Culinair genieten in Nederland, wat is er mogelijk?

De culinaire beleving in eigen land. Van uitgebreid dineren in een 17e-eeuws rijks monumentaal pand tot een 5-gangendiner in een stroomtrein die je door het Twentse landschap leidt. Er is zoveel mogelijk. We nemen je mee met onze favoriete culinaire arrangementen. Thuis een culinair hoogstandje op tafel zetten? Maak kennis met sterren chef-kok Peter Postma. Hij deelt een uniek recept en maakt de chef-kok in je los. Nieuwsgierig naar de culinaire geheimen van Nederland? Lees met ons mee.

Eten in een Michelin restaurant in coronatijden

Eddy Guyt van 100% NL ging voor ons op pad en deelt zijn ervaring over eten in een Michelin restaurant in tijden van corona. Hiervoor bezocht hij het Suitehotel & Restaurant de Posthoorn in Monnikendam. Dit hotel en restaurant is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws rijks monumentaal pand en dit zie je terug in de inrichting. Ga je bij dit Michelin restaurant eten, dan heb je bij een van de honderd beste restaurants van Nederland gegeten. Je beleeft hier een echt culinair hoogtepunt.

Hoe ziet zo’n culinair hoogtepunt er in coronatijden uit? In restaurant de Posthoorn eet je ook nu met een gerust hart. De coronamaatregelen worden strikt nageleefd. Je kunt je handen ontsmetten bij binnenkomst. Ook zijn er net als in de meeste restaurants minder tafels. Hierdoor heb je meer ruimte en hebben de chef-kok en sommelier meer aandacht voor je. Chef-kok Jeroen Bavelaar laat je zijn eigen interpretatie van de klassieke Franse keuken proeven. En na zijn 4-gangendiner loop je zo naar je hotelkamer, hoe fijn is dat?

Twijfel je om in tijden van corona een Michelin restaurant te bezoeken? Ons antwoord: dat is nergens voor nodig.


Lees ook: 5 tips voor een culinair weekend weg in eigen land


 

Eten in een stoomtrein

De lekkerste gerechten proeven tijdens een stoomtrein rit door het Twente landschap. Wanneer je verblijft in Tuindorphotel ’t Lansink, legt sterrenchef Lars van Galen je samen met zijn team culinair in de watten. Je springt op de trein in Haaksbergen met een aperitief in je hand. En terwijl je een vijftal heerlijke gerechten voorgeschoteld krijgt, rij je in 2,5 uur naar Boekelo. De rit gaat over een oude treinspoor dat speciaal is aangelegd voor de textielindustrie.

Na deze culinaire rit verblijf je in het moderne 4-sterren Hotel t’ Lansink. Bij het wakker worden, staat er een heerlijk en uitgebreid ontbijt voor je klaar. Tijd om het centrum van Hengelo, Enschede of Almelo te bezoeken. Allemaal op een steenworp afstand. Of je nu een terrasje wil pakken, door het centrum wil wandelen of je vindt dat je garderobe hoognodig bijgevuld moet worden. Er is genoeg keuze. Past natuur meer bij jou? De Sallandse Heuvelrug biedt voldoende mogelijkheden voor fiets- en wandelliefhebbers. Met een beetje geluk spot je zelfs een herder met zijn schaapskudde.

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Boek het culinaire stoomtreinarrangement.

Peter Postma: genieten van uw genieten

Maak kennis met Peter Postma. Sterrenchef en eigenaar van het culinaire begrip Kaatje bij de Sluis uit Blokzijl. Hij deelt een recept waarmee je jouw gasten achteroverslaat. Ook jij hebt een chef-kok in je schuilen.

“Op mijn zestiende begon ik aan een 4-jarige koksopleiding. In die tussentijd heb ik veel geleerd. Mijn ultieme tip: zorg dat je altijd een scherp mes in huis hebt! Als eigenaar van Kaatje bij de Sluis moet ik meer kunnen dan alleen lekker koken. Ik ben verantwoordelijk. En moet zorgen dat je met een glimlach op je gezicht ons weer verlaat. Bij Kaatje bij de Sluis voel je je meteen thuis. Je kunt kiezen uit verfijnde gerechten en bijzondere wijnen. Je gaat zeker niet met honger naar huis. Als afsluiter van je verblijf serven we je een uitgebreid 15-gangenontbijt.”

Tip van Peter Postma:

Gebakken snoekbaarsfilet uit het zwarte water met gekonfijte Pomodori-tomaat, groene asperges en basilicumdressing

Wat heb je nodig?

  • 4 stukken snoekbaars van ongeveer 100 gram
  • 2 Pomodori-tomaten
  • 4 blaadjes basilicum
  • 1 deciliter water
  • 2 deciliter verjus (druivenazijn)
  • 6 deciliter basilicumolie
  • 5 stuks fijn gesneden basilicumblaadjes
  • Versgemalen peper en zout
  • 8 groene asperges

Voorbereiding (is het halve werk)

  1. Schil de asperges, kook ze in ruim water met zout beetgaar (het zoutgehalte kan je het beste beoordelen door zout aan het water toe te voegen en daarna te proeven). Laat ze in het vocht afkoelen. Snijd ze in stukken van ongeveer 2 centimeter.
  2. Verwijder het velletje en snijd de tomaten in vieren, haal de zaadlijsten eruit en doe ze bij de olie, verwarm de olie tot 50°C en laat ze twee uren marineren.
  3. Meng de azijn en het water met een garde of staafmixer, giet druppelsgewijs de basilicumolie erbij, strooi de basilicum erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maak de asperges warm in hun eigen vocht.
  3. Bestrooi de partjes tomaat licht met peper en zout en zet ze in de voorverwarmde oven van 200° C.
  4. Bestrooi de vis met peper en zout en bak ze aan beide kanten ca. 2 minuten goudgeel.
  5. Leg één partje tomaat en een schepje asperges in een diep bord, leg hierop de snoekbaarsfilet, nu weer een partje tomaat en de resterende asperges.
  6. Overgiet het geheel met de dressing en werk af met fijngesneden basilicum. Serveer direct.

Ook zo’n zin om culinair te gaan genieten. Bekijk onze verschillende culinaire arrangementen inclusief overnachting. En wie weet zit je binnenkort aan tafel bij een sterrenchef.

Lees meer over: Europa   In de pan van   Nederland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen