Eten in Italië: 5 dingen die je echt eens (of beter niet) moet bestellen in Italië
Als je denkt aan het eten in Italië dan denk je vast aan pizza, pasta, gelato, … De Italianen zijn enorm trots op hun keuken en hebben strikte eetregels. Elke familie, stad en regio heeft zijn eigen tradities en manieren om gerechten te bereiden. In dit blog vertellen we je vijf do’s and don’ts om te eten in Italië. Zo verras je de locals met je kennis en voorkom je boze blikken!
Do: een echte Italiaanse klassieker: bruschetta
Bruschetta – uitgesproken als ‘brusketta’ – is een echte must-try als je in Italië bent. Dit krokant sneetje brood ingewreven met knoflook, besprenkeld met olijfolie en afgemaakt met verse basilicum en stukjes tomaat is perfect als tussendoortje of voorgerecht. Het brengt je meteen in de mediterrane sferen.
Don’t: pizza Hawaï? Niet in Italië!
Een pizza met ananas zal je niet snel in Italië op de menukaart vinden. De Italianen noemen het zelfs ‘een misdaad in de keuken’. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Canada en niet uit Italië. Volgens hen is het niet mogelijk om hartig en zoet te combineren op een pizza. Zin in een pizza Hawaï? Dan kan je beter wachten tot je weer thuis bent, of kies voor een klassieker zoals de pizza Margherita of pizza Quattro Formaggi.
Do: eindig je maaltijd perfect met tiramisu
Tiramisu is een echte klassieker onder de Italiaanse desserts. De naam tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ of ‘pep me op’. En dat is wat dit heerlijke dessert doet. Met in koffie en amaretto gedrenkte koekjes of biscuit, romige mascarponecrème en een laagje cacao is het de perfecte afsluiter van een Italiaans diner. Hier word je gegarandeerd vrolijk van.
Don’t: maak deze pasta-blunders niet
Pasta wordt in Italië gezien als eerste gang (primo piatto), gevolgd door een hoofdgerecht met vlees of vis. Daarom kan je best geen pasta Alfredo bestellen, want volgens de Italianen hoort kip niet thuis in een pastagerecht. Voor hen draait pasta om de eenvoudige combinaties met ingrediënten zoals kruiden, tomaten, olijfolie en kaas. Zo wordt een klassieke carbonara nooit met room gemaakt, en pasta bolognese wordt gegeten met tagliatelle en niet met spaghetti, omdat een stevige saus beter past bij een brede pasta. Nog een belangrijke regel: parmezaanse kaas hoort niet bij visgerechten. Een echte Italiaanse pasta met zeevruchten wordt altijd zonder kaas geserveerd. Wil je genieten van een authentieke pasta? Kies dan voor een traditionele pasta, zoals cacio e pepe of vongole.
Geen cappuccino na 11u
Zin in een cappuccino na je lunch of diner? Dan heb je pech! De Italianen drinken cappuccino alleen bij het ontbijt. Na 11u zal je dan ook geen local een cappuccino zien drinken. Als toerist kan je misschien wel een cappuccino krijgen, maar wees voorbereid op een eventuele boze blik van de ober. Wat kiezen de Italianen wel? Na de lunch of diner drinken ze hun sterke espresso, bedoeld om hun eten beter te verteren. Als je toch zin hebt in een koffie, maar je wilt iets minder sterk, kan je een caffè lungo bestellen: een espresso met meer water, waardoor het een mildere smaak krijgt.