De smaak van Tenerife: weetjes en tips van een local

Wie vakantie viert op Tenerife, kan zich verheugen op een gastronomisch festijn. De Tenerifiaanse keuken overweldigt je smaakpapillen met zo veel verschillende smaken en indrukken dat je niet weet waar je moet beginnen met proeven. Tenerife is altijd al een mengelmoes van culturen geweest, vooral sinds de beroemde tocht van Columbus. Reizigers uit Afrika, Europa en Amerika kwamen en gingen op dit eiland dat diende als ‘checkpoint’ in het grote water. Dat had zijn invloed op de gastronomie, en dat proef je nog steeds. Hoe dan? We vroegen het Fran Belín, gastronomisch journalist op Tenerife.

Traditionele recepten en nieuwe smaken

Fran is duidelijk trots op de gastronomische cultuur van Tenerife. “Afrika, Europa en Amerika hebben onze gastronomie tot onze identiteit gemaakt. Je hebt veel verschillende smaken, zoals tropisch fruit, verse vis en internationale gerechten, die zorgen voor een hoogstaande keuken. Dit onderscheidt Tenerife van andere bestemmingen.” Op dit eiland gaan traditionele recepten hand in hand met nieuwe smaken en innovatieve technieken. Denk maar aan de traditionele Canarische stamppot escaldón, bereid met gofio (de lokale variant van bloem die stamt uit de tijd vóór de Spaanse verovering). Of de restaurants genaamd guanchinches, waar de oudste recepten nog steeds eer aan gedaan worden. Aan de andere kant vind je er ook Michelinsterren, met zowel opnieuw geïnterpreteerde traditionele recepten als compleet nieuwe smaken.

Eten tijdens feestdagen op Tenerife

“De gastronomie op de Canarische Eilanden is altijd al een factor geweest die mensen bij elkaar brengt,” gaat Fran verder. “Familie en vrienden komen maar al te graag samen om zich tegoed te doen aan grote middagmalen of typische tapas met een biertje. Het motto is: er staat nooit te veel op tafel, wie weet wie er nog aanklopt!”

Vooral op feestdagen en tijdens festiviteiten staan de keuken en vooral de traditionele recepten centraal. Zowel het bereiden met de hele familie, als het proeven. Met kerst smullen de Tenerifianen van turrones, een soort nougat, en truchas, een typisch dessert van amandelen. Op verjaardagen organiseren ze heuse barbecues met vlees, patatas arrugadas (gerimpelde aardappel), ensaladilla rusa (huzarensalade) en mojo saus. En wist je dat ze tijdens de Semana Santa (Goede Week) geen rood vlees mogen eten omdat dit het symbool is van Jezus’ gekruisigde lichaam? Vis is hier een must, zoals in een paar evangelies wordt aangegeven. En zo kan Fran nog wel uren doorgaan met het opsommen van typische lekkerheden van Tenerife.

Tips om uit eten te gaan op Tenerife

Vier adresjes waar je lekker kunt eten, Fran? Daar lijkt hij wat moeilijker op te kunnen antwoorden. Niet zo vreemd, met meer dan 3000 bars en restaurants, waarvan vijf restaurants met Michelinsterren. Wel kon hij ons deze tips meegeven. “Vooral in het noorden van Tenerife vind je lokale restaurants, waar je ook lokale wijn proeft voor een zeer goede prijs. Aan de kust vind je de beste verse vis, terwijl Tenerifianen naar de bergen trekken om op speciale picknickplekken te barbecueën, te kaartspelen, te tokkelen op de gitaar, … Voor een écht speciale gelegenheid wagen we ons wel eens naar een Michelinsterrenrestaurant.”

Ja, na een vakantie op Tenerife ben je vele culinaire ontdekkingen rijker. Proef van al het lekkers van het hotelbuffet, sla de à-la-carterestaurants zeker niet over, maar vooral: ga zelf op gastronomische ontdekking op het eiland. Het heeft zo veel te bieden. En wie weet leer je zélf gofio maken bij een Spaanse abuela!

Lees meer over: Eten & drinken   Europa   Spanje   Tenerife   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen