De kerstvakantie was nog nooit zo leuk: vier de feestdagen in Valencia mét een peuter en kleuter

Vanaf de dag dat ze vijf jaar zijn weet je: vanaf nu is het afgelopen met reizen buiten de schoolvakanties. En daar heb ik nog nooit iemand om horen juichen. Ook ik ken de verhalen van andere ouders (en heb intussen zelf de nodige ervaring). Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Het biedt ook mogelijkheden. Bijvoorbeeld een city trip Valencia in de kerstvakantie, mét kinderen. Waarom dat een goed idee is, ook als ze drie en zes jaar oud zijn, lees je hier.

1. Vliegensvlug in Valencia

Vliegen op eerste kerstdag kan ik iedereen aanraden. Onze vlucht vertrekt vanaf Eindhoven airport. Ideaal, want we rollen vanaf de kerstbrunch bij opa en oma zo het vliegveld op. Daar kun je een speld horen vallen en vervelende wachtrijen zijn er dus niet. Eenmaal op plaats van bestemming brengt een taxi (met kinderzitjes!) ons naar het centrum. Binnen vier uur staan we midden in het op die avond autovrije centrum, met de koffers al in het hotel, ons te verwonderen over de lichtjes, kerstversieringen en alle mensen die op de been zijn. Waar bij ons iedereen binnen kerst viert met elkaar, doen ze dat hier op straat.

2. Vervoer in de stad: flexibel én actief

De omgeving verkennen kan per hop on hop off bus. Maar Valencia is natuurlijk de stad bij uitstek om per fiets te ontdekken. Met kleine kinderen is dat, achterop in een kinderzitje, een uitkomst. Je manoeuvreert gemakkelijk door de smalle straten in de oude binnenstad en parkeert overal op loopafstand. Zo eten wij churros bij de Mercado Central om vervolgens bij verschillende kerstkraampjes te stoppen en verse Turrón in te slaan. Rondom het oude centrum ligt een fietspad. Hier vandaan duik je steeds op een andere plek het centrum in. Zo kom je nog eens ergens. Ja, ook bij die kleine boetieks waar je echt even af wil stappen. Doen dus.

3. Logeren in kerstsfeer

Wij verblijven aan Plaza de Auyntamiento in Casual Vintage Valencia. Een fijn hotel, met familiekamers, midden in het centrum. Je ontbijt hier met uitzicht op het plein. Vanuit het hotel loop je zo de eerste kerstmarkt op. Tijdens de feestdagen is dit deel van de stad op meerdere avonden autovrij. Dat is fijn flaneren met de kinderen, want voorbij razende auto’s zijn er niet. De verlichting zorgt voor de nodige charme, de fontein voert zijn eigen show op en de meters hoge kerstboom maakt het decor af. Op dit plein vind je ook de klassieke draaimolen en een heuse schaatsbaan, met apart gedeelte voor de allerkleinsten. Het uitzicht op het verlichte gemeentehuis maakt dit plaatje compleet.

4. Beleef het kerstverhaal

In Valencia kun je er niet omheen: het kerstverhaal. Op elk plein en op iedere markt staat een Belén. Groot, grootser, grootst is hier het credo. Van een compleet nagebouwde miniatuurwereld in de Mercado Central tot levensgrote figuren op de Plaza de la Reina en de Mercado de Colon. Voor de kinderen een ware attractie en ik geloof dat we er niet een gemist hebben.

5. Kerstmarkten in overvloed

Onze favoriet is de kerstmarkt in Mercado de Colon. Niet alleen de hal is een lust voor het oog, ook de moderne kerststal binnen steelt de show. In de kraampjes hier geen prullaria of traditionele lekkernijen. Wel veel moderne, handgemaakte sieraden, tassen en zelfs poppen van jonge ontwerpers. Met daaromheen fijne tentjes voor een café con leche. Ook voor de kinderen (of voor jezelf) is hier volop keuze: van ijsjes of pannenkoeken tot gebakjes die verheven zijn tot ware kunstwerkjes. En dat smaakt nog beter met een kerstdeuntje op de achtergrond.

Natuurlijk is er nog veel meer te zien tijdens een city trip Valencia, of je nu romantisch met z’n tweeën gaat, met een vriendin, of met het hele gezin. En voor de lekkerste hotspots hoef je ook niet verder te zoeken, je leest ze hier.

Lees meer over: Actie!   Europa   Met de kinderen   Spanje   Valencia  
Gerelateerde verhalen