Nieuwe vakantiebestemmingen ontdekken: Froukjes eerste keer Kroatië

Al jaren hoor ik het overal om me heen: Kroatië is zo’n fijn vakantieland. En dus stond het al lange tijd hoog op mijn vakantiewenslijst. De hoogste tijd om zelf te ontdekken wat Kroatië zo’n heerlijke reisbestemming maakt.

Eerste kennismaking met Kroatië

Die ontdekkingstocht door Kroatië maak ik niet in mijn eentje: ik ga samen met mijn dochter Emma. Tenminste … we denken dat we met z’n tweeën gaan. Maar in het vliegtuig is daar plotseling mijn vriend Jordy. Wat een verrassing, hij gaat ook gezellig een paar dagen mee! We vliegen naar Split en daar huren we een auto. Ik vind dat de ideale manier om van het vliegveld naar het hotel te reizen. Want onderweg naar onze bestemming zien we al heel veel van het land. En natuurlijk geeft het ons ter plekke ook de vrijheid om de omgeving op eigen houtje te ontdekken. De eerste indruk is alvast goed. We genieten van de uitgestrektheid van het land en vergapen ons aan de prachtige grote bergen.

Dat is fijn aankomen

Na ongeveer anderhalf uur rijden richting het zuiden, bereiken we Tuçepi. In dat kleine dorp aan de kust ligt ons – heerlijke – hotel, TUI BLUE Jardan. De mooie kamers met een luxe uitstraling en het fenomenale uitzicht over zee: wij zijn verkocht. Het hotel heeft ook meerdere zwembaden die allemaal uitkijken over de zee. Het restaurant is groot en omdat wij ’s avonds laat aankomen hebben ze voor ons een bord eten bewaard. Zo attent! Wanneer we na een goede nacht slaap weer naar het restaurant gaan, zien we ook het heerlijke en uitgebreide buffet. Er is zo veel keuze dat we niet weten waar we moeten beginnen. En ook over het buffet ’s avonds kan ik kort zijn: zeer uitgebreid en heel erg lekker.

Krka-watervallen

De reis achter de rug, dan kan het ontdekken beginnen. Vanaf Tuçepi rijden we anderhalf uur naar het zuidoosten om bij de prachtige Krka-watervallen te komen. Best een eind rijden dus, maar als je het mij vraagt: absoluut de reis waard. Je rijdt eerst naar de kleine stad Skradin en daar neem je de boot. Neem gerust even de tijd; Skradin is een leuke plek om even rond te wandelen en iets te drinken op het grote plein. Eenmaal bij de Krka-watervallen maak je een wandeling langs de watervallen. Het is een prachtig natuurgebied waar je zelfs kunt zwemmen. Voor de ultieme ervaring kies je voor een dagtrip naar de watervallen.


Benieuwd naar nog meer mooie watervallen in Kroatië? Dit is onze top 5


Hotspots in Split

Verder staat er ook nog een dag naar de leuke stad Split op het programma. Must-do: wandel door het prachtige Paleis van Diocletianus en eet bij hotspot Bokeria in de binnenstad. Aftoppen doe je met ijs bij Gelateria Emiliana (lemon/lavendel is mijn favoriet). Er staat altijd een rij, maar ik beloof je dat het het wachten waard is. Als je in Split bent, rij dan een half uur door naar het noorden, naar de stad Trogir. De stadskern ligt op een klein eiland en is UNESCO werelderfgoed. Als je lekker vroeg gaat is het nog rustig en ontdek je op je gemak de stadskern.

Tips in Tuçepi

We stappen niet elke dag in de auto. In Tuçepi zelf is ook genoeg te beleven. Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan voor een activiteit met wat spanning: ziplinen door de bergen. Het is een geweldige ervaring. Het is spectaculair zo hoog in de bergen, dus bereid je voor op een behoorlijke adrenalinerush. Een andere aanrader in Tuçepi is de beroemde Biokovo Skywalk. Dat is een soort glazen brug op 1,2 kilometer hoogte in de bergen. Dit uitzicht zal je niet snel vergeten.

In en om het hotel

Bijkomen van alle indrukken doen we bij ons heerlijke hotel. Aan het zwembad, of aan zee. Ons hotel ligt namelijk meteen aan het strand. Naast luieren kun je hier ook geweldig suppen of jetskiën. ’s Avonds gaan we graag naar het iets grotere Makarska, dat vlak bij Tuçepi ligt. Makarska is een leuke plaats om gezellig doorheen te wandelen. Er is iets meer bedrijvigheid, er zijn leuke restaurants en er is een haven met allerlei kraampjes.


Meer inspiratie voor een verblijf in Kroatië? Ontdek 5x de mooiste glampings.


Verknocht aan Kroatië

Kroatië is een heerlijk en toegankelijk vakantieland. De natuur en de bergen zijn prachtig, het land is heel uitgestrekt en er is veel te zien. Na een paar dagen met z’n drieën brengen Emma en ik er ook nog een paar dagen samen door. En ook als je alleen met een kind bent, is Kroatië een fijne vakantiebestemming. De Kroaten zijn heel vriendelijk en hulpvaardig, en er is van alles te beleven. Na mijn eerste keer in Kroatië weet ik: het was zeker niet de laatste keer.

Lees meer over: Europa   Familie   Hotspots   Kroatië   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen