#livehappy: 4x niet te missen ervaringen in Cuba

Cuba: het land van sigaren, rum en sensuele salsa. Bij het landen op dit Caribisch eiland verwelkomen een warme gloed van gastvrijheid en de typerende vintage vibes ons al snel. Zodra we uit de luchthaven wandelen, maken we meteen kennis met het icoon van Cuba: de Amerikaanse oldtimer. Met een grote glimlach stappen we in de auto. Tijd om ons volledig onder te dompelen in het zwoele Havana en al haar verrijkende ervaringen.

1. Het historische Havana

Havana is een stad met een grote portie geschiedenis. Om deze stad echt te leren kennen trek je met een gids de stad in. Onze eerste kennismaking met de Cubaanse stad is indrukwekkend. Een mix van architecturale hoogstanden en oude gevels zorgen voor een divers straatbeeld. Achter deze authentieke gevels leven vaak 15 tot 20 gezinnen in harmonie met elkaar samen. Hun socio-economische status is niet altijd enorm hoog, maar geluk vinden ze hier in de kleine dingen. Iets waar wij nog van kunnen leren. Cuba is met geen enkele andere bestemming te vergelijken. De cultuur, geschiedenis, manier van leven en het community-gevoel is uniek.

Habana Vieja, het oude deel van de stad, is wat we zien als het ‘echte Havana’. We kijken onze ogen uit terwijl we langs de eeuwenoude pastelkleurige gevels met hoge plafonds struinen. En dit zorgt samen met de uitgelaten sfeer voor de nodige romantiek. Je mag het best letterlijk nemen als we je vertellen dat de locals op bijna elke hoek van de straat dansen. De zwoele en ritmische bewegingen van de salsa maken deel uit van het alledaagse Cubaanse leven. Geweldig toch? Hoog tijd om onze salsa moves te verbeteren.

2. Natuur midden in de stad

Als je je even buiten de stad wilt wanen, ga dan naar Bosque de la Habana, een bos gelegen aan de Almendares rivier. Onze gids brengt ons naar deze prachtige plek midden in de stad. Het warme licht schijnt magisch door de groene kronkelende bomen. We wandelen samen langs de rivier en spotten meteen enkele roofvogels. Deze zijn hier talrijk aanwezig, want aan deze rivier brengt de lokale geloofsgemeenschap Santeria regelmatig offers. Ideaal om een goede foto te nemen van deze aasgieren, maar de overblijfselen van offers moet je er even bij nemen.


Nog meer tips over Cuba? Lees hier de leukste tips en hotspots.


3. Het Cubaanse binnenland

Tijdens je bezoek aan Havana is het echt een must om het binnenland in te trekken. Viñales, een kleine gemeente met kleine tabakshuizen en sigarenplantages, geeft je een beeld over hoe de lokale Cubanen werken en leven. De natuur in dit gebied en de bergen uit kalksteen doen ons zelfs een beetje denken aan het befaamde Halong Bay in Vietnam, maar dan zonder water. Het uitzicht over het Nationale Park van Viñales is gewoonweg prachtig. Het is niet moeilijk te geloven dat dit gebied geklasseerd staat als Unesco Werelderfgoed.

Een van de plekken waar de Cubanen enorm fier op zijn, is het Mural de la Prehistoria. Deze kleurrijke schilderingen op de bergwand dateren uit 1961 en vormen een van de grootste openluchtschilderijen ter wereld. We bezoeken ook een kleine sigarenboer die ons alles vertelt over de Cubaanse sigaren. Craftmanship zoals we het in een mooie term zeggen. Manuele arbeid die de nodige kennis vergt en van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het maakt altijd indruk op ons wanneer mensen met passie vertellen over hun creaties.

4. Tropische stranden van Cuba

Even quality time met ons twee op Cuba’s hagelwitte stranden. Varadero is de meest gekende hotspot, waar ook verschillende all inclusive hotels liggen. Van hieruit neem je de boot naar een van de prachtige cayos, kleine koraaleilanden langs de kust. Santa María is een van de meest dichtbije cayos vanuit Havana. Na een korte rit van zo’n 30 minuten zitten we met onze voeten in het zand. Dit strand is heel rustig en ideaal om samen een strandwandeling te maken. Het is nog ongerept en niet volgebouwd met restaurants, hotels of winkels, wat ons charmeert. Enkel een turquoise zee, een hagelwit strand en hoge palmbomen. Hoogtijd om onze handdoek even te leggen en samen te genieten van alle rust.


TUI Flex: omboeken tot zelfs 7 dagen voor vertrek


Cuba is zo kleurrijk en charmant. Snuif meer Cubaanse sfeer op met ons beeldverhaal door Cuba. Nog meer exotische vibes ontdek je in het beeldverhaal over Mexico en alle verrijkende ervaringen die een vakantie daar je bijbrengen.

Lees meer over: Cuba   Hotspots   Rondreizen   Zuid-Amerika  
Gerelateerde verhalen