Eerste keer op wintersport met kinderen

Ooit telde je de dagen af. Was het eenmaal zover, dan bond je ’s ochtends first thing de lange latten onder, suisde de hele dag van de berg en klom ’s avonds op de bar en danste op Atemlos van Helene Fischer. Vorig jaar pasten je ouders op, sloot je de après-ski eerder af – nooit gedacht dat je zo uit zou kunnen kijken naar een nachtje slaap – maar opeens is je kleuter groot genoeg om mee te gaan. Het skiklasje dus. En eerlijk is eerlijk, het is ineens best spannend om je koter voor het eerst uit handen te geven. TUI’s Eveline werkt als ski-lerares en stelt je gerust. Iedere week zie ik ze weer komen: onwennige ouders die hun kinderen achterlaten op de wintersport. Geen nood, het komt goed!

De eerste keer op skiles

De werkweek begint voor mij om 10 uur aan de grote poort boven aan de trap bij het kinderland in Oostenrijk. Handjes geven, voorstellen en kinderen voorzien van hun button mét naam en het land waar ze vandaan komen. En dan, lieve papa’s en mama’s, is het tijd om afscheid te nemen van je spruit. En geloof me, ik weet dat je kleine prins of prinses het misschien moeilijk vindt voor de eerste keer, maar als skileraar heb ik inmiddels écht de juiste skills ontwikkeld om de kleintjes op hun gemak te stellen. We nemen de kids mee naar beneden samen trekken we de ski’s aan en maken groepjes. Nog een extra check of de skischoenen dicht zitten en of deze aan de juiste voet zitten, dit gaat tijdens een wintersport wonderbaarlijk genoeg nog wel eens mis….

En dan haal ik mijn grootste troef tevoorschijn. Vertel deze ski-juf niet alleen wat je naam is, maar vertel me alles over je lievelingsdier. Mocht er een traantje vallen omdat je kleine meid het tijdens de wintersport koud heeft en naar mama wil, dan tover ik uit een grote bak met knuffels zomaar dat lievelingsdier te voorschijn. Ik vertel de kinderen dat dit diertje hun vandaag de hele dag zal aanmoedigen. Het is misschien niet leuk om te horen, maar daarna zijn ze jullie allang weer vergeten.

Lol tijdens een wintersport met kleine kinderen

Met een vrolijk groepje kleuters beginnen we voor de eerste keer met een aantal rondjes te lopen als een beer en als een muis, springen op onze plaats en draaien rondjes om aan de ski’s te wennen. Hierna lopen we naar een blauw matje dat op de sneeuw ligt en ondertussen zingen we ‘Merrie Chrissemus’ zoals het stoerste jongetje heeft gekozen. Ik leer ze allemaal hoe zij hierop zijwaarts omhoog lopen en hierna weer rechtdoor naar beneden glijden door dit zelf eerst voor te doen. Dit loopt vlak af en ja…. Er kan hier écht niks gebeuren tijdens de wintersport want de kinderen maken haast geen vaart, maar ze hebben toch de eerste stap van het skiën meegemaakt.

Ik kijk op mijn horloge en zie dat we al een uurtje bezig zijn. We gaan even in de carrousel, een soort draaimolen waarin de kids staan op de ski’s. Wat hebben ze een lol met z’n allen! Wanneer we 10 rondjes hebben gedraaid doen we onze ski’s uit en gaan we naar binnen voor een glas ranja met een snoepje. Na een korte pauze doen we onze jas weer aan, helm weer op en gaan weer op onze ski’s staan, terug naar de blauwe mat. We gaan oefenen om in de pizzapunt naar beneden te skiën. Hiervoor hebben wij hele leuke grote ‘pizzapunt kussens’ en deze binden we tussen te ski’s van de kinderen.

Wintersport met kinderopvang

Om 12 uur worden een aantal kinderen opgehaald door de ouders en de andere gaan met ons mee lunchen. Tijdens de lunch komen alle kids van alle groepen bij elkaar. Ik zal je vertellen, dit is chaos maar toch ook wel erg leuk. We moeten ervoor zorgen dat alle kinderen geplast hebben, de jassen, helmen en handschoenen niet kwijtraken en daarnaast zorgen dat er geen voedselgevecht ontstaat. Je kunt even gezellig met ze kletsen over van alles en nog wat en die kleintjes hebben altijd veel te vertellen! Eigenlijk kun je het zien als een soort wintersport met kinderopvang. Zo vertelt een meisje uit een groepje dat op de piste skiet mij erg enthousiast dat zij vanochtend allemaal voor de eerste keer het parallel skiën geleerd hebben en vanmiddag twee keer door het ‘Geestenbos’ mogen! Een kleuter die net begonnen is zit mij met grote ogen aan te kijken en ik laat hem weten dat als hij deze week erg goed zijn best doet wij vrijdag ook op de ‘grote mensen piste’ mogen skiën.

Als leraar merk je dat het erg belangrijk is dat de kinderen lol hebben. Dit is dan ook mijn allerbelangrijkste doel en daar trekken we echt alles voor uit de kast. Zo bouwen we trappen van sneeuw waar de kinderen af kunnen skiën, maken we tunnels en bospaden waar de kinderen door kunnen skiën en verzinnen we allerlei leuke spelletjes op de ski’s. Iedere dag sluiten we af met onze mascotte ‘Snoki’ en doen we met alle kinderen samen de snoki-dans.

Proost, we zijn op wintersport

En daarna… dan is het tijd om je kleintje weer in de armen te sluiten na de eerste skiles van de kinderen. Hierna brengen we alle kids weer naar hun ouders die bovenaan de trap staan. Ik meld me af op het kantoor en samen met mijn collega’s knallen we de dalafdaling af. Beneden proosten we bij het dalstation en spreken we onze productieve dag door. Daarna kom ik een kleuter uit mijn groepje tegen en we doen aan de bar heel stoer samen een ‘shotje’ Fanta, proost! Een uurtje later loop ik met mijn collega’s door de sneeuw richting ons huis en zijn we al ideeën aan het uit wisselen voor de les van morgen.

Wil je jouw kids ook meenemen op wintersport en ze de fijne kneepjes van het skiën laten leren in een skiklasje? Bij TUI kun je een wintersport met kinderen boeken en wie weet krijgen ze ook les van zo’n leuke skilerares als Evelien.

Gek op sneeuw en verliefd op de bergen. Deze skilerares heeft van kinds af aan altijd op de latten gestaan en daar krijg je haar ook niet meer vanaf. Van je hobby je werk maken, dat heeft ze gedaan. H...

Gerelateerde verhalen