Het zit hem vaak in de kleine dingen: 5 tips om je vakantie duurzamer te maken

Snak je ook zo naar een welverdiende vakantie, maar wil je dit graag ook een beetje duurzamer? Verantwoord op vakantie hoeft helemaal niet ingrijpend te zijn. We geven je vijf gemakkelijke tips waarmee je je vakantie leuker en duurzamer maakt.

1. Eet lokaal

Is eten ook voor jou een belangrijk onderdeel van je vakantie? Dan klinkt deze tip je vast als muziek in de oren. Kies voor een lokaal restaurant dat veel streekgerechten serveert. Vaak eet je hier de lekkerste gerechten en proef je de lokale culinaire specialiteiten. Niets gaat boven de echte Spaanse gambas pil pil of een Napolitaanse pizza. De lokale gerechten worden natuurlijk gemaakt van streekproducten. Deze hoeven niet geïmporteerd te worden, maar worden bij de lokale boeren ingekocht. Hierdoor gaat er meer naar de locals en wordt er minder C02 gebruikt. Lokaal eten is dus een echte win-winsituatie. Wij kiezen voor lokaal, jij ook? Doe culinaire inspiratie op voor je volgende vakantie, we hebben al heel wat unieke plekjes voor je ontdekt.

2. Ga op verantwoorde excursies

Een goede excursie maakt je vakantie af. Het geeft je iets om later nog eens aan terug te denken. Je ontdekt nieuwe lokale bijzondere plekken. Eerder hebben we onze 5 favoriete duurzamere TUI excursies voor je op een rij gezet. Maar wat houdt een duurzamere excursie nu precies in? Deze trips houden rekening met mens, dier en milieu. Kies bijvoorbeeld niet voor een boottocht, maar maak een avontuurlijke hike en ontdek de mooie natuur op je vakantiebestemming. Of kom achter lokale geheimen tijdens een culinaire trip. Een excursie wordt toch meteen leuker wanneer je weet dat je hiermee de lokale bevolking steunt?


Lees ook: Achter de schermen: de TUI Care Foundation | Smile


3. Gebruik niet onnodig veel water

Water besparen op vakantie. Het zijn vaak kleine simpele dingen (die je ook thuis doet). Douch na een dag luieren op het strand niet langer dan nodig. De handdoek waarmee je je hebt afgedroogd, kun je vaak wel meer dan een keer gebruiken. Hoe verleidelijk het ook is om de handdoek op de grond te leggen en de volgende dag weer een nieuwe opgevouwen te zien. Kun je het kraanwater op je vakantie niet drinken? Koop in de plaatselijke supermarkt een grote fles water. Deze zijn vaak ook goedkoper dan de kleinere flessen. Neem van huis een herbruikbare fles mee en vul deze bij. Extra handig: op het station of vliegveld in Nederland kun je deze beker vullen. Scheelt weer geld.

4. Kies de trein (wanneer dit kan)

Ga je op een stedentrip of andere vakantie dichtbij? Kies niet voor het vliegtuig of de auto, maar voor de trein. Een erg comfortabele en leuke manier van reizen. Kijk uit het raam en zie het landschap langzaamaan veranderen. Het vlakke Nederland maakt plaats voor het heuvelachtige en bosrijke Duitsland. Met de trein op vakantie betekent geen gestress om het aantal kilo’s in de koffer. Neem mee wat je wil. Ook hoef je niet twee uur van te voren in te checken. Stap in de trein en je stapt vaak midden in het centrum weer uit. Bekijk al onze treinvakanties naar bijvoorbeeld Londen, Berlijn of het Salzburgerland.

5. Laat je huis goed achter

Sta je op het punt te vertrekken? Loop dan nog een rondje door het huis. Niet alleen geeft dit een geruststellend gevoel voordat je vertrekt, ook kun je checken of je de stekkers van de apparaten uit het stopcontact hebt gehaald. Hierdoor gebruiken deze apparaten niet onnodig energie en bespaar je tijdens je vakantie geld, wie wil dat nou niet? Natuurlijk is het fijn een lampje aan te laten om zo inbrekers af te schrikken. Gebruik hiervoor een tijdschakelaar. Eindig je check bij de thermostaat. Deze kan wel uit tijdens je vakantie. Tip: er zijn tegenwoordig verschillende apps waarmee je vanaf de Spaanse Costa de temperatuur kan regelen. Dat is extra fijn thuiskomen.

Verlang je naar een duurzamere maar toch zeker ook luxe vakantie? Dan zijn onze fair travel vakanties je op het lijf geschreven. Lees hier meer over fair travel. Of lees een van onze andere blogs over hoe je verantwoord op vakantie kan gaan.

Lees meer over: Duurzamer reizen   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen