Viva la voordelige vakantie: 4x zo bespaar je héél gemakkelijk geld op reis
Het leven is leuk, soms een beetje ingewikkeld, maar bovenal: duur geworden. Daar kun je hard om huilen, maar je kunt de boel ook te slim af zijn. Helemaal als je op vakantie gaat. Want wie z’n vliegtickets en accommodatie eenmaal in de pocket heeft, hoeft op bestemming niet veel geld meer kwijt te zijn. Let maar op.
In dit blog geven we je een aantal slimme tips om geld te besparen vanaf het moment dat je voet aan buitenlandse grond zet. Zonnebril op en zonnebrand mee? Hoog tijd voor plan B(udget).
1. Liefde gaat door de maag – eet slim
Dineren met uitzicht op zee is natuurlijk één groot feest, maar waarschijnlijk ook één grote aanslag voor je portemonnee. Doen? Zeker, maar maak de dagen daarna dan weer budgetvriendelijke keuzes.
Kook bijvoorbeeld een keer zelf. Scoor een lokale specialiteit in de supermarkt of doe je inkopen op een gezellige markt en kokkerel ‘s avonds de sterren van de hemel. Geen keuken tot je beschikking? Organiseer je eigen picknick. Zit je front row waar je maar wil, maar dan zonder dat je tien euro voor je wijn betaalt. Sterker: voor dat bedrag heb je een hele fles. Of tien stokbroden, aan jou de keuze.
Ook altijd slim: eet waar de locals eten. Scheelt je qua prijs een slok op een borrel, en koken – dat kunnen ze daar wel. Studentenwijken zijn ook handige plekken om op zoek te gaan naar smakelijke en betaalbare tentjes. En de sfeer? Die krijg je er daar gratis bij.
Lees ook: zo leef je op vakantie like a local
2. Plan je uitjes vooraf
When in Rome … wil je natuurlijk het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel bezoeken. En in Parijs kun je de Eiffeltoren en het Musée d’Orsay niet overslaan. Gelukkig hoef je geen bakken met geld uit te geven om de mooiste bezienswaardigheden te zien. Inwoners van Europa onder de 25 jaar hebben zelfs gratis toegang tot veel musea en monumenten in Parijs, zoals het Louvre en de Arc de Triomphe, wat je stedentrip een stuk voordeliger maakt. Onze tip: check van tevoren of online tickets goedkoper zijn. Bespaart je mogelijks geld, maar ook ellenlange wachtrijen voor de kassa. En tijd is, precies, ook geld.
Wil je het helemaal handig aanpakken, kijk dan ook van tevoren of er combinatietickets bestaan. Meer cultuur = niet duur! Waarschuwing vooraf: koop je souvenirs niet op dit soort toeristische plekken. Op lokale markten scoor je vaak exact dezelfde koelkastmagneet voor een veel vriendelijkere prijs. En nog leuker is het natuurlijk als je iets authentieks vindt dat niet al bij iedereen in de keuken hangt.
3. Budgetproof vervoer
Ja, een taxi is heerlijk luxe en soms is dat het geld echt waard, maar het lokale vervoer is steevast stukken goedkoper. En vaak nog leuker ook. Je krijgt meteen een indruk van de inwoners en wordt ook gelijk gedwongen om de bestemming geografisch onder de knie te krijgen. Twee sub-tips, komen ze aan.
Check de verschillende metro- en buspassen: in veel steden is een dag- of weekkaart voor het OV een stuk voordeliger dan losse ritten. Bedenk vooraf welke routes je gaat nemen en reken uit wat voor jou de goedkoopste optie is.
Lees ook: hoe werkt het openbaar vervoer in Londen en Berlijn
Huur een fiets of daag je benen uit: op veel bestemmingen is fietsen een goedkope en leuke manier om de stad te ontdekken. Pluspunt: je verbrandt meteen die croissants en pastéis de nata van die ochtend. Datzelfde geldt natuurlijk voor de benenwagen. Ga een uitdaging met je stappenteller aan, en je zult zien dat de lunch nog vele malen beter smaakt ook.
4. Blijf scherp op (bepaalde) kosten
Soms geef je ongemerkt geld uit aan dingen die je makkelijk kunt vermijden. Of erger nog: die eigenlijk helemaal geld hoeven te kosten. Met de volgende, en ook meteen laatste tips, houd je simpel grip op je budget.
Let op internetkosten: binnen de EU kun je meestal zonder extra kosten gebruikmaken van je eigen telefoonabonnement, maar buiten de EU kunnen roamingkosten snel oplopen. Gezellig, even bellen met oma – totdat je er ineens achter kwam hoe duur dat geintje was. Maak daarom gebruik van gratis wifi-spots of overweeg als je echt flexibel wil zijn een lokale prepaid SIM-kaart of eSIM aan te schaffen.
Betaal met cash: een koffietje hier, een borrelplankje daar. Betalen met je pinpas is makkelijk, maar je geld vliegt de digitale deur uit want je betaalt per transactie. Door contant geld mee te nemen, houd je veel beter bij wat je dagelijks uitgeeft en blijf je makkelijker binnen je budget. Bovendien geeft het ook net dat beetje extra vakantiegevoel – betalen met het hoofd van de Queen (of king) op je Britse bankbiljet. Hartstikke gezellig, toch?
Wissel je geld slim: je euro’s omwisselen en daar (veel) te veel voor betalen. Willen we niet. Vermijd daarom dure wisselkantoren op luchthavens of in toeristische gebieden, en wissel je geld al om in Nederland, of gebruik lokale ATM’s voor een betere wisselkoers. Een slimme man of meid, is goed voorbereid. En veel goedkoper uit.
Meer, meer, meer én boeken
Tips in de pocket? De startblokken staan al voor je klaar. Hoogtijd om de ideale zonvakantie te scoren zonder je budget te overschrijden. Beviel dit blog je wel en zou je graag meer inspiratie opdoen over budgetvakanties? Bekijk dan zeker ook nog deze reisblogs. Gered binnen budget – graag gedaan.