Eten op Sicilië: deze Siciliaanse gerechten wil je echt niet laten staan

De belangrijkste reden voor een vakantie naar Sicilië is misschien wel de verrukkelijke, met geen ander land te vergelijken Siciliaanse keuken. En geen (ei)land ter wereld waar de pasta beter is dan op Sicilië. Echt, eten op Sicilië is een feestje. Let wel: niet alleen voor pasta mag je naar smaakvolle eiland. Welnee, dan doe je de Italianen, en zeker de Sicilianen tekort. Probeer vooral ál deze Siciliaanse gerechten. You can thank us later.

Arancini

Deze soort grote bitterballen gevuld met ravioli en ragout zijn een ware Siciliaanse specialiteit. De meest traditionele arancine zijn gevuld met ragout, maar ze zijn er ook met ham en kaas. Leuk weetje: hoewel de gefrituurde ballen meestal arancini worden genoemd, is de echte naam ‘arancine’ wat letterlijk kleine sinaasappels betekent.

Busiate met Pesto Trapanese

Pasta? Ja, natuurlijk. Maar toen zagen we plots Busiate op de kaart. Dat bleek een typische pasta uit Trapani, een stad in het noordwesten van Sicilië. Een soort stevige kronkelpasta gemaakt van durum, tarwebloem en water, die het lekkerste is met pesto Trapanese, gemaakt van tomaten, knoflook, basilicum en amandelen. Een lokale variant op de meer bekende pesto Genovese. Lekker met (flink wat) Parmezaanse kaas.

Pasta alla Norma

Uit Catania, een stadje aan de oostkust van Sicilië, komt misschien wel het bekendste pastagerecht van het eiland: Pasta alla Norma. Deze pasta met tomaten, aubergines, knoflook, basilicum en ricotta salata (gezouten ricotta) is vernoemd naar de negentiende-eeuwse opera met dezelfde naam: Norma. Zowel het gerecht als de muziek worden beschouwd als echte meesterwerken.

Panelle

De koningin onder het Street food van Palermo. Dit typisch Siciliaanse Street food aten we voor het eerst aan een van de picknicktafels bij de kleine openluchtlunchroom van Tonnara di Scopello. De Sicilianen kopen de platte beignets in de vele friggitorie, kleine winkeltjes, waar ze alleen gefrituurd eten serveren. Heerlijk vonden we ze, vooral op een sesambroodje met een beetje citroen.

Caponata

Nee, wij denken ook niet meteen vega of vegan wanneer we aan Sicilië denken. Eerder aan verse vis en borden kruidige pasta met gehaktballen. Maar wist je dat Caponata een typisch gerecht van het eiland is? Ontzettend lekker, rijk van smaak en all vegan. Niet heel erg aantrekkelijk om te zien, maar dat nemen we op de koop toe. Caponata is gemaakt van aubergines, tomaten en azijn waardoor je de bitterzoete smaak krijgt die zo typerend is voor het eiland. Koud eten kan ook als voorgerecht, of warm als bijgerecht.

Cannoli

Duh! Deze klassieker is vast en zeker de dessertdroom van elke zoetekauw. De knapperige schelp van koek is gevuld met verse, zoete ricotta van schapenmelk en chocoladeschilfers, vaak geserveerd met gekonfijte vruchtjes. Aan het begin van de hoofdstraat van Cefalù vind je ze bij verschillende zaakjes en bij vrijwel ieder restaurant staan ze op de dessertkaart. Een variatie hierop, en eigenlijk nog lekkerder (al plak je ze zo op je heupen) zijn Cassatelle alla Trapanese. Zachte halve manen van deeg gevuld met zoete schapenmelk, ricotta en chocoladeschilfers, bestrooid met poedersuiker. Je eet ze terwijl ze nog warm zijn. Buon appetito!

Zoals we al zeiden: eten op Sicilië is echt een feestje. En met deze Siciliaanse gerechten sla je de plank zeker niet mis. Lees dan nog even verder: Sicilië met kinderen: een kleinschalige vakantie in 5 simpele stappen.

Barts Boekje is een up-to-date adressensite met dagelijks nieuwe tips: van hippe nieuwe plekken tot onvolprezen golden oldies. De oorsprong van Barts Boekje ligt in stapels volgeplakte en nog voll...

Gerelateerde verhalen