5x Eilandhoppen in Griekenland met kinderen

Mooie vakanties vragen om mooie herinneringen. Dat is precies wat deze collectie espressokopjes is. Je krijgt een espressokopje cadeau bij iedere TUI Deluxe vlucht naar Nederland. Voor je een Griekse koffie hebt, meet je in je espressokopje water af. Als je dat met koffie en suiker in een pannetje doet, doorroert en van het vuur afhaalt zodra je schuim ziet, heb je een Griekse koffie. Met het kronkelende Meanderpatroon waan je je in no-time in Griekenland. In de Egeïsche Zee waar deze rivier in uitmondt, liggen leuke eilanden om naartoe te hoppen. En dat kan ook prima met kleine kids. Onze collega Linda geeft je 5 tips.

Let op: de espressokopjes worden niet meer uitgedeeld aan boord. 

1. Hippe kids op Mykonos

Als je op Mykonos googlet is een van je eerste hits ‘het Ibiza van Griekenland’. Toch is het eiland verrassend kindvriendelijk. Je vindt hier de mooiste stranden van Griekenland en met spannende kinderavonturen zit het ook wel goed. Als jij de luxe shops in de wirwar van straatjes van Mykonos-stad checkt, vertel je de kinderen over de piraten die hier vroeger woonden. En met een beetje geluk komen ze Pedro de Pelikaan tegen.

2. Bestel een boevenbord

Ja… natuurlijk kunnen ze in iedere taverna een portie friet in de frituurpan gooien. Bang dat je spruit honger lijdt, hoef je dus niet te zijn. Maar mezedes, kleine Griekse hapjes als gefrituurde courgette, feta, tzatziki, kefta en spinaziehapjes zijn behoorlijk peuterproof. Als je het leuk vindt om de kinderen een beetje mee te laten proeven van de lokale keuken, kun je dit verpakken door ze een ‘boevenbord’ te geven. Zo stelen ze van alles van je bord en gaat er net iets anders in dan een kindermenu.

3. Mobiel met een drager

Met alle trappen en kruip-door-sluip-door-straatjes in Chania, Kreta, is je buggy vrij nutteloos als je op pad gaat. Een goede draagzak is hier je beste vriend. Ook de kloosters in de omgeving zijn op deze manier prima te bezoeken. Of de 7 km lange Imbroskloof. Met name omdat je vooral bergaf loopt. En de lunch in een van de tavernes aan het einde van de kloof is de perfecte afsluiting.

4. Lekker relaxed met de boot

Ook al werk je sinds jaar en dag voor een reisorganisatie en heb je heel wat van de wereld gezien: rondreizen met kleine kinderen blijft toch een onderneming. Eilandhoppen op de Cycladen is daardoor een prima vertrekpunt voor een eerste reis met kleintjes. Je maakt geen wereldreis, want de vlucht naar Mykonos is maar een uur of drie. En de eilanden zijn lekker compact: Naxos is drie keer zo groot als Texel. Het is leuk om een auto te huren: je bent overal zo en de mooiste stranden liggen aan je voeten. Maar de belangrijkste pre voor eilandhoppen in Griekenland is dat de veerboot supercomfortabel is. Met een beetje geluk hoef je zelfs je iPad niet uit de tas te halen. De schepen zijn groot genoeg om lekker rond te wandelen. En aan boord zijn praktische cafetaria’s dus die 3 uur varen zijn zo om.

5. Bijtanken op Naxos

Voor eindeloos strandplezier, meer je aan op Naxos. De stranden zijn hier breed en hebben als extra pluspunt dat de zee heel geleidelijk afloopt. Boek je hotel in de buurt van Naxos-stad. De hoofdstad van dit eiland brengt je meteen in Cycladen-sferen: mooie witte huisjes boven een helderblauwe zee. Je zit hier aan het Agios Georgios strand, maar als je je zwemspullen meeneemt zit je met een huurauto of de bus zo op legio andere mooie stranden. Agia Anna bijvoorbeeld!

Yassou, Kreta!

Met je ogen dicht voel je het al: de Griekse zon op je huid, het warme zand tussen je tenen en het ruisen van de zee op de achtergrond. Je proeft die onovertroffen olijfolie, verse dadels, feta, tomaat, Griekse wijn en raki. Doe je ogen weer open en zie het avontuur dat op je ligt te wachten. De Samaria- en Imbroskloof, het paleis van Knossos, het Arkádi-klooster, spetterende waterparken… En dat geluid? Dat zijn de feesten die je niet mag missen.

Lees meer over: Griekenland   Kreta   TUI nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen