Iets nieuws leren op vakantie: mijn eerste keer duiken op Bonaire

Toen ik voor het eerst (en meteen voor het laatst) ging solliciteren, werd mij de leukste vraag ooit gesteld: wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? En wat was dat dan? Jawel, herhaal dat nog maar eens. Zou je me diezelfde vraag vandaag weer stellen, dan is het antwoord: duiken. En wel op Bonaire. Mooi boven én beneden zeepeil that is. Sterker nog: Bonaire behoort tot de mooiste duikspots ter wereld, zo zeggen de kenners. En wat gebeurt er met je als je op zo’n plek voor het eerst duikt? Precies, dan ben je voorgoed verpest (maar ik loop op de zaken vooruit). En nu wil je vast ook weten wat destijds mijn antwoord was? In Volendamse klederdracht op de foto. Uiteraard kreeg ik de baan en was daarna ruim zeven jaar onder de pannen, dat terzijde.

Here we go

We gingen naar Bonaire om met zijn drieën een pas op de plaats te maken. Niets hoeven op een eiland waar precies dat tot een kunst verheven is. Nouja, niets… Zwemmen, surfen, snorkelen, uitgebreid lunchen, een spontaan danspasje en bourgondisch uit eten gaan, noem dat maar eens niets. Plus: wie naar Bonaire afreist móet eigenlijk gaan snorkelen of duiken. Het eiland staat namelijk wereldwijd bekend om de adembenemende onderwaterwereld vanwege de onaangetaste koraalriffen. Dat komt omdat Bonaire een benedenwinds eiland is en buiten de orkaanzone valt, wat niet geldt voor vrijwel alle andere Caribische eilanden. Deze koraalriffen vormen de leefomgeving van de mooiste tropische vissen. Daarbij is het zicht onder water op sommige plekken meer dan negentig meter. Bam. Nu is ‘iets voor het eerst doen’ best wel het tegenovergestelde van ‘pas op de plaats’, maar we konden, ondanks dat ik duiken altijd vrij eng vond (want een tikkie claustrofobisch), niet anders dan van deze gelegenheid gebruik maken. Daarnaast is het hartstikke goed voor je om regelmatig iets nieuws te doen of leren.

When life gives you Bonaire… you dive

Zo geschiedde. Op het terrein van ons heerlijke verblijf – de appartementen van Hamlet Oasis aan de rand van Kralendijk – zit Dive Friends Bonaire. Een erkende PADI duikschool en je beste uitvalsbasis op Bonaire, of je nu je duikbrevet hebt of een first timer bent. Vroeg in de ochtend haakten we aan en vanaf het eerste moment was het duikavontuur niet alleen leuk maar eveneens verrassend interessant. Je leert hier namelijk niet alleen het hoe en wat over duiken, maar aan de hand van een indrukwekkende (door VIP Diving zelf geproduceerde) film zie je ook waarom duurzaamheid zo belangrijk is. Overal ter wereld maar zeker ook op een klein eiland als Bonaire. Vervolgens het echte werk: de (loeizware!) duikflessen om en gaan. Althans: het zwembad in gaan. Babysteps. Ik vond het allemaal al spannend genoeg eerlijk gezegd. Dat had mijn instructeur overigens nog eerder door dan dat ik het zelf in de smiezen had: in mijn ogen zag hij precies wanneer de twijfel toesloeg op het moment dat ik daar zelf nog over nadacht. Een belangrijke factor om eventuele angsten naar de oppervlakte te verdrijven. Verhip: het duurde niet lang of zelfs ik haalde onder water adem alsof het mijn tweede natuur was. En verder? Verder is duiken bijna hetzelfde als moeder worden: alle clichés zijn waar. Het begin is even moeilijk maar als je eenmaal onder water ligt vallen de zorgen van je af. Drie kwartier lang kan er niemand tegen je praten (heerlijk) en zijn je gedachten echt alleen bij de wonderlijke wereld waarvan je dacht dat ‘ie in Artis zijn hoogtepunt had bereikt. Met niets te vergelijken. Twaalf meter diep gingen we, en het was beeldschoon. Mijn eerste keer … voorgoed verpest.

Lees meer over: Bonaire   Caribisch gebied   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen
4 minuten
Snorkelen op Bonaire: 3x Dee’s hotspots

19 november 2020 door