Het mysterie van de Maya’s

Mooie vakanties vragen om mooie herinneringen. Dat is precies wat deze collectie espressokopjes is. Je krijgt een espressokopje cadeau bij iedere TUI Deluxe vlucht naar Nederland. Drink je je koffie uit espressokopje nummer 2, dan proef je de geschiedenis van Mexico. Het design van dit kopje is geïnspireerd op de geometrische patronen van de Maya’s en Azteken. En dat is precies waarmee Deborah Harting je kennis laat maken als je in Mexico bent. Als gids gaat ze drie keer per week naar Chichén Itzá en vertelt onze gasten alle ins en outs over dit nieuwe wereldwonder.

Let op: de espressokopjes worden niet meer uitgedeeld aan boord. 

1.Wat is Chichén Itzá?

In 2007 is de Maya-stad Chichén Itzá gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Ooit was de stad het politiek-economische centrum van het Maya-rijk. En hoewel de archeologische zone maar liefst 15 (!) vierkante kilometer groot is, staat de stad op de bucketlists van de meeste mensen vanwege de piramide van Kukulkán, de oppergod van de Maya’s.

2. Heb je altijd al als tourleader gewerkt?

Voordat ik bij TUI werkte stond ik altijd voor de klas. En mijn werk is eigenlijk hetzelfde als een schoolreisje, maar dan voor grote mensen. Het is misschien een open deur, maar als gids is mijn belangrijkste taak dat iedereen op tijd in de bus zit en de weg niet kwijtraakt. In de bus geef ik al flink wat uitleg over de archeologische zone.

3. Blijft Chichén Itzá boeien?

Op de site draait het om de machtige trappenpiramide, de tempel voor de god Kukulcán. Natuurlijk heb ik iedere tempel en elk gebouw inmiddels van alle kanten gezien. Maar doordat de Maya’s veel astrologische kennis hadden, licht op de piramide iedere keer iets anders uit als de zon verplaatst. Ik sta dus regelmatig zelf nog foto’s te maken. Het bouwwerk laat zien dat de Maya’s enorm veel kennis hadden over de dagen en seizoenen.

4. Kun je iets meer vertellen over die astrologische kennis van de Maya’s?

De tempel heeft precies 365 treden, voor iedere dag van het jaar één. Op de dagen waarop de lente en de herfst beginnen, valt de schaduwen door de stand van de zon zo dat de trappen op kruipende slangen lijken.

5. Wanneer is je dag geslaagd?

Als iedereen weer in de bus zit en op het evaluatieformulier schrijft dat ik de highlight van de dag was. En natuurlijk als ik bij de El Caracol sta. Deze sterrenwacht is gewijd aan de God van de wind. Het maakt niet uit wanneer ik daar sta. Maar iedere keer als ik daar kom voel ik – hoe windstil het bij de andere tempels ook is – een vlaagje wind. Mensen geloven het niet, maar dat is nu het mysterie van de Maya’s.

Nacho’s, Maya’s en stranden

Het land van de Maya’s, siësta en piñata’s. Maar ook: schitterende zandstranden, gezellige badplaatsen en een heerlijk klimaat. Zet je smaakpapillen op scherp en stap in de wondere wereld van de taco’s, tortilla’s en nacho’s. Mexico is zo’n bestemming die het hart van iedere bezoeker steelt. De hartelijke Mexicanen – met hun oprechte en brede glimlach – zorgen dat het welkom warm is en dat je je snel thuis voelt in dit land.

Lees meer over: Caribisch gebied   Mexico   TUI nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen