De Masai en de olifant: Hoe de TUI Care Foundation olifanten beschermt

Mooie vakanties vragen om mooie herinneringen. Dat is precies wat deze collectie espressokopjes is. Je krijgt een espressokopje cadeau bij iedere TUI Deluxe vlucht naar Nederland. Denk je aan Kenia, dan denk je aan de lange, ranke Masai in hun traditionele rode gewaden. De gekleurde kralenkettingen van deze in het oog springende stam zijn de inspiratie voor espressokopje 5. Net als dat de sieraden het verhaal vertellen over de drager, vertelt dit kopje ook een speciaal verhaal. Het verhaal van de Masai én TUI Care Foundation die hun handen ineen slaan tegen stropers. In 4 stappen leggen we je het hoe en wat uit.

Let op: de espressokopjes worden niet meer uitgedeeld aan boord. 

1. Tsavo Nationaal Park, woonplaats van duizenden olifanten

In Tsavo National Park wonen 12.850 olifanten, waaronder zeker 11 van ’s werelds overgebleven populatie Big Tuskers. Tel daarbij de prachtige natuur en uitgestrekte savannes op. Geen wonder dat dit indrukwekkende park in de top 5 van toeristische attracties in Kenia staat. De Masai en TUI Care Foundation willen er samen voor zorgen dat dit zo blijft. Zodat olifanten door en rond het park kunnen trekken, zonder conflicten met lokale gemeenschappen te veroorzaken óf stropers tegen het lijf te lopen.

2. De natuur is heilig

Als er een volk is dat al eeuwenlang in harmonie met de omringende natuur en wilde dieren leeft, is het de Masai. Bij de Masai hoef je niet te vertellen hoe oud je bent of dat je getrouwd bent. Je sieraden vertellen het. En ze symboliseren de diepe, bijna heilige relatie die de Masai met hun vee en de natuur hebben. Door die sterke band zijn de Masai een belangrijke schakel om de jacht op olifanten voor het kostbare ivoor tegen te gaan.

3. Tien Afrikaanse huizen

Een Afrikaans gezegde luidt: als tien huizen op elkaar letten, is de hele gemeenschap veiliger. Die Afrikaanse filosofie is precies de basis voor het project tenBoma. Swahili voor – je raadt het al… – tien huizen. Het project is opgezet door het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en gesteund door TUI Care Foundation. Samen met lokale gemeenschappen, overheid, rangers en veldteams creëert IFAW zo een gecoördineerd systeem van ogen en oren rondom het Tsavo National Park. Die monitoren en registreren, waardoor stroperij voorspeld en voorkomen kan worden.

4. Big Five, Big Brother

Data is de sleutel bij het voorkomen van stroperij. De ontdekking van een onbekende autoafdruk in de buurt van een dorp, verdachte rook van open vuurtjes en zelfs een overval in een winkel zijn aanknopingspunten. De oren en ogen van de hele gemeenschap en slimme apparatuur zoals drones, satellieten en camera’s verzamelen en verwerken deze gegevens in een centrale database. Analyse van de data is heel belangrijk. Want daarmee gaat het opsporen van stropers veel sneller. En worden patronen zichtbaar. Dat maakt het voorspellen en voorkomen van incidenten weer makkelijker. De veldteams van Kenya Wildlife Service gaan met gevaar voor eigen leven de directe strijd aan met stropers. Ze voeren bloedstollende acties uit en weten ze steeds vaker voor te zijn.

The Big Five & The Good Life

Uitgestrekte savannes, hier en daar heuvels, prachtige valleien, regenwoud, bergketens, en natuurlijk de Big Five… Het Keniaanse landschap is uniek en adembenemend mooi. Maar Kenia heeft ook paradijselijke witte stranden met wuivende palmbomen aan een felblauwe zee. Lastig kiezen? Dat hoeft niet, want Kenia is de perfecte combinatie van een avontuurlijke safari met daarna een paar dagen chillen en bijpraten onder een palmboom aan het strand.

Lees meer over: Afrika   Kenia   TUI nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen
5 minuten
5x seú op Curaçao

20 januari 2020 door

5 minuten
Het mysterie van de Maya’s

20 januari 2020 door

5 minuten
Waarom Fins Design gelukkig maakt

20 januari 2020 door