De eerste keer off-piste! Hier alle tips om voorbereid op pad te gaan!

Denk je aan wintersporten, dan denk je aan lekker cruisen op de piste en genieten van een koffietje of biertje in de zon. Dus waarom zou je überhaupt off-piste willen skiën? En nog belangrijker, hoe ga je veilig en voorbereid op pad. Julie van Dutchies Do Ski vertelt je er alles over in dit blog.

Freeriden

Als kind ging ik zoals menig Nederlander elk jaar een weekje naar de bergen, heerlijk op wintersport. Mijn liefde voor het skiën ontstond pas echt toen ik ontdekte dat er ook nog een hele wereld buiten de pistes bestond! De uitdaging om je eigen spoor te maken, ver weg van de drukte, en het gevoel van vrijheid, trokken mij aan. De beleving van een off-piste run is compleet anders: je skiet door zachte poedersneeuw en zweeft als het ware door de sneeuw heen. Het lijkt wel alsof je vliegt!

Ik krijg de ultieme kick, wanneer ik bovenaan een helling sta waar nog niemand geskied heeft. Ik zie een grote witte helling vol zachte poedersneeuw, die op mij ligt te wachten. Het idee dat ik er als eerste een mooi spoortje in mag zetten, is fantastisch en o zo verslavend. “Freeriden” draait om jezelf uitdagen, creativiteit en de bergen gebruiken als grote speeltuin ver weg van de mensenmassa’s.

Wanneer ben je off-piste?

Om antwoord te geven op deze vraag moet je eerst weten waar de piste ophoudt en de off-piste begint. Je bent off-piste als je de piste verlaat en op een stuk komt wat niet geprepareerd is door de pistebully en waar geen piste paaltjes staan. Het skigebied controleert deze stukken ook niet. Off-piste skiën gebeurt dus geheel op eigen risico en daarom is het belangrijk dat je met de juiste kennis en materiaal op pad gaat. Wist je dat je dat je al off-piste bent, als je bijvoorbeeld onder de stoeltjeslift van de ene piste naar de andere piste doorsteekt en dat je hiermee al een kans hebt om een lawine te veroorzaken? Dit klinkt niet alleen gevaarlijk, het is ook gevaarlijk

… daarom safety first

Ga daarom nooit zonder een (lokale) gecertificeerde skigids op pad. De gids kent het gebied op zijn duimpje, skiet er al het hele seizoen of zelfs leven en kan daardoor goed de risico’s inschatten. Hij/zij kan een mooie, veilige afdaling voor je uitzoeken die past bij je skiniveau. Daarnaast zal de gids je voorzien van een lawinepieper, schep, sonde en een airbag rugzak. De lawinepieper draag je op je lichaam en zendt een signaal uit. Wanneer je in een lawine begraven onder de sneeuw zou komen te liggen, kan je toch gevonden worden. Je kan zelf ook iemand anders zoeken met jouw pieper. Dit ga je ook oefenen met de gids, voordat je aan de mooiste afdaling van je leven gaat beginnen.

De schep gebruik je om iemand uit te graven en met een sonde (een soort lange tentstok) kun je in de sneeuw prikken om exact te identificeren waar iemand onder de lawine ligt. Een airbag rugzak draag je om te voorkomen dat je onder de lawine komt, door aan de hendel te trekken, schiet de airbag open en heb je een grotere kans om op de lawine te blijven drijven in plaats van erin getrokken te worden.

Off-piste skiën is risico management

Off-piste skiën klinkt allemaal heel spannend en dat is het ook. Ga daarom ook niet zomaar een stukje off-piste skiën, zonder goed voorbereid te zijn. Bekijk bijvoorbeeld iedere dag goed de locatieborden op welke plekken het is toegestaan. Om de risico’s beter te kunnen inschatten en te begrijpen, heb ik meerdere snow safety cursussen gevolgd. Ik weet nu hoe ik de risico’s zoveel mogelijk kan verkleinen. Dit houdt in dat ik ook op sommige dagen bij hoog lawinegevaar gewoon lekker op de piste blijf. Echter het gevoel van rust, vrijheid en avontuur zorgen ervoor dat ik het liefste steeds weer van de gebaande paden af ga. Dit doe ik als ervaren freerider nog steeds altijd met een gids, de juiste kennis en materiaal!

Heb je zin gekregen om zelf ook de latten onder te binden? Bij TUI heb je volop keuze uit verschillende ski-trips.

Check de website of instagram van Dutchies do Ski voor meer avonturen.

Lees meer over: Europa   Oostenrijk   Travel hacks   Wintersport  
Gerelateerde verhalen