Duurzamere stedentrip in Berlijn: 5x Jans tips en hotspots

Onze stedentrip Berlijn begint al op het perron. Ja, wij gaan met de trein naar Berlijn, want dat is duurzamer en gewoon gemakkelijk. En dat is niet het enige duurzamere aspect van deze reis. Ik, Jan van travel.with.j, ontdek samen met een vriendin de highlights van Berlijn, maar vooral ook dé plekken waar we heerlijk vegan eten, een lekker drankje meepakken en simpelweg genieten van een lang weekend weg. Dit zijn mijn vijf tips voor je stedentrip in Berlijn.

1. Duurzamer reizen in en naar Berlijn

Het is vrijdagochtend vroeg wanneer we de trein pakken om 7 uur vanaf Amsterdam Centraal naar Berlijn. Wanneer we wegrijden vanuit Amsterdam richting het oosten, begroet de opkomende zon boven de weidevelden ons. Het is mistig en met dit uitzicht is dit de perfecte manier om rustig de dag op te starten. We zitten in de ICE-trein met in wagon 11 een restaurant, waar we onszelf verwennen met een kop koffie, thee of zelfs pompoensoep. Ook handig: naast iedere stoel zit een stopcontact en er is werkende wifi in de trein. Zo kan je dus op een vrijdag prima doorwerken in de trein en de vrijdagmiddag een borrel meepakken in Berlijn.

Ook in Berlijn zelf verplaatsen we ons zo verantwoord mogelijk. Veel mensen in Berlijn maken naast de U-bahn en de S-bahn gebruik van de app Bolt. Met deze app regel je makkelijk een (soort Uber) taxi, huur je fietsen en elektrische steps. Wij proberen alle drie de opties uit en zijn enorme fans van de steps. Een duurzamere manier om Berlijn te leren kennen en kriskras de stad door te gaan. Zo steppen we van de East Side Gallery naar KaDeWe en vanaf Kreuzberg naar Mauerpark, langs de Brandenburgertor.


Lees ook deze tips over het openbaar vervoer in Berlijn


2. Vegan eten in Berlijn

Het is niet voor niets de op één na meest vegan stad van Europa, na Londen. We halen hier ons vegetarisch hart op met de meest uiteenlopende vegan en vegetarische gerechten. Weer eens wat anders dan een soep of een falafelsalade. Om de verschillende kanten van Berlijn te ontdekken proberen we verschillende stijlen van keukens uit.

Op de eerste avond gaan we eten bij Cookies Cream: een verborgen restaurant dichtbij Unter den Linden. Het is wat lastig te vinden, want je moet een soort supermarktopslag door om vervolgens bij een deur uit te komen waar een heel klein een bordje van Cookies Cream naast hangt. Een restaurant waar je voor kunt sparen. De chefs hebben namelijk echt hun best gedaan om verschillende smaken op een zo uitmuntend mogelijke manier te combineren. Kies uit een vegetarisch menu met vijf, zes of zeven gangen. Wij gaan voor het vijfgangenmenu en bestellen hierbij een fles rode wijn. De service is excellent, de ambiance heerlijk en je bent een ervaring rijker.

De volgende avond kiezen we een budgetvriendelijkere optie uit: 1990 Vegan Living, dichtbij station Warschauerstrasse. Deze kant van de stad bezoek je wanneer je 24 uur lang wilt clubben in de Suicide Circus club, maar ook wanneer je op zoek bent naar een rijk assortiment vegan restaurants. Bij 1990 Vegan Living bestel je kleine gerechten als een soort van Aziatische tapas en deze krijg je allemaal op een schaal met kleine potten geserveerd. De aubergine met shiitake is hemels en ook de gestoomde springrolls zijn een enorme aanrader. We betalen samen 60 euro, met een glas Spätburgunder erbij, en gaan voldaan weer naar ons hotel. Tip: pin genoeg cash, want je kunt bijna nergens in de horeca pinnen.


Romantisch uiteten in Berlijn? Ontdek hetisdemerckx’ vier foodtips in Berlijn


3. Rooftopbar Klunkerkranich

Middenin de Turkse wijk ligt het winkelcentrum Neukölln Arcaden waar bovenop een heel bijzondere borrelplek zit. Wanneer we de metro uitstappen en richting de plek die Google Maps aangeeft lopen, denken we eerst: “Volgens mij zitten we niet goed”. Maar wanneer we de Jysk zien, zijn we zeker, want hiernaast is de ingang naar het winkelcentrum. We nemen de lift naar de 5e etage en vanaf daar lopen we door de parkeergarage door naar het dak. Hier zit Klunkerkranich, een homovriendelijke bar met uitzicht over de stad, vooral de delen Mitte en Kreuzberg. Je betaalt 5 euro entree per persoon en moet voor 10 euro borg een buzzer meenemen. Dit is allemaal geen punt, want wanneer we de hoek omlopen, zien we de vele daken onder ons en in de verte de televisietoren schitteren. Je haalt zelf je drank: wij gaan voor een Aperol Spritz en daarna wat bier. We zijn tenslotte toch in Duitsland.

4. Ontbijten in de wijk Kollwitzkiez

Een klein half uur lopen vanaf Alexanderplatz ligt de wijk Kollwitzkiez. In de herfst kleuren de kastanjebomen hier prachtig oranje en de verschillende kleuren van de huizen geven je echt het gevoel dat je in een wereldstad bent. Hier vind je een aantal leuke plekken om te ontbijten en te lunchen. Overal kan je namelijk een Matcha Latte bestellen maar ook een heerlijk glas rosé; dus kijk wat het beste past in jouw planning. Wij gaan zitten bij ABC: Allan’s Breakfast Club and Wine Bar. Deze ontbijt- en wijnbar is opgericht door een Australische man (we vermoeden dat hij Allan heet) en er staan dus ook gerechten op de kaart die je vaak in het Australische Bondi Beach tegenkomt. Veel gerechten zijn vegan en ook is Allan bezig met duurzaamheid. Hij verkoopt namelijk geen avocado’s omdat hij merkte dat hij er te veel moest weggooien. Daarnaast krijg je standaard een gerecyclede wijnfles gevuld met water op tafel. Het is binnen niet zo groot, maar op het terras is het ook heerlijk zitten. Allan heeft namelijk voor iedereen knalgele dekens klaarliggen.

5. Gay district

We overnachten in Riu Plaza Berlin, dichtbij de metrohalte Wittenbergestrasse én – waarom we dit hotel gekozen hebben – dichtbij het gay district van Berlijn. De bars zijn hier de allerleukste, de muziek is naar onze smaak en de sfeer zit altijd goed. Vanaf het hotel is het nog geen 5 minuten lopen naar Tom’s Bar: een gezellige plek waar de shotjes een euro kosten en het barpersoneel enorm vriendelijk is. Het is een plek voor dates, maar ook om gezellig met vrienden een drankje te doen. Het valt op dat in veel uitgaansplekken in Berlijn binnen gerookt mag worden, dus houd daar rekening mee. Na Tom’s Bar sluiten we de avond af in Connection Club. Van ABBA tot Kylie Minogue… De stappenteller slaat bijna op hol omdat die voeten vanzelf van de vloer gaan.

Berlijn staat garant voor een fantastische stedentrip. Makkelijk met de trein te bereiken om je vervolgens te verliezen in de cultuur, het heerlijke (vegan) eten en het bruisende nachtleven. Op zoek naar nog meer tips en bezienswaardigheden van Berlijn, lees dan hier wat nog meer te doen in de Duitse hoofdstad. Doe daarnaast inspiratie op voor de beste Instagram hotspots in Berlijn.

Lees meer over: Berlijn   Duitsland   Duurzamer reizen   Europa   Hotspots   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen