Haal de wintersport in huis met een winterse kaasfondue

Wintersport en kaas gaan hand in hand. En dan denk je meteen aan kaasfondue. Dat je dit typische gerecht niet alleen op de piste of in het hotel eet, maar ook gewoon heel gemakkelijk thuis maakt, bewijzen kok Roman Beuk en influencer Dee.

Kaas, kaas en nog eens kaas

Met wat emmentaler, gruyère en bloem maak je zelf een smeuïge kaasfondue. Gril wat bloemkool, courgette en asperges erbij en je diner in wintersportsfeer is compleet. Wist je dat je een extra touch kan geven aan de asperges als je er een pan bovenop zet terwijl ze op de grilplaat liggen te sissen? Hmm! Loopt het water je al in de mond?

Proef de wintersport

Ingrediënten fondue: Ingrediënten garnituur:
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 20 gr bloem
  • 3 dl witte wijn
  • 4 dl melk
  • 200 gr gruyère
  • 200 gr emmentaler
  • 200 gr appenzeller
  • 1 tl venkelzaad
  • Nootmuskaat, naar smaak
  • 1 bos bospeentjes
  • 1 bloemkool
  • 1 komkommer
  • 1 gele courgette
  • 500 gr groene asperges
  • 1 pakje mini-mais
  • Stokbrood

Bereidingswijze fondue:

  • Neem een pan en bak de ui en knoflook 2 minuten in olie.
  • Voeg de bloem toe en meng het geheel tot een papje op laag vuur. Roer het papje nog 1 minuut over de bodem van de pan.
  • Voeg de helft van de wijn toe en breng het geheel al roerend aan de kook op half hoog vuur. Voeg dan de overige wijn toe en breng het wederom aan de kook en laat het 1 minuut rustig doorkoken.
  • Voeg de melk toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde saus.
  • Zet het vuur op de laagste stand, voeg de kaas toe en laat het smelten in de saus.
  • Voeg eventueel venkelzaad en nootmuskaat toe.

Bereidingswijze garnituur:

  • Schil de bospeen en snij de bloemkool in roosjes.
  • Snij de komkommer en courgette in lange repen en verwijder de zaad.
  • Meng een deel van de groenten met wat olie en grill ze 1 minuut in de hete grillpan.
  • Snij het brood in plakken, smeer het in met olie en grill het ook in de grillpan.

Serveer de groenten en brood in kleurrijke schaaltjes en bakjes bij de kaasfondue.

Eet smakelijk!

Lees meer over: Europa   In de pan van   Oostenrijk   Samen weg   Zwitserland  
Gerelateerde verhalen