5x seú op Curaçao

Mooie vakanties vragen om mooie herinneringen. Dat is precies wat deze collectie espressokopjes is. Je krijgt een espressokopje cadeau bij iedere TUI Deluxe vlucht naar Nederland. Kom je al in de feeststemming als je de roezels op espressokopje nummer 1 ziet? Onze TUI fly assistant purser Vernon Poulo uit Curaçao wél. Want zeg je Vernon, dan zeg je Seú. Als er iemand is die je de ins- en outs van het belangrijkste feest op Curaçao kan vertellen, is hij het wel. Wij stelden hem 5 vragen en Vernon brandde los!

Let op: de espressokopjes worden niet meer uitgedeeld aan boord. 

1. Wat vier je tijdens Seú?

Seú is het oogstfeest op Curaçao en werd al door mijn voorouders gevierd. Zij bedankten de Goden voor de oogst. Want geen regen op Curaçao, is geen oogst. Met rituelen en dans bedankten ze de Goden voor de kracht en de energie voor het zware werk. Vanaf de plantages in het Westen liepen ze naar de stad met de oogst. Mannen en vrouwen hebben daarbij hun eigen taak. De vrouwen droegen de oogst op het hoofd en de mannen maakten muziek. Extra bijzonder is dat dat ook met het gereedschap van de plantage gebeurt. Ze gebruiken de ‘kachu’ (koehoorn), ‘benta’ (mondboog) en ‘chapi’ (schoffel) als percussie-instrument. De traditionele dans die hierbij hoort heet Seú Wapa, waarbij met sierlijke bewegingen het zaaien en oogsten wordt uitgebeeld.

2. Waarom vind je Seú zo leuk?

Je ziet precies hoe het leven op de plantage is. Hoe de mais geplant en gekapt wordt. Hoe er met speciale molens meel van wordt gemaakt en verder de parade ingaat. Ieder danspasje heeft zijn eigen betekenis. Het ritme van de dans wordt gemaakt door de instrumenten. En om God te bedanken zingen we ook over die gereedschappen.

3. Wat doe je zelf tijdens Seú?

Vroeger danste ik veel, ik houd van alle traditie die in de dans zit. Ik zit in een Seú-groep en help met het voorbereiden van eten en drinken en organiseren van de kleding voor de groep. Met van die lijm die je op de kleuterschool gebruikte, maak je eerst de doek stijf en hang je hem buiten om te drogen. Daarna strijken we hem nog stijver. Net als je denkt dat het papier is, spelden we de stof vast rondom het hoofd in allerlei sierlijke vormen.

4. Hoe lang zijn jullie bezig met de voorbereidingen voor Seú?

Dat is per groep verschillend. Sommige groepen oefenen wel 2 maanden met een choreograaf. En ook voor de kleding zijn veel traditionele regels. Vrouwen moeten een blouse met een lange rok met roezels dragen. Mannen dragen een strooien hoed, een hemd met rugband voor gereedschap en een driekwart broek, precies zoals vroeger. Onze groep brainstormt hoe we dat zo mooi mogelijk kunnen maken. Met succes, want ook al staan we achterin de parade iedereen blijft om ons te zien.

5. Wanneer moet je naar Curaçao voor Seú?

Na de vastentijd, meestal op Tweede Paasdag vieren we Seú. Kom dan beslist van Nederland, want dit feest is zelfs groter dan carnaval. Er dansen meer dan 50 groepen mee tijdens de optocht!

Zon, divi-divi en handelshuizen

Ja, het zand is er echt zo wit als de A4-tjes op kantoor en ja, het is de perfecte zon-, zee- en strandbestemming. Curaçao is een beetje Nederland in de Caribbean. Je ziet Nederlandse plaats- en straatnamen en de gekleurde handelshuizen aan het water. Als je zin hebt in lekkere beats en een cocktail bij je ligbedje, ga je naar Mambo of Jan Thiel. En natuurlijk vind je er genoeg rustige baaien en stranden, mét divi-diviboom!

Lees meer over: Caribisch gebied   Curaçao   TUI nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen