Proef Vietnam als een echte local: 5 foodtips in Vietnam
Een rondreis door Vietnam is niet compleet zonder alle authentieke gerechten uit te proberen. De Vietnamese keuken staat bekend om de rijke, verse en frisse smaken. De gerechten zijn niet alleen lekker maar ook gebaseerd op de cultuur en geschiedenis. Het beste eten vind je bij lokale straatstallen en hier proef je het echte streetfood. Met deze 5 tips mis je de must-try gerechten van Vietnam zeker niet.
Het nationale gerecht: Phở
Een van de populairste Vietnamese gerechten is Pho. Het wordt gezien als het nationale gerecht van Vietnam. Het gerecht is niet alleen nationaal maar ook wereldwijd bekend, een echte must-try dus. Pho is een soepgerecht met rijstnoedels, een rijke heldere bouillon en verschillende soorten vlees. De rijke smaak van de bouillon samen met wat limoen, hoisin en sriracha saus en de groenten zorgen voor de perfecte combinatie van smaken. Pho smaakt in verschillende regio’s anders. Zo is er een verschil tussen de Pho uit het noorden en zuiden. Beleef tijdens je rondreis zelf het verschil, we zijn benieuwd wat jouw voorkeur is.
Het perfecte ontbijt: Bánh mì
In Aziatische landen wordt er weinig brood gegeten. Maar tijdens het Franse imperialisme is er in het zuiden van Vietnam een fusiegerecht ontstaan: Banh mi. Banh mi betekent ‘brood’ in het Vietnamees. Op een knapperige baguette wordt paté, mayonaise, Vietnamese worst, vlees, gezuurde groente, koriander, chilipepers en maggi saus belegd. Een voortreffelijke fusie van de westerse en Vietnamese smaken. Met een Banh mi als ontbijt begin je de dag meteen goed. In Ho Chi Minhstad vind je de beste Banh mi bij de straatstallen.
Maak de mooiste foto’s in Vietnam bij deze Instagram hotspots
Knapperig en vol van smaak: Bánh xèo
Banh xeo is een Vietnamese pannenkoek gevuld met vlees, garnalen, taugé en bosui. De naam ’xeo’ verwijst naar het geluid wanneer het beslag in de hete pan wordt gegoten. Hierdoor ontstaat het knapperige laagje van de pannenkoek. Je dipt Banh xeo in nước mắm, een vissaus die zout, zoet en pittig is van smaak. Samen met frisse groenten zoals sla, koriander en munt is Banh xeo een heerlijk gerecht. Dat is ook de reden waarom het vaak een favoriet is onder de Vietnamezen.
De frisse smaak van Vietnam: Gỏi cuốn
Een traditioneel Vietnamees gerecht is Goi cuon. Het staat bekend om de frisse smaak, ideaal voor de tropische hitte in Vietnam. Daarom kennen we Goi cuon ook wel als spring roll of summer roll. Het gerecht bestaat uit rijstpapier gevuld met rijstvermicelli, varkensvlees, garnalen en groenten. Je stelt de rol zelf samen, zo kies je ook de ingrediënten die je lekker vindt. Na het samenstellen dip je de Goi cuon met een hoisin pindasaus of met de traditionele nước mắm.
Niet te vergeten, een dessert: Chè
We hopen dat je nog niet vol zit na al deze tips, maar gelukkig maakt dat niet uit. Het dessert gaat niet naar de maag, maar naar het hart. Che is niet te missen in de Vietnamese keuken. Het dessert bestaat in verschillende vormen. Zo vind je het als een zoete drank, dessertsoep of pudding. Een van de bekendste is Chè ba màu: een zoete drank met rode bonen, groene mungbonen, witte erwten en chiazaad. De 3 lagen zijn 3 kleuren, daar komt ook de naam ‘ba mau’ (drie kleuren) vandaan. Andere Che’s die je zeker moet proberen zijn Chè đậu trắng, Chè Thái en Chè Bắp.
Naast je onvergetelijke reis zal je de smaken van de Vietnamese keuken ook niet snel vergeten. Er zijn nog veel meer Vietnamese gerechten te ontdekken, maar deze zou iedereen eens moeten proeven in Vietnam. Op zoek naar meer culinaire inspiratie? Lees dan in deze blog over foodtips in Parijs.