste beetje uit het vat tailings. Al met al best een geloofwaardig verhaal dat het woord cocktail hier vandaan komt. Het andere verhaal is van de Spanjaarden. Het woord cocktail zou afstammen van het woord coctel. Dit woord werd door de Maya’s gebruikt voor gefermenteerde vruchtensappen. De Spanjaarden namen dit woord mee naar Europa waar het verbasterde tot cocktail. Ook dat klinkt overtuigend. Welk verhaal ook waar is, cocktails zijn niet meer weg te denken uit onze tijd. En nu, aan de slag!

1. Mojito: vitamine R uit swingend Cuba

In het kleurrijke Cuba is de frisse mojito de nationale drank. Met een mojito in de hand swing je mee op de klanken van de salsa en ontdek je koloniale steden als Havana, Santiago en Trinidad. De ingrediënten? In ieder geval rum, want zonder deze vitamine R bestaat er geen cocktail in Cuba. En wil je de echte smaak van Cuba in huis halen, kies dan voor de witte rum van Havana Club in plaats van Bacardi. De rest van de ingrediënten voor de perfecte mojito vind je hieronder handig op een rij. Nu nog een mooi glas kiezen, alles erin schenken en salud. Viva Cuba!

Ingrediënten mojito:

  • 50 ml witte rum
  • 60 ml bruisend water
  • sap van een halve limoen
  • 2 theelepels suiker
  • 3 takjes verse munt
  • gemalen ijsblokjes

2. De multi-inzetbare scroppino

De scroppino klinkt Italiaans en dat is ‘ie ook. De lieflijk glooiende regio Veneto is het thuis van deze frisse cocktail, al noemen ze ‘m hier sgroppino. Ook voortreffelijke prosecco wordt in de Veneto gemaakt en bezoek je deze regio tijdens je vakantie, rij dan de Strada del Prosecco. Deze oudste wijnroute van Italië slingert van Conegliano naar Valdobbiadene en verbindt 15 wijngebieden met elkaar. De scroppino is een mix van citroensorbetijs, wodka en prosecco en kan perfect als tussengerecht, is lekker als dessert en doet het ook goed op een feestelijke borrel. Variatietip: vervang de wodka door limoncello voor een dubbele dosis citroen.

Ingrediënten scroppino:

  • 20 ml ijskoude wodka
  • 30 ml ijskoude prosecco
  • 2 bolletjes citroensorbetijs
  • citroenschijf als garnering

3. Meet espresso Martini – here to wake you up and mess you up

Een populaire cocktail met de naam espresso Martini. Als je het uitspreekt zie je dat typisch Italiaanse handgebaar er al bijna bij. Deze cocktail moet dus haast wel uit Italië komen. Maar niets is minder waar. Het recept voor de espresso Martini werd in het Londen van de jaren ’80 bedacht door Dick Bradsell. Volgens deze barman is het verhaal als volgt: een topmodel vroeg hem om een cocktail ‘to wake me up and mess me up’ en de espresso Martini was geboren. Instinker: de espresso Martini bevat géén Martini. Mr. Bradsell gaf ‘m deze naam omdat het wordt geserveerd in een Martiniglas. Dat de espresso Martini en Londen zo’n goede match zijn is niet heel gek. Want wil je alle pracht en praal van Londen in één stedentrip ontdekken, dan kun je wel een paar flinke shots cafeïne gebruiken… Cheers!

Ingrediënten espresso Martini:

  • 30 ml espresso
  • 30 ml wodka
  • 30 ml koffielikeur
  • 3 koffiebonen als garnering

Wil je weten waar het warm is in februari? Dit zijn onze tips.


4. The name is cosmo. Cosmopolitan.

Over de herkomst van de cosmopolitan (of cosmo voor intimi) zijn de meningen verdeeld. Wat we wél zeker weten is dat de cosmopolitan in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd herontdekt. En deze fame had alles te maken met de populaire tv-serie Sex and the City. Het lief en vooral het leed van single lady Carrie Bradshaw en haar drie vriendinnen werd weggespoeld met liters Cosmopolitan. En niet alleen deze cocktail kreeg een boost door deze serie. Ook de stad waarin dit alles zich afspeelde is tot op de dag van vandaag een van de populairste stedentripbestemmingen buiten Europa: New York City. And my oh my, don’t we all love this city. In New York is de overtreffende trap zo’n beetje uitgevonden en de hele stad zindert dag en nacht. De grootste, de mooiste, de hoogste… tijdens een stedentrip New York raak je niet uitgekeken.

Ingrediënten cosmopolitan:

  • 45 ml wodka
  • 30 ml triple sec (zoals Cointreau of Grand Marnier)
  • 30 ml cranberrysap
  • sap van een halve limoen
  • stukje gebrande sinaasappelschil als garnering

5. Bloody mary of ‘marie sanglante’?

Nog zo’n instinker: zo Engels als Bloody Mary klinkt, is het toch echt lichtstad Parijs waar deze cocktail zeer waarschijnlijk is ontstaan. Ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw was er wederom een barman (hoe kan het ook anders) die het recept voor de bloody mary-cocktail bedacht. Deze Fernand Petiot werkte bij Harry’s New York Bar in de Rue Daunou – in die tijd the place to be voor Amerikaanse expats. De typisch Amerikaanse tomato juice combineerde hij met de in die tijd door Russische immigranten geïntroduceerde vodka. Nog wat specerijen erbij et voilà: bloody mary, enchanté. Harry’s New York Bar bestaat nog steeds en vind je in het 2e arrondissement – hartje Parijs dus. Ontdek vanuit hier alle 20 arrondissementen voor een geslaagde stedentrip in Frankrijks hoofdstad.

Ingrediënten bloody mary:

  • 30 ml wodka
  • 90 ml tomatensap
  • 3 druppels Tabasco
  • 2-4 druppels Worchestershire sauce
  • sap van een kwart citroen
  • 2 snufjes zwarte peper
  • 1 selderijstengel als garnering

6. Negroni: de zware jongen onder de cocktails

De Italianen hebben cocktails maken goed in de vingers en ook voor de negroni ben je in Italië aan het juiste adres. Ooit bedacht in Florence door graaf Camillo Negroni als sterkere variant van de americano – hij verving het bruiswater door gin en klaar was deze zware jongen. De negroni is de perfecte borrel na een dag vol cultuur in Florence. Parkeer je achterwerk op een zonovergoten terras met zicht op de schitterende duomo en geniet.

Ingrediënten negroni:

  • 30 ml gin
  • 30 ml Martini Rosso
  • 30 ml Campari
  • sinaasappelschijf als garnering

Dit wil je: ontvlucht de donkere dagen op Gran Canaria


7. Viva Mexico, viva margarita

Trakteer jezelf op een margarita en sluit je ogen bij de eerste slok. Hoor jij ook die kenmerkende mariachimuziek in de verte? Ja? Mooi, sombrero op en gaan. Op naar Mexico. Waar je in Mexico ook vakantie viert, de margarita is een vaste gast op de menukaart van elke zichzelf respecterende bar. Je weet dan wel zeker dat je in een toeristenbar bent, want weinig Mexicanen zijn fan van margarita’s. Mexicanen drinken hun tequila liever straight up – en dan zonder citroen en zout, want dat is alleen voor shotjes. Maar de toeristen zijn wél dol op margarita’s en het is ook zeker een heerlijke tropische cocktail. Zo eentje waarmee je met je voeten in het zand de zonsondergang bewondert in gezellige badplaatsen als Playa del Carmen of Puerto Vallarta. Ga je mee?

Ingrediënten margarita:

  • 45 ml witte tequila
  • 30 ml triple sec (zoals Cointreau of Grand Marnier)
  • 30 ml limoensap
  • grof zeezout voor op de rand van het glas
  • limoenschijfje als garnering

8. Moscow mule: een Russisch-Amerikaanse samenwerking

Poetin en Biden opgelet: Russen en Amerikanen die samenwerken… het kan dus wel. Het van oorsprong Russische wodkamerk Smirnoff werd lang geleden in Los Angeles gemixt met verfrissend gemberbier en de moscow mule was geboren. En of je nu kiest voor een vakantie in Rusland of de Verenigde Staten, in beide landen staat deze populaire cocktail op de menukaart. Standaard geserveerd in een koperkleurige mok met als basis natuurlijk Russische vodka. Dus wat wordt het? Cheers of nashe zdoróvje?

Ingrediënten moscow mule:

  • 45 ml wodka
  • 120 ml gemberbier
  • sap van een halve limoen
  • 2 limoenpartjes als garnering

Wil je cocktails maken echt professioneel aanpakken? Koop dan een cocktailshaker, zorg voor veel ijsblokjes én natuurlijk de juiste glazen. Want cocktails serveren in een longdrinkglas staat toch echt minder feestelijk dan in een stylish Martiniglas of chique champagne flûte. Parasolletje erbij en klaar is je tropische cocktail.

Lees meer over: Cuba   In de pan van   Italië   Londen   Mexico   New York   Parijs   Rusland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen