Een potje gelukkig zijn op Bonaire: het zijn de kleine dingen die het doen

Zon, zee, strand en de liefste mensen binnen handbereik: ik ben gelukkig. Ok, plus een koud glas wijn of een dito biertje als we dan toch bezig zijn. Zielsgelukkig.

Klein eiland, groot geluk

Nu snap ik ook wel dat wij als Team Barts Boekje bevoorrecht zijn. We mogen de mooiste plekken op aarde bezoeken en we noemen het werk. Maar dat is het ‘m nou net: júist als we echt vakantie hebben, echt even helemaal niks hoeven, juist dan blijkt maar weer dat de dingen die me (ons) het meest gelukkig maken, alles behalve hoogdravend en ingewikkeld zijn. Even helemaal niks hoeven op die momenten als het thuis even boven je pet groeit. Zodoende vertrokken we voor een week (want nee, we hoeven niet meteen een wereldreis of een sabbatical) naar het kleine eiland Bonaire. Een bijzondere provincie van Nederland en een kleinschalig eiland waar de tijd af en toe stil lijkt te hebben gestaan. Hier geen hip gedoe, geen zien en gezien worden, geen hoge verwachtingen of persé alles uit je dag willen halen. Nee, op Bonaire leven we the easy going island life to the max.

Zoals de locals

Geluk uit kleine dingen halen hebben de Bonairians tot een kunst verheven. Nu is dat niet heel moeilijk op zo’n prachtig eiland maar toch, doe het maar eens: simpelweg alles langs je heen laten glijden en in het moment leven. Een tandje terug. Even Niets. Klinkt eenvoudig, maar is dat heus niet altijd. Op Bonaire wel, om de eenvoudige reden dat alles hier, los van je eigen gemoedstoestand, in kannen en kruiken is. Je hoeft je nooit zorgen te maken over het weer: de zon schijnt, beloofd. Geen kopzorgen over waar te eten want alle restaurants zijn leuk en lekker. Onzeker over je looks? Nee joh, omarm je eigen fijne beach body en geniet! Dat doen de locals immers ook. Alles wat je hoeft te regelen is die rust in je kop. Dat moet je natuurlijk zelf doen maar wat helpt is dat je op Bonaire twee keuzes hebt: de drukkere kant op, of mee met de lokale stijl. Kies voor die laatste, heus. Ga niet iedere dag naar de bekende (duurdere) strandtenten, maar zoek de stranden op waar de locals heen gaat zoals Pink Beach (niet meer zo heel pink hoor), Lac Cai (live muziek op zondag), Slagbaai (let op, je moet entree betalen om het natuurpark in te mogen dus trek er een dag voor uit). Hier heb je nog het ‘alleen op de wereld’ gevoel. Of neem voor een paar dollar de pont naar Klein Bonaire – over ‘alleen op de wereld’ gesproken!

Go with the flow

Gelukt? Mooi. Ons lukte het ook en wij, man Dirk, zoontje Vito van één (die het nog niet zo druk heeft in zijn hoofd hoor) en ik waaiden al snel met de flow van het eiland mee. We stonden vroeg op, slenterden naar de lokale Chinees (zo worden op Bonaire de kleine supermarkten genoemd, meestal gerund door een Chinees gezin maar lang niet altijd) voor wat fruit. Vervolgens naar een van bovengenoemde stranden om de ochtend naadloos over te laten lopen in een ellenlange lunch van wat er voor handen was, afgewisseld met boeken lezen, zwemmen en dutjes. We leenden van iemand een snorkel en dansten een dansje op een spontaan muzikaal intermezzo. Het is altijd wel ergens feest op het eiland, van complete parades in het dorp tot kleine hoe-meer-zielen-hoe-meer-vreugd- groepjes met een radio en een barbecue. Geluk. Het zit hem echt in de kleine dingen. En je vindt het op Bonaire. Beloofd.

Proef ook het relaxte eilandleven op Bonaire. Ga duiken, All Inclusive luieren of geniet van je vrijheid en slaap in een appartement. Wat je ook kiest, je vindt vakantiegeluk op dit fijne eiland. Want beloofd is beloofd.

Lees meer over: Bonaire   Caribisch gebied   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen